Maailmanluokan Aku Ankka -taiteilija Kari Korhonen piirtää ja käsikirjoittaa Espoon Tapiolassa eikä kaipaa ulos kotiympyröistä. Hänen tarinansa koskettavat ankkafaneja 39 maassa.

Paras matka on retki pään sisälle, Kari Korhonen, 40, pohtii. Kun oma sisäinen maailma on vahva, siitä riittää ammennettavaa mitä mielikuvituksellisempiin seikkailuihin.

Erakoksi itseään kuvaileva mies on Suomen ainoa Ankkapiirtäjä ja -käsikirjoittaja. Hänen sarjojaan on julkaistu 39 maassa, aina Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia ja Australiaa myöten.

Suuri suosio ei näy suurieleisenä elämänä. Kotoaan Korhonen poistuu vain harvoin. Työhuonekin on kätevästi kotitalon alakerrassa. Onnekseen Korhonen viihtyy hyvin itsekseen. Työ on yksinäistä puurtamista aamuyhdeksästä iltayhdeksään.

– Hullu se on, joka ei kotonaan viihdy.

Intohimo yksityiskohtiin

Ulkomaille Korhosella ei ole hinkua. Hän pakkaa matkalaukkunsa vain, kun taiteilijaa kaivataan kertomaan työstään kirja- tai sarjakuvamessuille.

– Suurten ihmismassojen kohtaamisen jälkeen haluaisin melkein käpertyä nurkkaan ja nyyhkyttää hotellihuoneessa. Onneksi seuraavana päivänä helpottaa ja osaan jopa nauttia fanien tapaamisesta.

Korhonen pitää itseään tyypillisenä nörttinä, ja kertoo sen hitunen ylpeyttä äänessään. Hän on intohimoisen kiinnostunut yksityiskohdista. Niihin käytettyä aikaa ei lasketa:

– Kun innostun jostain, haluan tietää siitä ja sen pienimmistä sivupoluista kaiken. Lempilukemistani ovat tietokirjat.

Hatara muisti hävittää yhä useammin osan tiedoista, mutta Korhonen nauttii siitä, että on hallinnut uuden asian edes hetken. Tarvittaessa yksityiskohdat voi palauttaa mieleen kirjoista.

Kotikirjasto on rönsyilevä ja laaja. Korhonen leikkasi kirjastokorttinsa kahtia yli 20 vuotta sitten. Opuksista oli vaikea luopua lainausajan päätyttyä ja karhulappuja tuli tiuhaan. Nyt ei ole enää sitä ongelmaa, kun kaikki mielenkiintoiset kirjat ovat omia.

5-vuotiaan naurut

Piirtämistä Korhonen ei aio jättää ennen kuin joku koputtaa olkapäähän ja kehottaa laskemaan kynät. Kuulu chileläinen Disney-piirtäjä Vicar oli uransa huipulla 65-vuotiaana.

Ankkalinnan hahmoista Korhoseen vetoaa eniten Roope-setä. Keräilyvimmainen Roope on väärinymmärretty romantikko, joka ei tahallaan tee pahaa kenellekään.

Virikkeitä tarinoihinsa Korhonen saa kirjoista ja televisiosta. Harrastamaan hän ei työpäivän jälkeen jaksa, mieluisinta on olla paikoillaan.

– Televisio on ihmisen paras ystävä. Tv-tähdet eivät intä vastaan.

Ympäristöään taiteilija tarkkailee pienten yksityiskohtien tarkkuudella. Muistikirjaan ja nyttemmin sähköpostiin on tallentunut huomioita arkisista tilanteista, jotka odottavat aikaansa ja paikkaansa Ankkalinnassa.

Lapsivoittoiselle yleisölle piirtäminen ei kahlitse Korhosta.

– Piirrän 5-vuotiaalle itselleni. Jos se naurattaa minua, se naurattaa todennäköisesti lukijoitanikin.

 

Ammatti: Suomen kansainvälisesti julkaistuin sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja, jonka Aku Ankka -tarinoita on julkaistu 39 maassa. Kokoelmakirja Ankkojen Suomi ilmestyy syksyllä 2014.

Perhe: Kaksi maatiaiskissaa.

Asuu: Espoon Tapiolassa.

Harrastukset: Vanhojen kirjojen keräily, mielellään ensipainoksena.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.