Nainen, olivatko verensokerisi koholla odotusaikana? Mies, onko erektiosi heikentynyt? Nämä ovat sydämen pieniä vihjeitä, joihin kannattaa tarttua.

Naisen ja miehen sydämet eroavat toisistaan lähinnä kooltaan, pumppumme kun on suunnilleen oman nyrkkimme kokoinen. Myös sydänlihakseen happea ja ravintoa kuljettavien sepelvaltimoiden läpimitta on riippuvainen sukupuolesta: naisen suonet ovat ahtaammat kuin miehen.

Sydänoireetkin ovat naisilla ja miehillä hieman erilaiset. Sepelvaltimotaudista kertoo rasitusta seuraava puristava tai ahdistava kipu keskellä rintaa. Kipu voi myös säteillä leukaan tai käsivarteen.

Naisilla sydänkohtauksen oireet eivät aina ole yhtä selkeitä, eikä niitä tunnisteta helposti.

– Väsynyt ja uupunut olo tai hengenahdistus rasituksen jälkeen ei ehkä saa lähtemään lääkäriin, eikä ainakaan riittävän nopeasti, asiantuntijalääkäri Nina Karjanlahti Sydänliitosta toteaa.

Naisen sepelvaltimotauti voi tuntua myös närästyksenä tai muina vatsaoireina. Elimistön estrogeeni suojaa sydäntä niin, että naiset sairastuvat valtimotauteihin usein miehiä myöhemmin. Jos naisella on entuudestaan keuhkosairauksia, tuki- ja liikuntaelinvaivoja tai vatsaongelmia, sydänoireet voivat jäädä huomaamatta.

NAINEN Miten odotusaika sujui?

Jotta sydämen ensimmäiset merkit sairastumisesta tajuaisi, riskitekijöistään on hyvä olla perillä. Naisia Karjanlahti kehottaa muistelemaan myös raskauksiaan. Odotusajan terveysongelmat ennustavat tulevia sairastumisia.

– Jos on ollut raskausdiabetes, kymmenen vuoden päästä on hyvin suuri vaara sairastua aikuistyypin diabetekseen, Karjanlahti kertoo.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Siihen liittyy usein myös verenpaineen kohoaminen tai raskausmyrkytyksen vaara. Äidin sairaus vaikuttaa lapseenkin: vauva voi syntyä liian suurena ja kärsiä myöhemmin sokeriaineenvaihdunnan ongelmista.

Tuoreen hoitosuosituksen mukaan kaikki raskaana olevat äidit seulotaan raskausdiabeteksen varalta ja niitä, joilla se on ollut, seurataan synnytyksen jälkeen. Aina näin ei ole toimittu, siksi myös yli 40-vuotiaiden naisten tulisi muistella omia raskausaikojaan: jos ongelmia oli, niistä kannattaa mainita lääkärille.

– Lääkäri ehkä kysyy aikaisista vaihdevuosista, verenpaineesta ja kolesterolista mutta ei aina muista raskauksia.

NAINEN Onko liikakiloja?

Ylipaino ja liian vähäinen liikunta ovat suurimpia syyllisiä raskausdiabetekseen. Sokeriaineenvaihdunnan häiriö on joka kymmenennellä odottajalla. Määrä nousee edelleen, jos kansa lihoo viime vuosien tapaan.

– Jo raskautta harkitessaan kannattaa tarttua toimeen ja kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin, Karjanlahti opastaa.

Synnytyksen jälkeenkin laihdutus kannattaa. Jo vähäinen syömisen kevennys ja liikunnan lisäys ehkäisevät tehokkaasti raskausdiabetesta myöhemmissä raskauksissa ja suojaavat aikuistyypin diabetekselta.

Tyypin 2 diabetes on naisella yksi suurimmista altistajista sydän- ja verisuonisairauksille. Diabeetikoilla sepelvaltimotauti on usein hankalampi kuin niillä, joilla ei ole ongelmia sokeriaineenvaihdunnassa.

Sydämensä kuntoa edistää karsimalla ruoasta kovat rasvat pois, vähentämällä suolan käyttöä ja syömällä runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Kalasta ja rypsiöljystä saa sydämelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja. Liikunnalle täytyisi raivata aikaa ainakin puoli tuntia useampana päivänä viikossa.

– Raskausdiabeteksen voi nähdä elämänsä tilaisuutena, kuten brittiläinen lehti sen nimesi. Se on mahtava hetki tehdä valintoja, jotka vaikuttavat omaan ja perheen terveyteen vuosiksi eteenpäin, Karjanlahti kannustaa.

MIES Sujuuko sängyssä?

Usein sanotaan, että miehet kuolevat sydänkohtaukseen suorilta jaloilta, ilman että sairaus on antanut mitään merkkejä. Karjanlahti neuvoo huomaamaan ainakin yhden varoituksen: potenssiongelmat.

Jopa puolella yli 55-vuotiasta miehistä on erektiohäiriöitä. Ne voivat olla ensimmäinen merkki alkavasta sydän- ja verisuonisairaudesta. Toki potenssi voi heiketä myös ohimenevästi tai johtua lääkkeistä tai hormonaalisista, psyykkisistä tai neurologisista syistä.

– Kannattaa herätä ja tutkituttaa valtimotautien riskitekijänsä, jos mieskunto alkaa epäilyttää, Karjanlahti opastaa.

Jos kunnosta huolehtiminen on jäänyt vähälle ja ruoka maistuu liiankin hyvin, on aika tehdä muutoksia. Navan kohdalle vaivihkaa noussut kumpu on uhka yhtä lailla sydämelle kuin erektiollekin.

MIES Mitä näyttää mittanauha?

Mittanauha on yksinkertaisin tapa lähteä selvittämään valtimotautien riskejä. Vyötärölihavuus eli omenalihavuus kielii siitä, että liikarasva on kertynyt vatsaontelon sisään. Vyötärölihavuuteen liittyy usein haitallisia muutoksia verenpaineessa tai rasva- ja sokeriarvoissa. Tällöin puhutaan metabolisesta oireyhtymästä, joka altistaa aikuistyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille ja uniapnealle.

Miehillä vyötärölihavuus on yleisempää kuin naisilla, sillä naissukuhormoni suojaa rasvan kertymiseltä vatsaonteloon. Vaihdevuodet kuitenkin tasoittavat tilanteen.

Jos vyötärön kohdalta mitattu lukema on naisilla yli 80 senttiä ja miehillä yli 94 senttiä, elintapoja on syytä tarkistaa.

– Vyötärönympärys mitataan nykyisin usein lääkärissäkin. Siitä ei kannata ottaa nokkiinsa, Karjanlahti toteaa.

Myös kolesteroli- ja verenpainelukemat kannattaa mittauttaa säännöllisin väliajoin. Monille lukemat selviävät työpaikan ikätarkastuksissa, jotka alkavat yleensä 40-vuotiaana.

– Suosittelen verenpaine- ja kolesterolimittauksia aiemminkin, jos tupakoi, on ylipainoa tai jos lähisuvussa on sydänsairauksia, Karjanlahti sanoo.

NAINEN & MIES Palaako?

Tupakointi lisää verisuonten kalkkiutumista ja jäykistymistä. Vähäinenkin tupakointi kaksinkertaistaa sydän- tai aivoinfarktin mahdollisuuden. Myös passiivinen tupakointi lisää sepelvaltimotaudin ja aikuistyypin diabeteksen vaaraa.

Tupakka on haitallista molemmille sukupuolille, mutta jostain syystä se lisää naisen riskiä sydänsairauksiin vielä enemmän kuin miesten.

– Jopa toisten sauhuttelulle altistuminen on naisille haitallisempaa kuin miehille, Karjanlahti kertoo.
Naisten onneksi liikunta näyttää ehkäisevän tehokkaammin sydäntauteja naisilla kuin miehillä. Säännöllinen liikunta on apuna painonhallinnassa, alentaa verenpainetta, lisää hyvän HDL-kolesterolin osuutta veressä ja parantaa insuliiniherkkyyttä ja rasva-aineenvaihduntaa.

Verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä tarvitaan, jos sairastumisriskiä ei saada elintapojen muutoksilla vähenemään riittävästi.

Loppupeleissä miesten ja naisten sydänriskit ovat samalla viivalla, niin monimutkaista perintötekijöiden ja ympäristötekijöiden vaikutus on. Karjanlahti kehottaakin niin miehiä kuin naisia tarttumaan niihin pieniin vihjeisiin, joita sydän antaa.

– Yhteistä on, että koskaan ei ole liian aikaista eikä liian myöhäistä tehdä muutoksia sydämensä hyväksi.

Lääkärin sydänvinkit

1. Mittauta sydämelle tärkeät arvosi

 • ihanteellinen verenpaine alle 120/80 mmHg
 • kokonaiskolesteroli alle 5 mmol/l ja LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l
 • vyötärönympärys naisilla alle 80 cm, miehillä alle 94 cm

2. Kevennä ruokaa

 • vähennä kovia rasvoja
 • syö hedelmiä ja kasviksia puoli kiloa päivässä
 • kalaa kaksi kertaa viikossa

3. Vähennä suolaa

4. Lisää liikuntaa

 • ainakin puoli tuntia useampana päivänä viikossa

5. Lopeta tupakointi

6. Ota sinulle määrätyt verenpaine- tai kolesterolilääkkeet

Psykologin sydänvinkit

1. Pyri säilyttämään terveelliset elämäntapasi

 • syö kevyesti, liiku äläkä ainakaan lisää tupakointia

2. Murehdi vain niitä seikkoja, joihin voit vaikuttaa

3. Puhu huolistasi

 • perheen ja ystävien kanssa
 • vertaisryhmän, esimerkiksi sydänryhmän, tapaamisissa
 • lääkärin tai muun ammattilaisen vastaanotolla

4. Opettele sanomaan ei

 • lupaudu vain siihen, minkä pystyt pitämään
 • varaa riittävästi aikaa tehtävien suorittamiseen

 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.