Kellä tahansa saattaa olla ohimenevästi närästystä, joka ehkä osoittautuu lieväoireiseksi refluksitaudiksi. Refluksitautiin voi sairastua missä iässä tahansa. Ikävästä vaivasta ei tarvitse kärsiä, sillä apua löytyy.

Jos närästää ja rintaa korventaa useita kertoja viikossa, syynä voi olla refluksitauti.

– Polttava kipu rintalastan takana johtuu siitä, että ruokatorven ja mahalaukun välillä oleva sulkijalihas toimii huonosti tai aukeaa ylimääräisesti. Tällöin mahan hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen ja jopa nieluun, selittää gastroenterologian erikoislääkäri Hannu Nuutinen HYKSistä.

Ohimeneväkin mutta usein vaivaava närästys voi osoittautua lieväoireiseksi refluksitaudiksi. Refluksitautiin voi sairastua missä iässä tahansa. Jossain elämänsä vaiheessa helppoa tai hankalaa refluksitautia potee joka kolmas suomalainen. Naiset ja miehet sairastuvat yhtä lailla.

Selviä tai omituisia oireita

Joitakin refluksitauti vaivaa niin vähän, ettei sen takia mennä lääkäriin. Se voi olla kokonaan oireeton ja tulla ilmi vain, jos tehdään mahan tähystys eli gastroskopia esimerkiksi anemian takia.Hankalimmillaan refluksitauti oirehtii jatkuvasti.

Mahan sisällön takaisinvirtauksen ohella refluksitaudilla on myös muunlaisia oireita. Näitä potilaita löytävät esimerkiksi hammaslääkärit: hampaiden sisäpinnalta on löytynyt kiillevaurioita, joiden syytä ei tiedetä.

Samaten korva-, kurkku- ja keuhkolääkärit saattavat lähettää mahatutkimuksiin, jos potilaalla on selittämätöntä yskää, käheyttä tai kurkkuvaivaa. Niiden aiheuttaja voi joskus olla mahahapon aiheuttama ärsytys keuhkoputkissa, kurkussa tai nielussa.

– Tällainen refluksitauti vaivaa varsinkin ihmisiä, jotka käyttävät ääntä työssään, esimerkiksi opettajia tai laulajia. Heidän nieluaan ärsyttää äänenkäytön aiheuttaman rasituksen lisäksi happorasitus, Hannu Nuutinen kertoo.

Laihduttaminen auttaa

Ylipaino lisää refluksitautiin sairastumisen todennäköisyyttä. Melko paljon sairastumisriskiä lisää myös iso palleatyrä.
Stressi sen sijaan ei ilmeisesti kuulu altistajiin.

– Siltä saattaa tosin vaikuttaa, koska stressaantuneena moni kokee kipuoireet, niin myös mahahapon aiheuttamat, tavallista voimakkaampina, Nuutinen selittää.

Ylipainon lisäksi rasvaiset ruoat, tupakointi ja alkoholi, usein myös suklaa, kahvi, sitrushedelmät, tomaatti ja piparminttu saattavat pahentaa refluksitaudin oireita. Niinpä laihduttaminen sekä ruokailu- ja elämäntapojen kohentaminen ovat hyvää itsehoitoa.

Refluksioireita voi vähentää myös kohottamalla sängyn päätypuolta, välttämällä iltasyömistä ja kumartelua heti ruokailun jälkeen. Aterioilla on hyvä syödä pieniä annoksia.

– Jos syö mahan täyteen ja menee makuuasentoon, mahan sisältö siirtyy ruokatorveen helpommin kuin pystyasennossa.

Kokeillaan lääkkeellä

Refluksitaudin voi oireiden perusteella sekoittaa muihin tauteihin.
– Koska kysymys on rinnanalusvaivoista, täytyy tutkimuksilla sulkea pois esimerkiksi sydänsairaudet, jotka oirehtivat samoin.

Refluksitautia epäillessään lääkäri saattaa ensimmäisenä tutkimustoimena määrätä lyhytaikaisen lääkityksen happopumpun estäjällä, joka vähentää mahahapon eritystä. Jos tämä lääke auttaa, refluksitautidiagnoosi on melko varma.

Jos närästys ei kuitenkaan happopumpun estäjällä parane tai se uusiutuu pian hoidon jälkeen, on muiden tutkimusten vuoro.

Ne aloitetaan mahalaukun tähystyksellä eli gastroskopialla. Gastroskopiassa nähdään ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen limakalvojen kunto.

– Kun kerran ruoansulatuskanavaan on menty, otetaan samalla näytteitä pohjukaissuolesta keliakian poissulkemiseksi ja mahalaukusta, jotta nähdään, onko siellä helikobakteerin aiheuttamaa mahahaavaa tai muita limakalvomuutoksia. Ruokatorvesta otetaan näytteet ainakin silloin, jos siellä on haavoja tai muita limakalvomuutoksia, Nuutinen luettelee.

Tehokkaat lääkkeet

Refluksitaudin hoidolla pyritään lievittämään oireita, estämään niiden uusiutuminen ja lisäsairauksien syntyminen.
Lisäsairauksia ovat muun muassa ruokatorven haavauma tai ahtauma. Niitä ovat myös limakalvomuutokset, jotka voivat johtaa verenvuotoihin ja nielemisvaikeuteen. Yleensä refluksitauti pystytään hoitamaan lääkkeillä ja elämäntapamuutoksilla.

Joskus ruokatorven haavaumat arpeutuvat, niin että syntyy kaventumia. Ne taas voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia. Haitat poistetaan laajentamalla kaventumat tähystyksen yhteydessä. Samalla täytyy kuitenkin varmistaa, ettei niitä ole aiheuttanut jokin pahanlaatuinen sairaus, kuten syöpä.

Reseptillä määrättävät happopumpun estäjät ovat refluksitaudin tehokkaimpia lääkkeitä. Niitä kannattaa käyttää, jos oireita on usein ja ne ovat hankalia. Helpommissa ja harvaoireisemmissa tapauksissa riittävät miedommat närästyslääkkeet ja H2-salpaajat, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Pitkälliseen refluksitautiin liittyy myös hieman lisääntynyt ruokatorvisyövän riski.

– Tämän vuoksi gastroskopia on aiheellinen aina, jos tautiin liittyy nielemisvaikeuksia, verenvuotoja, ruoan jäämistä ruokatorveen, laihtumista ja oksentelua, Hannu Nuutinen painottaa.

Leikkaus tähystäen

Lääkkeille vaihtoehtoinen hoito on leikkaus. Tehokkailla lääkkeillä refluksitauti tosin saadaan yleensä hoidettua, mutta jos lääkitystä tarvitaan jatkuvasti, se tulee kalliiksi.

Silloin saattaa olla taloudellisesti järkevää leikata, varsinkin jos potilas on nuori ja lääkkeitä pitäisi syödä koko loppuikä. Leikkausta harkitaan yleensä myös silloin, jos ruokatorveen on ilmaantunut kaventumia.

Leikkauksessa korjataan mahdollinen palleatyrä ja tiukennetaan ruokatorven ja mahan liitoskohtaa.
Toimenpide on potilaalle kohtalaisen helppo, koska se tehdään laparoskooppisesti eli tähystäen. Nopeimmillaan sairaalasta pääsee pois seuraavana päivänä.

– Valtaosa refluksitautia potevista saa avun leikkauksella. Jotkut tosin joutuvat käyttämään satunnaisesti närästyslääkkeitä sen jälkeenkin, Hannu Nuutinen sanoo.

Refluksitaudin oireita

 • närästys
 • polttava kipu rintalastan alla tai nielussa
 • selittämätön yskä, käheys tai kurkkuvaiva
 • kiillevauriot hampaiden sisäpinnoilla

Närästystä pahentavat

 • rasvainen ruoka
 • tupakointi
 • suklaa
 • kahvi
 • sitrushedelmät
 • tomaatti
 • piparminttu
 • alkoholi
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.