Silsasieni tarttuu kosteissa tiloissa paljasjaloin tassutellessa. Hoida se heti pois, sillä kynsiin pesiytyessään silsa sitkistyy.

Sienet kasvavat kosteassa. Pukuhuoneet, jumppasalit ja palloiluhallit saattavat olla otollisia kasvupaikkoja sienille. Vaikka uimahalleja desinfioidaan ja monissa halleissa on oma desinfiointisuihku myös jaloille, se ei takaa, ettei sieltä voisi saada tartuntaa. Silti on hyvä muistaa, että vaikka monet altistuvat sienille, vain osalla varvasvälit tulehtuvat.

— Jos saa herkästi jalkasilsan, yleisissä kosteissa tiloissa on hyvä liikkua sandaaleissa, neuvoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hannele Heikkilä.

Saunasta varvasvälisilsa ei tartu, sillä kuumuus läkähdyttää sienet.

Kutiseva tulehdus

Jalkasilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, joka alkaa tavallisimmin pikku­varpaan ja nimettömän välistä. Tulehdus saattaa levitä myös muihin varvasväleihin ja jalkaterään. Ihon pintaan nousee pieniä vesikelloja, mutta rakkuloita ei välttämättä ehdi nähdä, sillä ne puhkeavat nopeasti. Tulehtuneet varvasvälit halkeilevat, punoittavat ja hilseilevät, joskus iho voi haista pahalta.

Ärhäkkä silsa, jossa tulehdusta hämmentävät silsasienten lisäksi bakteerit, tunnetaan nimellä athlete’s foot eli urheilijan jalka. Silsa onkin urheilevien riesa. Miehiä silsa koettelee naisia yleisemmin, lapsilla se on harvinainen.

— Kutina on usein jaksottaista, kaikilla sitä ei ole lainkaan, mutta toisilla se saattaa olla niin voimakasta, että ihoa tekee mieli raapia, Hannele Heikkilä sanoo.

Silsa kotiutuu erityisen mielellään jalkaan, jossa varvasvälit ovat tiiviit tai varpaat ovat vääntyneet virheasentoihin, kuten iäkkäillä ihmisillä. Silsa ei itsessään ole haitallinen, mutta tulehtunut, vaurioitunut iho on ovi muille
infektioille, kuten streptokokkien aiheuttamalle kivuliaalle ruusulle.

Katse kenkiin

Koska silsa tykkää kosteasta, varvas­välien huolellinen kuivaaminen suihkun jälkeen jarruttaa sitä. Ilmakylvyt ja paljain jaloin liikkuminen ovat parasta rentoutusta iholle.    

Sienirihmastot ja -itiöt säilyvät elossa umpinaisissa kengissä. Kenkiä onkin hyvä vaihdella eikä aina kulkea samoilla hikisillä läpsyttimillä. Joskus sukatkin hiostavat. Luonnonmateriaaleista tehdyt ovat keinokuituisia ilmavampia.  

— Raskasta fyysistä työtä tekevät, kuten kaivos- ja rakennustyöläiset, sekä
hiostavia turvajalkineita työssään käyttävät saavat tutkimusten mukaan tavallista herkemmin varvasvälisilsan, Heikkilä kertoo.

Eroon paikallishoidolla

Jalkasilsa paranee melko hyvin apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla, liuoksilla, suihkeilla tai puutereilla. Terbinafiinijohdannaiset (esimerkiksi Fungis, Fungorin ja Lamisil) ja atsolijohdannaiset (esimerkiksi Daktarin ja Canesten) ovat yleisimmin käytettyjä lääkeaineita, ja ne nitistävät lähes kaikki silsalajit.

On tärkeää jatkaa lääkitystä niin kauan kuin pakkausselosteessa suositellaan, vaikka silsa olisi jo parantunut, sillä hoidon keskeyttäminen johtaa herkästi tulehduksen uusimiseen. Varvasvälisilsa häviää useimmiten muutamassa viikossa.

Jos itsehoitovalmisteet eivät tepsi tai tulehdus on jatkuva kiusa, on hyvä piipahtaa ihotautilääkärillä.   

Sitkeämpi kynsisieni

Hoitamaton varvasvälisilsa leviää joskus kynteen, mutta kynsisieni voi puhjeta itsestäänkin. Kun silsasienet pääsevät pesiytymään kynnen alle, kynsi paksuntuu, haurastuu ja jopa irtoaa osittain. Kengät saattavat hiertää ja painaa kipeää kynttä, ja sukat menevät herkästi rikki.

Kynnestä tulee juostemainen ja ruskean kellertävä. Tulehdus voi olla vain yhdessä tai kaikissa kynsissä. Kynsisienestä otetaan aina näyte kynttä leikkaamalla ja raaputtamalla, sillä vammat ja monet muut sairaudet, kuten psoriaasi, saattavat paksuntaa kynttä.

Kynsisieni on silsasieni-infektioista vaikein hoitaa. Se puhkeaa useimmiten varpaan kynsiin, harvemmin sormiin. Erityisen mielellään kynsisieni tekee pesän vahingoittuneeseen kynteen. Erilaisissa immuunipuutostiloissa, kuten elinsiirto- tai HIV-potilailla, hiivasieni tulee usein kynsiin.

— Kynsisilsataipumus kasvaa ikääntyessä. Diabeteksen ja kynsisienen yhteyttä on tutkittu, mutta siitä on ristiriitaista tietoa, Heikkilä sanoo.  

Kynsisienen hoito vaatii 3—4 kuukautta kestävän, suun kautta otettavan sienilääkityksen.   
— Silti parhaimmillakin lääkkeillä vain 50—60 prosenttia kynsisienistä paranee. Uusi lääkekuurikaan ei aina auta.

Varvasvälisilsa voi parantua itsestäänkin, mutta kynsisieni ei. Joskus täytyy pohtia myös sitä, miten ponnekkaasti hoitoa jatketaan. Kehnon tehon lisäksi sienilääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia ja haitallisia yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Pesii joskus muuallakin

Jos silsa leviää varvasvälien lisäksi jalkapohjaan, puhutaan mokkasienisilsasta. Tällöin jalkapohjat paksuuntuvat, hilseilevät ja punoittavat. Ihon halkeilun vuoksi kantapää näyttää siltä kuin siihen olisi piirretty ohuita, valkoisia liituviivoja. Tauti vaatii usein sisäisen sienilääkityksen.

— Mokkasiinisilsa on melko harvinainen, mutta perinnöllinen taipumus saattaa altistaa sen puhkeamiselle, toteaa Hannele Heikkilä.

Miehet, hyvin harvoin naiset, saattavat saada nivussilsan. Nivussilsa voi kutista tai olla oireeton. Usein nivus- ja varvasvälisilsa puhkeavat samaan aikaan. Nivussilsa alkaa yleensä toispuoleisena, mutta leviää tavallisesti symmetrisesti, usein myös pakaravakoon. Ihottuma-alueella on sisäkkäisiä renkaita, ja joskus tulehdus leviää karvatuppiin. Jos epäilee nivussilsaa, lääkäri varmistaa, että diagnoosi on oikea. Nivussilsa ei aina taltu ilman tablettihoitoa.

Asiantuntijana Hannele Heikkilä Dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, HYKSin Iho- ja allergiasairaala.

1

 • Pese jalat päivittäin. Jos jalat eivät ole likaiset, vesipesu riittää.
 • Kuivaa varvas­välit hyvin ja käytä aina omaa pyyhettä.
 • Älä laita rasvaa varpaiden väleihin.
 • Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi, silloin silsasieni-infektio pääsee kynteen herkemmin.  
 • Jos kärsit jalkojen hikoilusta, kokeile antiperspiranttia tai jalkatalkkia.
 • Vaihda sukat päivittäin.
 • Pese sukat 60 asteessa, jotta silsasienet tuhoutuvat.
 • Pidä ilmavia, puuvillaisia sukkia.
 • Suosi nahasta, mokkanahasta tai kankaasta tehtyjä kenkiä.
 • Vaihtele kenkiä.
 • Pidä tossuja, kun liikut uima­halleissa ja jumppa­saleilla.
 • Oleskele mahdollisimman paljon paljain jaloin.
 • Jos urheilet usein, pese lenkkitossut säännöllisesti.
Vierailija

Hus, sienet pois varpaista

Pihkasalvaa en ole kokeillut, mutta tässä omat kokemukset: lääkevoiteet ovat heikkotehoisia, paras Lamisil solo-geeli, mutta sekään ei yksin riitä. Sienet ovat vastustuskykyisiä. Suun kautta otettavat lääkkeet ovat hyvin vaarallisia, en suosittelisi. Erittäin hyvin sienen tappaa tavallinen halpa alkoholipohjainen desinfektioneste, esim. Neo-amisept! Myös teepuuöljy tuntuu tehoavan, samoin kuin 4% vetyperoksidiliuos, jota saa apteekeista haavanpuhdistukseen. Näitä voi vaikka käyttää vuorotellen...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.