Nuoret aikuiset vaativat itseltään täydellisyyttä kaikessa – myös vanhemmaksi tulossa. Siksi lapsentekoa siirretään aina vain myöhäisemmäksi, vaikka nainen on hedelmällisimmillään 20–25-vuotiaana.

Joka viides suomalainen nainen jää lapsettomaksi, näistä moni ilman omaa tahtoaan. Tämä huolestuttaa ylilääkäri Aira Virtalaa, joka on huolehtinut yli 20 vuotta nuorten naisten ehkäisystä Tampereen YTHS:ssä. Suurimmassa vaarassa ovat korkeasti koulutetut naiset. Ensin lapsentekoa siirretään opiskelujen, sitten uran takia.

Yliopisto-opiskelijat ovat vastuuntuntoisia ja järkeviä mutta myös urasuuntautuneita. Silti lapsetkin kuuluvat useimpien suunnitelmiin – joskus myöhemmin.

Biologia unohtuu

Aira Virtalan pelko on, että nuoret aikuiset suunnittelevat elämäänsä liiaksi, ja menevät onnensa ohi.

– Lapset kannattaisi saada alle 30-vuotiaana. Kun 30 vuotta tulee täyteen, raskaaksi tulo vaikeutuu ja raskauden riskit kasvavat.

Tällä hetkellä ensisynnyttäjien keski-ikä on 28 vuotta, korkeasti koulutetuilla enemmän.

– Kun olemme kysyneet opiskelijoilta, mikä on sopiva ikä tulla äidiksi, vastaus on noin 30 vuotta. Ne, jotka ovat jo täyttäneet tuon iän, uskovat sopivan hetken tulevan parin vuoden päässä, Virtala kertoo.

Kuitenkin tiedetään, että nainen on hedelmällisillään 20–25-vuotiaana, ja hedelmällisyys laskee rajusti naisen täytettyä 35 vuotta. Vain puolet 35 vuotta täyttäneistä naisista onnistuu lapsen saamisessa vuoden yrittämisellä ilman hedelmöityshoitoja.

– Kun keskustelen opiskelijoiden kanssa, monelle nämä biologiset lainalaisuudet ovat yllätys, Virtala hämmästelee.

Elämä kontrollissa

Nuoret haluavat Virtalan mukaan suunnitella ja hallita elämäänsä enemmänkin kuin se on mahdollista.

– Monet ajattelevat, että lapsi tulee sitten, kun päättää, että on sen aika. Näinhän ei läheskään aina ole.

Valtava kontrolloimisen tarve tulee esille myös nuorten aikuisten ehkäisyasioissa. Virtala on tavannut vastaanotollaan naisia, jotka syövät e-pillereitä vain siksi, että haluavat tietää kuukautisten alkamisajan. Epävarmuus tuntuu heistä sietämättömältä.

Ehkäisypillerit ovat Airi Virtalan mielestä ehdottomasti hyvä asia, mutta jos niitä käyttää vuosia, tutustumisen omaan kehoon jää vaillinaiseksi.

– Olisi opittava hyväksymään elämän rytmisyys: se, että välillä on heikompi ja välillä vahvempi. Kuukautiskierto opettaa tämän läksyn naisille luonnollisesti.

Ehkäisypillereiden syöminen ei tämän hetken tiedon mukaan heikennä hedelmällisyyttä, mutta niiden käyttö voi peittää alleen lapsettomuutta aiheuttavia häiriöitä. Jos niitä aletaan tutkia vasta naisen täytettyä 30 vuotta, hedelmällistä ikää on enää niukasti jäljellä.

Täydellisyyttä ei tarvita

Keskeneräiset opinnot ovat yleisin syy siihen, että opiskelijat siirtävät perheenperustamista. Sen lisäksi nuoret aikuiset haluavat varman parisuhteen, vakituisen työpaikan ja muutenkin vakaat olosuhteet ennen lapsia. Myös oma kypsyys äidiksi tai isäksi epäilyttää.

– Jostain syystä nuoret ajattelevat, että lapsensaaminen edellyttää täydellisyyttä: pitäisi olla koti kunnossa, varaa vauvan tarvitsemiin hankintoihin ja vanhempien olla kypsiä vanhemmiksi, Aira Virtala kertoo.

Todellisuudessa kohtuulliset olosuhteet riittävät, eikä vanhemmuuteen tarvita mitään erityisominaisuuksia.

– On luonnollista, että tunnemme epävarmuutta niin suuren asian kuin vanhemmuuden kynnyksellä. Äitinä ja isänä olon taitoa ei kuitenkaan voi opiskella vaan siihen kasvetaan, kun tilanne sitä vaatii.

Rohkaisua vanhemmilta

Virtala epäilee, että nykynuoret syyttävät 50-vuotiaina omia vanhempiaan siitä, etteivät tulleet ajoissa ajatelleeksi lastenhankintaa.

– On luonnollista, että nuoret aikuiset eivät ajattele lisääntymistä vaan haluavat elää nuoruutta ja nauttia siitä. Näin heidän pitääkin tehdä. On meidän vanhempien tehtävä muistuttaa aikuistuvia lapsia siitä, että lapsiakin voisi hankkia.

– Opiskella voi myöhemminkin, samoin edistää uraa, mutta lastenhankinnassa raja tulee ennen pitkää vastaan. Ainakin naisilla.

Myös ehkäisyä hoitavien lääkäreiden tulisi ottaa vastaanotolla puheeksi lapsenhankinnan ajankohta. Virtalakin on tavannut vastaanotolla nuoria naisia, jotka ovat tulleet uusimaan e-pillerireseptiä, mutta keskustelun kuluessa ovatkin huomanneet, että oikeastaan he haluaisivat jo lapsia.

Omia lapsiaan 56-vuotias Aira Virtala on kannustanut lastenhankintaan jo nuorena. Tytär, lääkäri hänkin, on ottanut neuvot tosissaan: Aira Virtala on nyt 7-, 4- ja 1-vuotiaiden lasten isoäiti.

– Isoäitiys se vasta ilo onkin! Lapsenlapsista saan valtavasti iloa ja energiaa.

Yli 35-vuotiailla odottajilla yleistyvät

 • verenpaineen nousu
 • sokeriaineenvaihdunnan häiriöt
 • verenvuoto raskauden aikana
 • raskausmyrkytykset
 • keskenmenot
 • ennenaikaisen synnytykset
 • vastasyntyneiden kuolemat
 • Downin syndrooma lapsella
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.