Saatko vihkisormuksestasi punoitusta, kutinaa tai ihottumaa? Koruallergiat oireilevat yllättävän monin tavoin. Onneksi ärsyttämättömiäkin korumetalleja löytyy.

Kaunein tai kallein koru ei aina ole se paras koru. Halpa- ja rihkamakorut voivat poikia kantajalleen herkistystä ja suoranaista allergiaa, mutta samoin saattaa käydä arvokorujenkin kanssa.

– Kulta-allergisia on noin kymmenen prosenttia naisista ja 1–2 prosenttia miehistä, mutta ehkä vain yksi sadasta saa kullasta oireita. Jos oireita tulee, ne ovat selvää ihottumaa useimmiten sormuksen tai kultakorun alla tai hammaskullasta aiheutuneita oireita suussa tai kielen limakalvoilla, kertoo emeritusprofessori, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Matti Hannuksela.

Hannukselan mukaan ei oikein tiedetä, miksi kulta aiheuttaa melko niukasti oireita. Ilmeisesti kultakoruista irtoaa sen verran vähän itse allergeenia, kultahitusia, jotta useampi reagoisi.

– Ihottumaa saavat luultavasti herkimmin ne allergiset, joilla on hiessä enemmän suoloja ja jotka pitävät jatkuvasti kultakoruja. Toisin oli aikoinaan nikkelipitoisten korujen kohdalla, niistä irtosi selvästi herkemmin nikkeliä.

Matti Hannuksela muistuttaa, että tavallisin koruallergia, nikkeliallergia, on vähentynyt huomattavasti EU:n nikkeliasetuksen jälkeen. Tarkkoja lukuja hänellä ei ole, mutta potilasmäärissä allergian väheneminen on näkynyt jo jonkin aikaa.

Vuonna 2000 voimaan astunut säädös sanoo, ettei nikkeliä sisältävistä esineistä, kuten vyönsoljista tai silmälasinsangoista, saa irrota enempää kuin 0,49 mikrogrammaa nikkeliä kuutiosenttiä kohden viikossa ja rei’ittämiskoruista, kuten korva- ja lävistyskoruista. Vuoden ajan on ollut voimassa EU-asetus, jonka mukaan koruissa ei saa myöskään olla kadmiumia yli 0,1 prosenttia.

– Silti markkinoilla saattaa olla koruja, joissa mainitut rajat ylittyvät. Jos nikkeliallerginen haluaa olla varma siitä, ettei saa koruistaan allergiaa, kannattaa suosia esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä tehtyjä koruja. Niistä nikkeliä ei irtoa haittaavia määriä.

Nikkelitesti apteekista

Nikkeli-ihottuma ilmaantuu nikkeliä vapauttavan metalliseoksen kosketuskohtaan tai aivan sen lähettyville. Ihottuman laatu vaihtelee punoittavasta voimakkaaseen kosketusallergiaan, joka nostattaa kosketuskohtaan kuten kämmeniin jopa pieniä nesterakkuloita.

– Nikkeli-ihottumaa ei voi saada esimerkiksi kolikoista tai hampaiden oikomiskojeista. Valkokullasta, usein ulkomailta ostetusta, nikkeliallerginen on sen sijaan omiaan saamaan oireita.

Joka kolmas nikkeliallerginen on herkkä myös koruissa, tavallisimmin valkokullassa, useasti käytetylle palladiumille. Kyse on ristiallergiasta, jossa nikkelille allerginen reagoi myös nikkelin sukulaiseen, palladiumiin.

Matti Hannukselalla on oiva vinkki kaikille nikkeliallergisille, jotka eivät voi olla aivan varmoja korun käypyydestä tai joita korukauppias ei ole pystynyt vakuuttamaan ostoksen allergiaturvallisuudesta.

– Menkää apteekkiin ja ostakaa sieltä dimetyyliglyoksiimitesti nikkelin osoittamiseen korusta. Kasta liuokseen pumpulitikku tai puuvillarätti ja hankaa sillä koruasi 30 sekuntia. Jos korusta irtoaa nikkeliä haittaavia määriä, pumpuli värjäytyy punaiseksi.

Vihkisormus laatikkoon?

Kannattaako koruallergisen sännätä allergiatesteihin vai tepsiikö punoitukseen ja suoranaiseen ihottumaan pelkkä altistavan korun välttö?

– Kannattaa lähteä testiin, jos yhtään on epäilystä siitä, mistä oireissa on kysymys. Yleensä nikkeliallergia on jo potilaan tiedossa, kun hän tulee lääkäriin ja allergia vain vahvistetaan. Silti yhdeksän kymmenestä nikkeliallergisesta ei ole käynyt koskaan testeissä, eikä ole tarviskaan. Oireita aiheuttavat korut otetaan vain pois käytöstä ja se on siinä.

Oma kysymyksensä ovat kulta-allergikot, jotka saavat oireita vihkisormuksestaan. On joskus herkkä paikka riisua sormus, vaikka lääkäri niin kehottaisi.

– Erään potilaani kanssa keskustelin siitä, olisiko viisaampaa pitää vihkisormusta piirongin laatikossa kuin sormessa vai siirtääkö sormus oikean käden nimettömään. Se jäi hänen ratkaistavakseen ja luulen, että sormus vain vaihtoi paikkaa sinne oikean käden sormeen, Hannuksela havainnollistaa.

Helyt yöksi pois

Mitkä sitten ovat turvallisia korumateriaaleja? Kysytään dermatotoksikologian dosentilta, Työterveyslaitoksen vanhemmalta tutkijalta Riitta Jolangilta.

– Platinaa ja rhodiumia on pidetty turvallisina, samoin titaania. Hopea-allergiaakaan ei ole varmuudella todettu. Hopea ja sen lujittamiseksi käytetty kupari ovat turvallisimmat korujen raaka-aineina käytetyt metallit. Erilaiset muovikorut ovat yleensä erinomaisesti siedettyjä.

– Allergisessa mielessä en siksi edes käyttäisi erottelua jalo- ja rihkamakoruihin. Kivannäköisiä ja herkistämättömiä koruja löytyy halvemmistakin materiaaleista kuin jalometalleista, Jolanki sanoo.

Tutkija tosin muistuttaa, että milteipä mille tahansa voi allergisoitua. Hän tietää tapauksia, joissa eksoottisista puulajeista valmistetut puukorut tai kromiparkitut nahkakorut ovat aiheuttaneet allergista oireilua.

Lieville herkistymille Jolanki ehdottaa ensi alkuun välttelyä. Ainakin yöksi korut olisi hyvä ottaa pois.

– Jos ei muun syyn vuoksi, niin ainakin siksi, etteivät korvakorut ja kaulaketjut tarttuisi tyynyyn ja repeytyisi irti. Niin ikään sormukset kannattaisi ottaa pois käsien pesun ajaksi ja pestä siinä samalla itse sormuskin. Ärsytykseltä voi myös välttyä, jos poistaa sormukset siivotessa ja tiskatessa.

Sormuksen alle kun voi jäädä pesuainetta ja iho voi hankautua.

Huolta lävistyksistä

Lävistyskoruihin sovelletaan jo lainsäädännöllisestikin tiukempia kiemuroita. Matti Hannuksela tietää kertoa, että lävistysten aiheuttamat ongelmat ovat useimmiten aivan jotakin muuta kuin allergisia.

– Lävistyksistä voi tulla monenlaisia epätoivottuja seurauksia. Jopa kolmasosa muista kuin korvannipukan lävistyksistä aiheuttaa ongelmia, kuten tulehduksia tai liiallista arpikudoksen kasvua, keloideja.

Hoito on aiheutuneen haitan mukaista: joskus keloidiin tarvitaan jopa sädehoitoa, lävistysten repeytymiin korjausleikkauksia ja infektioihin antibiootteja. Napa-, nenä-, huuli- ja silmäkulmalävistykset infektoituvat muita lävistyskohtia helpommin.

Lävistysten tekoa ja niihin istutettavia materiaaleja säädellään tarkasti, mutta kuten Hannuksela muistuttaa, eivät hygienia- tai materiaalivaatimukset vaikkapa rockfestareilla aina täyty.

– Ensiasennuskoru on tavallisesti allergisoimatonta terästä, titaania, niobia, muovia tai kultaa. Olipa lävistys millainen tai missä kohtaa kehoa tahansa, tärkeintä on huolellinen puhdistus etenkin siinä vaiheessa, kun lävistysreikä epitelisoituu eli kasvattaa ihoa.

Lävistystä kannattaa huuhtoa lämpimällä vedellä ainakin kaksi kertaa päivässä useamman kuukauden ajan. Ensimmäisen viikon aikana lävistyskohtaan voi sivellä suihkun jälkeen esimerkiksi Basibact-antibioottivoidetta. Voidetta voi käyttää pidempäänkin, jos lävistyskohdassa on tulehduksen merkkeinä punotusta, pakotusta tai turvotusta.

– Vaseliini on hyvä voide jatkossa hoitamaan lävistystä, kun kohta erittää vielä kudosnestettä. Sen jälkeen pelkkä suihkuttelu riittää.

Lävistysalueen puhdistukseen voi myös käyttää käsidesinfiointiaineita. Huuli- ja kielilävistyksiä huljutetaan Betadine-suuvedellä.

– Ensiasennuskorun voi vaihtaa oikeaan koruun kuukauden, parin päästä, mutta materiaaleissa on edelleenkin syytä suosia allergisoimattomia vaihtoehtoja, kuten titaania, Hannuksela huomauttaa.

Hellä saippuapesu riittää

1. Miten usein korua pitää pestä?

Silloin tällöin tehtävä saippua-vesipesu riittää. Desinfiointi on yleensä turhaa. Ennemminkin ihoa kannattaa desinfioida, jos vaikkapa korvakoru on ärsyttänyt. Jos ärsytys jatkuu, kannattaa koru vaihtaa johonkin toiseen, allergisoimattomaan materiaaliin.

2. Miten säilyttää korujen ulkonäkö uudenveroisena?

Koruja säilytetään usein yhdessä ja samassa lippaassa, jossa kovemmat metallilajit ja jalokivat naarmuttavat pehmeämpiä materiaaleja. Pidä erilaiset korut erillään toisistaan ja ketjut roikkumassa. Korujen tummumista aiheuttavat ilmansaasteet, kuten rikkiyhdisteet, ihosta erittyvät suolat sekä ihonhoitotuotteet ja hajusteet. Etenkin hopea on herkkä tummumaan. Pue korut vasta meikin- ja hiustenlaiton jälkeen. Puhdista korut tarvittaessa.

3. Miten koruja puhdistetaan?

Peruspuhdistukseen riittää astianpesuaine ja vesi. Anna korujen liota pesuvedessä yön yli ja huuhtele aamulla ne juoksevan veden alla. Kuivaa pehmeään puuvillaliinaan ja pakkaa korusi korurasiaan sekä lisäksi mielellään ilmatiiviiseen minigrip-pussiin tai vaikkapa silkkipaperiin.

Muista, että monet liimatut kivet eivät kestä kuumaa vettä, eikä mitään koruja saisi pestä hammastahnalla. Erityisen hellästi pitää puhdistaa helmiä: vältä hankaavia liikkeitä ja ammoniakkia sisältäviä jalokivien puhdistusaineita.

Likaiset arvokorut kannattaa puhdistuttaa kultasepänliikkeessä. Liikkeissä on käytössä tehokkaita kemikaaleja, joita kodeissa ei saa säilyttää. Pesun yhteydessä kultaseppä kiillottaa korusta naarmut ja tummentumat.

Asiantuntijana dermatotoksikologian dosentti Riitta Jolanki Työterveyslaitoksesta

Vierailija

Koruallergia voi yllättää

Tässä artikkelissa mainitaan, että ” Nikkeli-ihottumaa ei voi saada esimerkiksi kolikoista”. Kuitenkin lääketieteen oppikirjassa ( Haahtela-Hannuksela-Terho, Allergologia,1993) mainitaan nikkeliallergiankohdalla, että tietyissä työntekijäryhmissä nikkeliallergia on yleistä. Kirjassa mainitaan samaisessa kohtaa (s. 345), että nikkeliä sisältävien kolikoiden välityksellä voi herkistyä nikkelille rahastusammateissa ( tarjoilijat kassanhoitajat, rahastajat).
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.