MS-tautia ei osata parantaa, mutta lääkkeillä pystytään lykkäämään ja lievittämään sen pahenemisvaiheita. Liikunta auttaa tulemaan toimeen sairauden kanssa. Tulevaisuudessa MS-tautia hoidetaan kenties kantasoluilla.

 MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen etenevä sairaus. Sen perimmäistä aiheuttajaa ei tiedetä, mutta ympäristötekijöiden ja erinäisten virustartuntojen osuutta sen syntyyn epäillään.

Myös perimällä on merkitystä: Suomessakin tunnetaan jopa kokonaisia MS-sukuja. Professori Leena Palotien ryhmä on tunnistanut tautiin liittyvä geenin.

MS-tautiin sairastutaan yleensä 30–40-vuotiaana. Sairaus tuhoaa aivojen hermosoluja rikkomalla niitä peittävän myeliinivaipan. Vaippa on kuin ohutta sähköjohtoa peittävä muovikuori ja sen tehtäväkin on osapuilleen sama. Myeliinikerros sekä suojaa hermosolua että helpottaa solussa kulkevien sähköimpulssien kulkua. MS jättää rauhaan ne hermosolut, joissa myeliinivaippaa ei ole.

Hermosolujen myeliiniä jäytävät elimistön omat puolustussolut. Jostakin syystä ne luulevat, että myeliini on elimistölle vierasta ainetta, joka on tuhottava. Samaan aikaan myös myeliinin suojaama hermosolu rapistuu hitaasti.

Vauriot eivät jää tähän, sillä tauti hävittää lisäksi hermoston tärkeitä tukisoluja, kuten myeliiniä muodostavia oligodendrosyyttejä.

– Aikaisemmin uskottiin, että hermosolujen rappeumamuutokset tulevat vasta sairauden myöhemmässä vaiheessa, kun myeliinivaippa on ehtinyt pahasti vaurioitua. Nyt näyttää siltä, että hermosoluun syntyy vauriota jo silloin, kun myeliinissä ei vielä näy mitään poikkeavaa, Tampereen yliopiston neurologian professori Irina Elovaara kertoo.

Monenlaisia oireita

MS tauti tekee aivoihin tautipesäkkeitä, jotka erottuvat magneettikuvissa vaaleina läiskinä. Läiskiä häipyy ja uusia syntyy täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä.

– Aivoissa on mekanismi, joka korjaa myeliinivaurioita. Ajan mittaan korjaustoiminto ikään kuin väsyy tai kuluu loppuun, ja silloin aivoihin syntyy pysyvä hermosoluvaurio, Irina Elovaara kertoo.

MS-potilaan oireet ovat erittäin monimuotoisia ja riippuvat kokonaan siitä, missä kohdassa aivoja ja kuinka suuria pesäkkeet ovat. Tavallisimmin niitä on näköhermoissa, isojen aivojen syvissä osissa, pikkuaivoissa ja selkäytimessä.

MS-taudin oireista tavallisimpia ovat näköhäiriöt, huimaus, tuntohäiriöt ja fatiikki eli poikkeuksellisen raskas uupumus. Jos MS-vaurioita on paljon selkäytimessä, niistä voi seurata virtsan ja ulosteen pidätysongelmia sekä ehkä myös hankaluuksia seksuaalitoiminnoissa. Taudin myöhäisemmässä vaiheessa potilaan liikuntakyky saattaa heiketä niin paljon, että hän joutuu turvautumaan pyörätuoliin.

Muistin, päättelykyvyn ja muiden henkisten toimintojen takkuaminen ovat MS:ssä mahdollisia, mutta yleensä ne vaivaavat vasta taudin myöhemmissä vaiheissa.

Tauti etenee vaiheittain

Varsin usein MS-tauti tulee ilmi näköhermon tulehduttua. Ennen sitä potilaalla on voinut olla vuosikaudet epämääräisiä oireita, joihin hän ei ole kiinnittänyt sen enempää huomioita. Hän on ehkä kuitenkin pannut merkille satunnaiset horjahdukset, tavaroiden tippumisen käsistä ja oudot tuntemukset iholla.

Jos näköhermon tulehduksen takaa paljastuu MS-tauti, tulehdus lasketaan ensimmäiseksi pahenemisvaiheeksi eli relapsiksi. Pahenemisvaiheet ovat olennainen osa tautia. Ne ovat esimerkiksi päivän tai parin mittaisia jaksoja, jolloin entiset oireet pahenevat tai tulee äkillisesti kokonaan uusia oireita. Vakavimmillaan potilas on halvautunut.

Pahenemisvaiheita hoidetaan erittäin vahvoilla kortisoneilla, joilla MS-potilaan vointi alkaakin yleensä kohentua päivien ja viikkojen kuluessa. Hän saattaa toipua relapsista kokonaan, paitsi jos pahenemisvaihe on hyvin raju. Silloin toipuminen ei ehkä täysin onnistu, vaan osa oireista jää pysyviksi.

Pahenemisvaiheiden tuloa tai tiheyttä ei voi ennakoida. Joku saa seuraavan pahenemisvaiheen parin kuukauden kuluttua edellisestä, toisella tauti pysyy hiljaisena vuosia ja jopa vuosikymmeniä.

MS:n pahenemisvaihe on kuin jäävuoren huippu: vaikka ihminen toipuu ”kohtauksesta”, tauti jatkaa etenemistään. Kuinka ärhäkkänä ja missä tahdissa, sen näyttää vain aika. Kahta samanlaista tautia ja taudin kulkua ei ole, mutta keskimäärin sairauden alusta kestää vajaat 20 vuotta siihen, kun potilas tarvitsee liikkumiseensa apuvälineitä.

Diagnoosi nopeammin?

Voimassa olevan hoitosuosituksen mukaan tauti voidaan todeta MS:ksi vasta, kun siinä on ollut kaksi pahenemisvaihetta. Nyt neurologit alkavat olla sitä mieltä, että taudinmääritys voitaisiin tehdä aiemmin. Diagnoosiin tarvitaan tautiin sopivat oireet sekä magneettikuva ja selkäydinnestenäyte, jotka molemmat viittaavat MS:ään.

– Jos potilaalla on MS-oireita, näköhermon tulehdus, magneettikuvassa paljon muutoksia ja selkäydinestenäytteessä runsaasti tulehduksesta kertovia valkosoluja, kannattaisi uusi magneettikuva ottaa jo noin kolmen kuukauden kuluttua, Irina Elovaara sanoo.

Jos uusintakuvauksessa näkyy edelleen muutoksia aivoissa, Irina Elovaarasta MS-tautia voi pitää varmana eikä toista pahenemisvaihetta ole pakko odottaa.

Hoito painaa jarrua

MS-taudin varhainen taudinmääritys tarkoittaa varhaista hoidon aloitusta, joka näyttää olevan ehdottomasti eduksi potilaalle. Nykyisin käytössä olevat MS-lääkkeet glatirameeriasetaatti ja interferoni pystyvät sekä lykkäämään että lievittämään MS-taudin pahenemisvaiheita.

– Lääkkeillä voimme siirtää seuraavaa pahenemisvaihetta noin vuodella, Irina Elovaara kertoo.

MS-lääkitys vaatii potilaalta paljon, sillä lääkkeet on pistettävä itse ja niillä on sivuvaikutuksia. Lääkkeen teho tiedetään vasta, kun sitä on kokeiltu melko pitkään, usein ainakin vuoden verran. Jos interferonista ei ole potilaalle apua, vaihdetaan glatirameeriasetaattiin ja päinvastoin.

Lääkkeiden käytöllä ei ole aikarajaa, mutta käytännössä melko monet potilaista kehittävät vuosien mittaan vasta-aineita interferoniin ja lääke menettää tehonsa. Sen jälkeenkin on vaihtoehtoja, sillä käyttöön voidaan ottaa solunsalpaajalääkkeet. Niillä voidaan hillitä aikaisemmin tautiversioita, joihin muut hoidot eivät näytä tepsivän.

Tulevaisuudessa MS-tauti nujerretaan kenties kantasoluhoidoilla. Niitä tutkitaan Tampereen yliopistossa.

Sohvalle ei saa jäädä

MS-diagnoosia seuraavan kaaoksen jälkeen elämä jatkuu. Liikunta, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus ovat keinoja saada niskalenkki taudista, joka vaikuttaa liikkumiseen muttei lopeta liikettä.

MS-liiton neurologinen kuntoutuskeskus sijaitsee Maskussa. Keskuksen ylilääkäri Juhani Ruutiainen sanoo, että ensimmäisen lääkereseptin oheen MS-potilaalle pitäisi kirjoittaa heti liikuntaresepti.

– Liikunta ja kuntoilu eivät vaikuta MS-taudin kulkuun sinänsä, mutta ne auttavat potilasta tulemaan toimeen taudin oireiden kanssa.

Ruutiaisen sanomana olisi ollut vielä parikymmentä vuotta sitten kerettiläistä, koska tuolloin MS-potilaalle annettiin liikuntakielto. Nyt liikuntaa ja kuntoutusta suositellaan kaikissa MS-taudin vaiheissa.

Liikuntaohjeet MS-potilaalle ovat samat kuin terveellekin liikkujalle. Harjoittelu pitäisi aloittaa maltillisesti ja sen olisi hyvä sisältää sopivassa suhteessa lihaskuntoharjoituksia, aerobista liikuntaa ja venytyksiä.

Kannattaa ponnistella

MS-potilas voi elää tautinsa kanssa, ja häntä voidaan auttaa monin tavoin. Helppoa elämä MS:n kanssa ei silti ole.

Juhani Ruutiainen kannustaa potilaita sisukkuuteen. Kannattaa hakea aktiivisesti keinoja pärjätä ja pysyä kunnossa omien edellytysten sallimissa rajoissa. Tulevaisuus on toivoa täynnä, vaikka vielä ollaankin kaukana tilanteesta, jossa MS-tauti voitaisiin ehkäistä tai pysäyttää kokonaan.

MS-taudin ennuste on parantunut 20–30 vuodessa huimasti, eikä kaikkia syitä siihen tiedetä.

– Nyt MS:ään sairastuvan ei kannata tutkia mitään vanhoja tietolähteitä, sillä niiden antama kuva taudista on aivan liian synkkä, Ruutiainen neuvoo.

Lue lisää:
MS-liitto

MS-TAUTI

  • MS eli multippeliskleroosi tarkoittaa suomeksi ”monia pesäkekovettumia”.
  • Yleisin nuorten aikuisten invaliditeettia aiheuttava neurologinen sairaus.
  • Suomessa noin 7 000 sairastunutta, enemmistö naisia.
  • Esiintyy Suomessa eniten Etelä-Pohjanmaalla.
  • Ei todennäköisesti yksi tauti, vaan sitä on useita eri tyyppejä.
Vierailija

MS-tauti

Liian vähän D-vitamiinia saavat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin. Tuoreen irlantilaistutkimuksen tulokset viittaavat D-vitamiinin vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan. Nyt julkaistut tulokset perustuvat vajaan tuhannen yli 60-vuotiaan irlantilaisen verikokeisiin, joista mitattiin D-vitamiinin ja tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet. Mittaukset osoittivat tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet usein suuriksi osallistujilla, joiden D-...
Lue kommentti
Vierailija

MS-tauti

D-vitamiinin hillitsevä vaikutus MS-taudin oireisiin on tunnettu jo jonkin aikaa, mutta nyt yhdysvaltalainen tutkimusryhmä on selvittänyt ilmiön taustalla toimivan mekanismin. Tutkimustulokset julkaistiin ensimmäisenä Molecular and Cellular Biology -lehdessä. MS-taudin aikana aivojen immuunijärjestelmän solut tuottavat haitallista interleukiini-17 (IL-17) -proteiinia. Kun D-vitamiini sitoutuu IL-17:n reseptoriin, se vie paikan, joka on normaalisti varattu NFAT-proteiinille. NFAT ei pääse...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.