Kun aurinko ei enää syksyllä tuota D-vitamiinia ihossa, se on saatava muualta. Mutta onko D-vitamiinia ja kalsiumia hyvä napsia purkista?

D-vitamiinia ja kalsiumia tarvitaan suojaamaan luita osteoporoosilta. Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen Kansanterveyslaitokselta kertoo, miten niiden saannin voi varmistaa.

1. Pitäisikö kalsiumin ja D-vitamiinin saantisuosituksia Suomessa nostaa?

Meillä noudatetaan pohjoismaisia suosituksia, koska asumme lähekkäin ja elinolosuhteet ovat samankaltaiset, samoin ruokavalio. Tämä koskee myös D-vitamiinia, koska asumme kaamosmaissa. D-vitamiinin saantisuosituksen nostamiseen on kansainvälisiä paineita, mutta ihanteellinen taso ei ole selvillä. Isompi ongelma meillä on se, etteivät kaikki yllä edes nykyiseen suositeltuun tasoon (5–10 mikrogrammaa/päivä).

2. Kenellä on suurin riski sairastua osteoporoosiin?

Osteoporoosi on vanhojen sairaus, ja luun haurastuminen kiihtyy vaihdevuosien jälkeen. Hentorakenteisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua kuin tukevilla. Jos luut eivät ole kehittyneet lapsesta asti lujiksi, lähtötilanne on tietysti huono. Riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista ja liikunnasta läpi elämän on siis etua.

Kalsiumia ei saa tarpeeksi ruoasta, jos ei käytä maitotuotteita missään muodossa. D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi yksinomaan ruoasta, vaikka D-vitaminoidut maitotuotteet, rasvalevitteet ja kala ovatkin hyvä lähde. Myös ulkoilua tarvitaan D-vitamiinin muodostukseen iholla. Pikkulasten ja laitoksissa oleilevien vanhusten pitää syödä D-vitamiinivalmisteita.

3. Mistä sopivan määrän kalsiumia ja D-vitamiinia saa? Tarvitaanko vitamiinilisiä tabletteina?

Jos käyttää päivittäin maitotuotteita ja rasiamargariineja, syö pari kertaa viikossa kalaa sekä liikkuu normaalisti auringossa, ei ole huolta. Jos käyttää kalsiumvalmisteita, niitä on otettava päivittäin. Kuurit eivät riitä.

Sen sijaan D-vitamiinivalmisteita voi käyttää vain talvella, sillä talvella D-vitamiinia ei synny iholla. Kesällä D-vitamiinilisä ei ole tarpeen muille kuin pelkästään sisätiloissa oleskeleville. Normaalisti Suomen kesä antaa noin puolen vuoden D-vitamiinivaraston. Viikon etelänmatkasta tai kevätauringossa hiihtelystä saa mukavasti D-vitamiinia.

4. Onko osteoporoosi ja sen ehkäisy vain naisten asia?

Osteoporoosi ei ole vain naisten tauti, ihan samat neuvot koskevat myös miehiä. Miesten vaihdevuodet, jotka nekin ovat olemassa, eivät kuitenkaan kiihdytä luuston haurastumista yhtä paljon kuin naisten.

5. Miten itse varmistat riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin?

Juon rasvatonta maitoa, syön jogurttia ja vähärasvaisia juustoja, joten saan kalsiumia riittävästi ilman valmisteita. Maidosta ja jogurtista saan myös D-vitamiinia samoin kuin kalasta, jota pyrin syömään kerran tai kaksi viikossa.

Otan kuitenkin joka päivä monivitamiini-maitohappobakteerivalmisteen, jossa on myös pieni määrä D-vitamiinia. Liikun auringossa paljon ympäri vuoden, joten en sinänsä tarvitsisi D-vitamiinilisää. Koska yliannostuksesta ei ole vaaraa, ei tuosta haittaakaan ole. Luuni on mitattu ja koviksi todettu.

Liikuntahan on ravinnon ja auringon ohella tärkeä keino ehkäistä osteoporoosia. Liikunnan pitää olla niin sanottua luuliikuntaa eli luita rasittavaa, kuten jumppa, kävely, juoksu, pallopelit, tanssi, kaikki missä paino tulee koko keholle ja mielellään vielä vähän tömähtäen. Sen sijaan uinti ja pyöräily eivät rasita luita.

LUE LISÄÄ:

Luut lujiksi liikunnalla

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.