Onko sinunkin kotona ainainen kaaos?

Monen kotona tavaroiden yleinen olomuoto on kasa. Ja niistä kasoista halutaan kiihkeästi eroon, jopa ammattilaisen avulla.

Työpiste on siisti, paperit sievästi pinoissa, mapit ryhdikkäästi riveissä. Kummilapset hymyilevät valokuvissa nätisti vieretysten eikä kirjovehkassa ole yhtäkään ruskeaa lehteä. Mutta kotona odottaa kaaos: avaamattomat postit lojuvat mattona eteisen lattialla, olohuoneen pöydästä on tullut epämääräisen sälän loppusijoituspaikka, siellä täällä näkyy kirjapinoja ja vaatemyttyjä. Kaapit pitää avata varoen, koska niistä saattaa tulla niskaan ihan mitä tahansa – sen Tuula Lahtinen jo tietääkin.
Hän on professional organizer, ammattiraivaaja, jolle hujan hajan olevat huushollit ovat tuttua työsarkaa.
– Ihminen tulee helposti sokeaksi sotkulle. Kun tottuu siihen, että tämä nyssäkkäkasa on ollut tässä kolme kuukautta, se voi hyvin olla siinä vaikka vuoden. Kotiin muodostuu reittejä: rappusissa harpataan yhden kasan yli ja matkalla keit-tiöstä makuuhuoneeseen kaarretaan tuosta, kun ei päästä suoraan läpi, Lahtinen kuvailee.

Mieti, miksi säilytät mitäkin

Lahtinen kutsutaan hätiin silloin, kun kodin kaaos muuttuu hallitsemattomaksi. Hän raivaa turhat tavarat pois ja järjestelee tarpeelliset tavarat paikoilleen järkevämmin. Kaatopaikalle tai kierrätykseen päätyy yleensä monta jätesäkillistä kamaa.
– Kodeissa säilytetään hirveästi roinaa, kuten tyhjiä pahvilaatikkoja: on ostettu uusi kahvinkeitin, ja säästetään pakkaus. Paljon on myös rikkinäisiä tavaroita. Ne pitää laittaa pois tai korjauttaa. Miksi pitää jotain, mitä ei voi käyttää?

Uusi koti kierrätyskeskuksesta

Tamperelaisen Tuula Lahtisen asiakkaat ovat tuiki tavallisia ihmisiä: työssä käyviä pariskuntia, eläkeläisiä, lapsiperheitä. Yhdistävänä tekijänä on vain tavara, josta ei päästä eroon omin voimin.
– Moni sanoo, ettei saa mitään aikaiseksi yksin. Yhdessä innostus tarttuu. Rupattelemme samalla kun tyhjennämme vaikka vaatekaappia. Kysyn suoraan, että lähtisitkö nyt tämä päällä kävelemään Hämeenkadulle.
Vaatekaappien lisäksi Lahtinen syynää kaiken muunkin: keittiön kaapit tyhjennetään vanhentuneista ruokatarvikkeista, ostoskanavalta tilattu kuntopyörä joutaa kierrätykseen ja lahjaksi saadut koriste-esineet myyntiin.

Luottamuksellista hommaa

Joskus Lahtinen toimii yksin. Mistä hän voi silloin tietää, mitä tavaroita voi heittää roskiin ja mitä pitää säilyttää?
– Olen käynyt läpi esimerkiksi yrityksen papereita ja yksityisiä papereita. Kyllä niistä näkee, ovatko ne tärkeitä vai eivätkö ole. Mutta onhan tämä luottamuksellista hommaa, kun pääsee penkomaan kodin pyhimpiä paikkoja.

Miksi joku kerää tavaraa, mutta toinen ei? Kyse on persoonallisuuseroista, joita voi oppia ymmärtämään.

Kulutuskäyttäytymistä tutkinut kauppatieteiden tohtori Mika Pantzar ymmärtää halun päästä tavarasta eroon.
   – Omaisuudesta huolehtiminen vaatii aina vaivannäköä. Myös ympäristöasiat ovat pinnalla. Tästä syystä tavarasta irrottautuminen voi tuntua helpottavalta tai vapauttavalta.
Pantzar kuitenkin huomauttaa, että luopumista on aina edeltänyt hamstraaminen: ne ovat hyvin lähellä toisiaan.
– Kun vauraus on kerran nähty ja koettu, siitä on helpompi luopua. Tämä on rikkaan valtion ihmisten hupia.
– Kulutus on kuitenkin osa elämää, eikä siitä kannata kantaa tarpeettomasti huonoa omaatuntoa. Jos ihminen kokee jonkin esineen tarpeelliseksi, se on tarpeellinen.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.