Suu kuivuu, jos joutuu jatkuvasti käyttämään lääkkeitä. Ruokaöljy ja apteekeissa myytävä keinosylki kosteuttavat kuivuneita limakalvoja.

1. Kuiva suu on lähinnä vanhusten vaiva. Syljen määrän kuuluukin vähentyä vanhetessa.

Lähinnä tarua. Syljen määrä voi vähentyä jo nuorillakin aikuisilla, mutta suun kuivuminen toki yleistyy iän myötä. Syljen määrä ei paljon muutu iän myötä, mutta syljen koostumus muuttuu niin, että sylki voitelee vanhemmiten heikommin suun limakalvoja.

2. Kuivassa suussa hampaat reikiintyvät helposti.

Totta. Sylki suojelee hampaita ja syljen vähentyessä jo pienikin sokerimäärä helposti käynnistää hampaiden reikiintymisen.

3. Suun kuivuminen muuttaa makuaistia.

Totta. Sylki liuottaa ruoasta makuaineita kielen makunystyihin ja mitä vähemmän sylkeä sitä vähemmän ruoan maku maistuu.

4. Ruokaöljy voi helpottaa oloa, jos suu kuivuu.

Totta. Kuivia suun limakalvoja pitää kostuttaa ja voidella, jotta ne eivät halkeile ja tulehdu. Ruokaöljy, esimerkiksi oliiviöljy, on tähän yksi mahdollisuus apteekista saatavien suun kostutusaineiden (niin sanotut keinosyljet) ohella.

5. Suun kuivuminen voi olla oire jostakin vakavasta sairaudesta.

Totta. Suun kuivuminen voi olla ensioire muun muassa diabeteksesta tai reumasairauksista (erityisesti Sjögrenin syndroomasta).

6. Veden juominen kuivattaa suuta entisestään.

Tarua. Kuiva suu ei välttämättä aina tarkoita, ettei sylkeä pystyisi erittämään, mutta syljen kehittymiseen vaaditaan hyvä nestetasapaino ja siksi veden juominen on kuivasuiselle hyödyllistä.Vesi ei kuitenkaan ole voiteleva tai liukastava neste ja siksi veden juomisen tuoma apu suun kuiville limakalvoille on vain hetkellinen.

Apteekista saa niin sanottuja keinosylkivalmisteita (suun kostutusaineita), jotka antavat pitkäaikaisempaa apua ja lievitystä kuin vesi tai muut juomat. Mehuilla tai virvoitusjuomilla ei pidä  yrittää kostuttaa kuivaa suuta sillä se johtaa helposti hampaiden nopeaan reikiintymiseen.

7. Masennuslääkkeet kuivattavat suuta.

Totta ja tarua. Aikuisilla tavallisin syy suun kuivumiseen on reseptilääkkeiden käyttö – mitä useampi päivittäinen lääke, sitä varmemmin suu kuivuu. Pahimmat suuta kuivattavat psyyken lääkkeet, verenpainelääkkeet ja antihistamiinit, mutta kaikki valmisteet eivät kuitenkaan kuivata suuta. Esimerkiksi masennuslääkkeistä niin sanotut serotoniinilääkkeet eivät vaikuta syljen eritykseen. Asiasta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

8. Ksylitolipastillit ja -purkka lisäävät syljen eritystä.

Totta. Jos sylkirauhaset pystyvät toimimaan niin runsas pureskelu tai makea lisäävät syljen eritystä. Jotta hampaat eivät kuitenkaan reikiintyisi tulee makean olla hampaille vaaratonta eli ksylitolilla makeutettua.

9. Suuvedet kostuttavat suun limakalvoja.

Lähinnä tarua. Tavalliset kaupan suuvedet ovat enemmän vain raikasteita kuin kuivia limakalvoja kosteuttavia tai voitelevia valmisteita. Alkoholia sisältävät suuvedet kuivattavat vain lisää ja aiheuttavat kirvelyä. Ainakaan niitä ei siis kannata käyttää, jos on kuiva suu. Apteekista voi kysyä alkoholittomia ja voitelevia suuvesivalmisteita jos haluaa sellaista käyttää.

10. Jatkuvasti kuivasta suusta voi saada suusyövän.

Tarua. Mitään selkeää näyttöä ei ole siitä, että suusyöpien esiintyminen olisi yhteydessä syljen määrään. Tupakka ja alkoholi ovat tärkeimmät suusyövän aiheuttajat.

11. Jos on kuiva suu, ei voi käyttää tavallisia fluorihammastahnoja.

Tarua. Fluorihammastahnat ovat erityisen tärkeitä kuivassa suussa torjumaan hampaiden reikiintymistä. Monille kuivasuisille kuitenkin vaahtoava hammastahna on liian voimakkaan makuinen ja siksi kannattaa hankkia apteekista vaahtoamatonta fluorihammastahnaa. Niitä on tarjolla useita tuotemerkkejä.

12. Kadonnut makuaisti ei enää palaudu, vaikka suun saisikin uudelleen kosteaksi.

Tarua. Jos kosteus palautuu niin sylki alkaa taas liuottaa ruoan makuja ja kuljettaa niitä kielen makunystyihin.

Asiantuntijana hammaslääketieteen professori Jorma Tenovuo Turun yliopistosta.

Lue lisää
Kuiva suu kuntoon
Mistä suun kirvely johtuu?

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.