Kortisoni voi väsyttää ja pöhöttää, mutta moneen vaivaan se on ainoa apu. Miten kortisonia käytetään oikein?

Väitteisiin kortisonin oikeasta käytöstä vastaa lääketieteen tohtori Pirkko Paakkari:

1. Hiukan kortisonia sisältävä nenäsuihke vahvistaa allergikon limakalvoja niin, ettei flunssakaan iske.

Tarua. Allergisessa nuhassa kortisoninenäsuihke vähentää limakalvon tulehdusreaktiota ja lievittää oireita, mutta flunssalta se ei suojaa.
On hyvä muistaa, että flunssan tukkiman nenän lyhytaikaiseen avaamiseen tarkoitettuja, limakalvoja ja verisuonia supistavia nuhasuihkeita, saa käyttää
korkeintaan muutaman päivän ajan. Pidempi käyttö voi johtaa pahenevaan tukkoisuuskierteeseen. Kortisoninenäsuihkeisiin ei liity tätä ongelmaa.

2. Jos iho on ärtynyt, vain kortisonivoide auttaa.

Tarua. Esimerkiksi atooppisen ihon kutina voi rauhoittua kosteutta lisäävillä, glyserolia tai karbamidia sisältävillä perus- tai lääkevoiteilla. Myös saippuan välttäminen rauhoittaa ihoa.

3. Mietoakaan kortisonivoidetta ei saa käyttää jatkuvasti.

Totta. Jatkuvan käytön rajaksi neuvotaan yleensä pari viikkoa. Ohuen ihon alueilla, kuten silmien ympärillä tai nivustaipeissa, tulee olla erityisen varovainen, sillä kortisonin jatkuva käyttö ohentaa ihoa entisestään.

4. Kortisoni voi pahentaa joitakin ihosairauksia, kuten couperosaa ja ruusufinniä.

Totta. Couperosassa kortisonin aiheuttama ihon oheneminen on pahasta. Ruusufinnin hoidossa kortisoni on ehdottoman kielletty, sillä se todella vain pahentaa tilannetta.

5. Vahvaakin kortisonivoidetta voi käyttää turvallisesti esim. psoriaasin hoidossa.

Totta. Psoriläiskä on paksuuntunutta ihoa, joka sietää – ja tarvitsee – vahvaa hoitoa, mutta voiteen joutumista läiskää ympäröivälle terveelle iholle tulee välttää.

6. Kortisoni haurastuttaa luustoa ja lisää luukadon riskiä.

Totta. Luussa tapahtuu koko ajan luusolujen katoa ja uusien solujen muodostumista. Kortisoni vähentää kaikkien kudosten uusiutumista, ja luustossa tästä vaikutuksesta seuraa luukadon lisääntyminen.

7. Luukadon riskin takia kortisonipiikkejä ei saisi ottaa.

Tarua. Paikallinen kortisonipiikki esimerkiksi olkapään tai lonkan kipuihin on lyhytaikaista hoitoa, johon ei liity luukato-ongelmia. Mutta jos pistos annetaan useamman kerran samaan kohtaan, voi esiintyä ihonalaisen kudoksen katoa eli atrofiaa.

8. Kortisonin pitkäaikainen käyttö voi häiritä nielemisrefleksiä.

Totta. Käheys, suun ja nielun kuivuminen ja nielemishäiriöt ovat mahdollisia hengitettävien kortisonivalmisteiden haittavaikutuksia. Niitä voidaan vähentää huolellisella suun ja nielun huuhtomisella lääkkeen ottamisen jälkeen.

9. Kortisoni turvottaa, jopa kaksi vaatekokoa.

Totta. Näin voi käydä suun kautta otettavan pitkän kortisonilääkityksen aikana. Kortisoni vaikuttaa elimistön kaikissa soluissa ja joskus turvotus voi olla voimakastakin. ’Turvotus’ voi olla myös seurausta lisääntyneestä ruokahalusta.

10. Kortisonia ei saisi käyttää pitkäkestoisesti. Mitä pidempään sitä käyttää, sen nopeammin sen teho laskee, ja vaikutuksia saadakseen annosmääriä pitää kasvattaa.

Tarua. Esimerkiksi astman hoidossa hengitettäviä kortisonilääkkeitä käytetään vuosikausia samoina, hyvin pieninä annoksina.Hengitetyn kortisonin haitat ovat niin vähäisiä, ettei niitä tarvitse pelätä. Suuriannoksinen tabletteina otettava kortisoni ajoitetaan yleensä kuuriksi lukuisten haittojen vuoksi, mutta vaikeiden sairauksien hoidossa pientä annosta voidaan joutua käyttämään kauankin.

11. Kortisoni väsyttää.

Voi olla totta. Kortisoni voi aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä vaikutuksia, jotka ovat hyvin yksilöllisiä. Yksi piristyy ja toinen väsyy. Olo voi myös olla ensin lähes euforinen, myöhemmin syvästi masentunut.

12. Kun käyttää kortisonia, lapaluiden väliin voi kasvaa patti.

Totta. Tai vähän ylemmäksikin, häränniskastakin puhutaan. Pitkäaikaisesti tabletteina otettu kortisoni muuttaa rasvakudoksen järjestäytymistä, ja niskan patin lisäksi esimerkiksi posket ja keskivartalo pyöristyvät.

Lue lisää:
Näin käytät kortisonia oikein 

Kortisonivoidetta vai ei?

Vaikka tuotteen nimi on Kyypakkaus, se  ei auta kyyn puremaan mutta ampiaisenpistoon ja allergisiin reaktioihin kyllä. Kyypakkauksen hydrokortisonista ei ole kyynpuremassa haittaakaan, mutta siinä tarvitaan tehokkaampaa hoitoa.

Vaikka kyypakkauksen voi ostaa apteekista ilman reseptiä, täytyy muistaa että se on lääke, jota ei pidä ottaa huoletta toistuvasti. Jatkuvasti suun kautta otettu kortisoni voi heikentää lisämunuaisen kuorikerroksen omaa toimintaa ja aiheuttaa monia muita ongelmia.

Mahdolliset haitat täytyy hyväksyä silloin, kun kortisoni-
hoito on sairauden takia välttämätöntä, mutta kevyin perustein
hoitoa ei aloiteta.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.