Nivelrikkoa voi ehkäistä tai ainakin siirtää vuosilla eteenpäin. Pysyäkseen terveinä nivelet tarvitsevat virikkeitä, siis liikuntaa. Se auttaa jo sairastunuttakin pitämään kivut kurissa.

Hieno aamu, hyvin nukuttu yö takana. Siispä reippaana liikkeelle.
Vaan mitä nyt? Polveen sattuu kamalasti, kuin neulalla pistäisi. Pitäisikö mennä takaisin sänkyyn?

– Liikkeelle lähtiessä tuntuva kova kipu on tyypillinen nivelrikon oire, fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen Kuopion yliopistosairaalasta toteaa.

Kipu lievittyy yleensä hetken päästä. Kun on ollut vartin liikkeellä, on jo paljon parempi olla. Ihan hyvä päivähän tästä alkaa.

– Terveet nivelet eivät tunnu. Liikkuminen on helppoa, eikä nivelestä kuulu ääniä. Jos on kipua tai nivelet naksuvat tai rusahtelevat, jotain on vialla, Airaksinen sanoo.

Aika usein kivun taustalta löytyy nivelrikko. Suomessa on jopa miljoona nivelrikkoista. Jaloissa nivelrikkoa on 400 000 suomalaisella. Yli 80-vuotiaista naisista jo joka toisella on nivelrikkoa.

Kipu ja kankeus hälyttävät

Nivelrikko etenee alkuun hitaasti ja huomaamatta. Ensimmäisinä varoitusmerkkejä ovat ajoittainen kipu, kankeus tai rahina nivelissä.

Nivelrikko alkaa usein vammasta tai iskusta, joka musertaa niveltä ympäröivää rustoa. Vaurioitunut rusto pehmenee ja siitä irtoaa pieniä kappaleita nivelnesteeseen. Nivel tulehtuu, alkaa kuumottaa ja turpoaa. Kipu nivelessä kielii jo varsin pitkälle edenneestä nivelrikosta.

– Lääkärin luo tullaan usein vasta, kun kipu on sietämätön ja haittaa arkea, Airaksinen kertoo.

Lääkäriin kannattaa varata aika heti, kun epäilee nivelvaivoja. On turha odottaa siihen asti, että kävely tai portaiden nousu on vaivalloista tai tiukat säilykepurkit eivät avaudu kotikonstein.

Kuulutko nivelrikkosukuun?

Nivelrikko voi tulla mihin tahansa sadoista nivelistämme. Yleisimmät paikat ovat kuitenkin lonkat, polvet ja käsien pikkunivelet.

Joillakin nivelrikko johtuu perintötekijöistä.

– Jos kuuluu sukuun, jossa on paljon nivelrikkoa sairastavia, on todennäköistä, että itsekin saa sen, Olavi Airaksinen sanoo.

Perinnöllinen nivelrikko alkaa usein jo varhain, kenties jo nelikymppisenä, kun nivelrikon oireet muuten alkavat hankaloittaa arkea keskimäärin kuusikymppisinä. Perinnöllinen nivelrikko saattaa myös edetä varsin rivakasti.

– Nivelrikon kulkua on vaikea ennustaa, sillä se on hyvin yksilöllistä. Lisäksi taudille on tyypillistä vaikeiden ja helpompien jaksojen vuorottelu: välillä kipu tekee elämästä hankalaa, välillä taudin melkein unohtaa, Airaksinen muistuttaa.

Virikkeitä nivelille

Nivelrikko ei johdu nivelten kulumisesta, vaikka ennen näin ajateltiinkin. Nykyään tiedetään, että kyse on nivelruston sairaudesta, ei sen kulumisesta. Tosin raskaat fyysiset työt, kuten maanviljely, voivat vauhdittaa taudin puhkeamista. Myös loukkaantumiset esimerkiksi urheiluharrastuksissa voivat antaa alkusysäyksen nivelrikolle.

Rusto on elävää kudosta, mutta siinä ei ole verisuonia. Saadakseen ruokaa nivelen täytyy liikkua. Liike on eräänlainen moottori, joka saa ruston pumppaamaan ravintoa sitä ympäröivästä kudosnesteestä.

– Pahinta mitä nivelrikkoa sairastava voi tehdä, on säästää niveliään. Nivelet tarvitsevat virikkeitä, tietenkin kivun asettamissa rajoissa, Airaksinen neuvoo.

Jos ei sairasta nivelrikkoa, nivelille sopii lähes mikä tahansa liikunta, kunhan se on kohtuullista. Repivissä, nopeissa lajeissa, kuten jääkiekossa, on aina suuri loukkaantumisen vaara.

Mikä sitten on kohtuullista? Sen tietää jokainen itse parhaiten, mutta tutkimusten valossa esimerkiksi 4–10 kilometrin päivittäinen kävely on hyväksi. Yhteen menoon ei tarvitse kilometritolkulla kävellä, määrän voi kerätä pienistä pätkistä.

Lihaksiin potkua halonhakkuulla

Jos jo sairastaa nivelrikkoa, kannattaa valita sellainen liikuntamuoto, jossa kehon paino ei ole kokonaan nivelten päällä. Sellaisia ovat muun muassa kävely, sauvakävely, uinti, vesijuoksu ja pyöräily. Myös hiihtäminen tekee hyvää nivelille.

Kotona kannattaa harjoittaa tasapainoaan vaikkapa kyykistelyllä (tarvittaessa tukea ottaen) ja yhdellä jalalla seisomisella. Myös taiteilu tasapainolaudalla on hyväksi.

Airaksinen muistuttaa, että tärkeintä on hyvä lihaskunto.
– Monet ajattelevat virheellisesti, ettei kuusissakymmenissä viitsi aloittaa kuntosalilla käyntiä. Lihasmassan kasvattaminen kannattaa aina!

Nivelrikkoisen on todettu hyötyvän erityisesti reisilihasten hyvästä kunnosta. Jos kuntosalilla käymisen kynnys on suuri, fysioterapeutti voi laatia yksilöllisen kunto-ohjelman. Monilla paikkakunnilla on nykyään ikäihmisten omia kuntosaleja tai ainakin omia vuoroja, jolloin laitteissa ei näy hyväkuntoisia nuoria urheilijoita.

Olavi Airaksinen kuulostelee vastaanotollaan, miten nivelrikkoinen on ennen liikkunut ja suosittelee sen pohjalta sopivia kuntoilumuotoja. Jos ei ole koskaan hiihtänyt, ei sitä tarvitse harrastaa nivelrikon puhjettuakaan, eikä kuntosali ole ainoa paikka lihaskunnon kasvattamiseen. Saman hyödyn voi saavuttaa halonhakkuulla ja ahkeralla puutarhanhoidolla.

Jos ei ole pitkään liikkunut mitenkään, uusi aktiivinen elämänvaihe kannattaa aloittaa vähitellen. Sohvaperunasta ei muutu aktiiviseksi kuntoilijaksi yhdessä yössä.

D-vitamiinia purkista

Ylimääräiset kilot ovat rasite nivelille. Jos kiloja on liiaksi, painonpudotus onkin liikunnan ohella paras keino pitää nivelrikko kurissa. Tupakoitsijoita Airaksinen kehottaa lopettamaan. Jo nivelrikko pelkästään heikentää aineenvaihduntaa nivelissä, mutta tupakointi moninkertaistaa vaikutuksen.

Ruoalla on merkitystä nivelrikon hoidossa, vaikka millään yksittäisellä ruoka-aineen lisäämisellä ei oireita voi lievittää.

– Tärkeintä on kokonaisuus: se, että saa ravinnostaan riittävästi hivenaineita ja vitamiineja, Airaksinen korostaa.

Varsinkin D-vitamiinilla näyttää olevan merkitystä. Etenkin naisten tulee huolehtia D-vitamiinin saannista, mikä tarkoittaa D-vitamiinilisän syömistä loka–huhtikuussa. Luonnollisesti D-vitamiinia saa auringonvalosta, kalasta ja rypsiöljystä.

Nivelrikkoisen ruokavalio ei poikkea yleisistä ravitsemussuosituksista. Paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljaa, lisäksi vähän lihaa, kalaa tai palkokasveja proteiinien saamiseksi.

Tarvittaessa ravitsemusterapeutti antaa ohjeita monipuolisen, terveellisen ruokavalion suunnittelussa.

Kävelyä ja akupunktiota

Joskus nivelrikon hoidossa tarvitaan apuvälineitä, kuten kävelykeppiä tai kyynärsauvaa. Kipeän nivelen vastakkaisella puolella pidettävä keppi keventää nivelen kuormitusta. Kenkiin laitettavat tukipohjalliset korjaavat koko vartalon virheasentoja.

– Oikea asento varmistaa sen, etteivät nivelet rasitu turhaan ja aiheuta lisää kipuja, Airaksinen alleviivaa.
Apuvälineitä on kehitetty myös tiukkojen tölkkien tai lukkojen avaamiseen. Jos kankeus haittaa sukkien pukemista, voi käyttää sukanvetolaitetta, kenkien laittamista helpottaa pitkävartinen kenkälusikka.

Fysikaalisista hoidoista ei tutkimusten mukaan ole juuri apua nivelrikon hoidossa. Poikkeuksen tekee akupunktio, jonka on todettu helpottavan kipua etenkin nivelrikoisissa polvissa.

– Kun se kerran auttaa polvikipuun, miksi se ei auttaisi muihinkin niveliin, kysyy Airaksinen, joka itsekin hoitaa potilaidensa kipuja akupunktiolla.

Fysioterapeutin antamille liikunta- ja jumppaohjeille Airaksinen antaa suuren arvon. Fysioterapeutin vastaanotolla voi huomata omat virheasentonsa ja oppia oikean tavan kävellä. Myös yksilölliset jumppaohjeet kannattaa hyödyntää, niillä voi helpottaa nivelrikon oireita paljonkin.

Turvotus- ja kuumotusvaiheessa oireita voi lievittää kylmäpakkauksella tai kylmägeelillä. Ne tepsivät myös liikunnan jälkeisiin kipuihin.

 

Lue lisää nivelvaivoista.

Testaa niveltesi kunto

  1. Ovatko nivelesi jäykät aamuisin?
  2. Onko sinun vaikea mennä kyykkyyn ja kyykystä ylös?
  3. Onko portaiden kiipeäminen vaikeaa?
  4. Onko purkin kansien avaaminen hankalaa?
  5. Natisevatko tai naksuvatko nivelesi?
  6. Onko nivelissäsi särkyä?
  7. Onko nivelissäsi turvotusta tai kuumotusta?
  8. Aiheuttaako liikkuminen kipua?
  9. Haittaavatko kivut jokapäiväisiä toimiasi?

Jos vastasit kahteen tai useampaan kysymykseen kyllä, saatat sairastaa nivelrikkoa. Ota yhteyttä lääkäriin asian selvittämiseksi.

Vierailija

Nivelrikko tykkää liikkeestä

Nykyään vallalla oleva idioottimainen periaate "Kipujen kanssa pitää vaan oppia elämään ja hyväksyä ne" takaa sen, että nivelrikkoinen ei koskaan tule saamaan hoitoa. Nivelrikko on niin yleinen vaiva, että lääkärit eivät ole halukkaita paneutumaan sen parantamiseen. Hoitoa on alettava vaatia. Paraneminen on mahdollista, jos tahtoa viranomaisilta riittää. Tässä yksi esimerkki: " Vastoin suomalaisessa terveydenhuollossa esiintyvää uskomusta, nivelrikosta voi kuntoutua. Nivelrikon...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.