Alkoholissa on lähes yhtä paljon energiaa kuin rasvassa. Itse asiassa, jos lasissasi on alkoholia, se on kaloripommi.

Kun suomalaisilta on kysytty, mitkä tekijät vaikuttavat heidän painoonsa, useimmat mainitsevat syömisen ja liikkumisen, mutta vain 15 prosenttia yhdistää alkoholijuomat painonhallintaan, kertoo sisätautien erikoislääkäri Jarmo Kaukua.

Alkoholi lihottaa yksinkertaisesti siksi, että siinä on paljon energiaa. Grammassa on seitsemän kilokaloria, melkein yhtä paljon kuin rasvagrammassa, jossa kilokaloreita on yhdeksän.

Alkoholin lisäksi kaloreita tulee juoman sisältämästä sokerista: mitä makeampi juoma, sen enemmän kaloreita. Makeassa liköörissä voi olla viisikin kertaa enemmän energiaa kuin kuivassa valkoviinissä.

Voinappeja pullossa

Juomalla yhden lasillisen viiniä eli 12 cl saa kaloreita voinapin verran. Puolessa litrassa siideriä on saman verran energiaa kuin kahdeksassa palassa suklaata (noin 270 kcal). Samassa määrässä olutta energiaa on hieman vähemmän, eli kuuden suklaapalan verran (noin 200 kcal).

Pullo keskiolutta sisältää noin 130 kilokaloria. Jos sen verran ylimääräistä energiaa tulee päivittäin, kuukaudessa lihoo noin kilon, vuodessa runsaat kymmenen kiloa.

Muista elämäntavoista, varsinkin liikunnan määrästä, kuitenkin riippuu, lisääntyykö paino tosiaan näin paljon. Tämä teoreettinen kymmenen kiloa havainnollistaa paremminkin sitä, miten paljon alkoholissa on energiaa. Mitä enemmän sitä tulee, sitä enemmän se tietysti nostaa painoa.

Vähemmän kaloreita saa valitsemalla vähäsokerisen tai keinomakeutetun siiderin, light-oluen tai viineistä kuivimman. Mutta niissäkin on kaikki alkoholin kalorit.

Ravitsemuksellisesti taas ei ole järkevää miettiä, mitä päivän ruokavaliosta jättäisi pois, että siihen sisältyvät kaksi keskiolutta eivät jäisi vyötärölle.

– Laskennallisesti voisi karsia mitä tahansa 260 kilokalorin edestä, vaikka juustohampurilaisen, jossa kaloreita on kolmisensataa. Päivittäin lukemia ei kuitenkaan kannata tarkkailla, koska ratkaisevaa on pitempiaikainen energiansaanti, Jarmo Kaukua sanoo.

Terveellisintä on syödä ja juoda mahdollisimman monipuolisesti ja säännöllisesti, huomioiden energiansaanti ja -kulutus pitkällä aikavälillä. Silloin ei tarkkailla pelkästään syömisiä ja juomisia, vaan myös liikkumista, millä on yllättävän suuri merkitys.

Tuplasti energiaa

Alkoholi lihottaa myös epäsuorasti, koska se muuttaa käyttäytymistä. Jos ruokajuomana on alkoholia, tulee helposti syöneeksi tavallista enemmän. Aterialla saatava energiamäärä voi jopa tuplaantua.
Yleensä alkoholia nauttiessa tulee herkästi nälkä myös ruoka-aikojen välillä ja jääkaapilla tai sipsipussilla käydään ahkerasti.

Vaikutuksensa on myös sillä, että alkoholia käytettäessä liikunta jää yleensä vähiin tai unohtuu kokonaan. Syynä on ensin se, että alkoholi väsyttää, ja seuraavaksi mahdollinen krapula. Mitä enemmän on juonut, sitä kauemmin veto on vähissä.

Liikuntaa kahden keskiolutpullollisen sisältämän energiamäärän kuluttamiseen tarvitaan yllättävän paljon. Keskikokoiselta ihmiseltä niiden tuomat 260 kilokaloria kuluvat kävelemällä reippaasti lähes tunnin, kiireettömästi pari tuntia.

Kokonaisenergian saannista riippuu, kuinka paljon alkoholia voi käyttää ilman että lihoo. Kaikki alkoholi, mikä tulee saantisuositusten lisäksi on liikaenergiaa ja lisää siis painoa.

Kohtuukäyttö ei silti ole painonhallinnallinen katastrofi.

– Kahden keskioluen 260 kilokaloria on kuitenkin vain kymmenisen prosenttia keskikokoisen miehen päivittäisestä 2 500 kilokalorin tarpeesta. Kahden keskioluen verran ruokavaliotaan voi yrittää keventää lisäämällä siihen paljon vettä ja vähän energiaa sisältäviä ravintoaineita, kuituja ja kasviksia siis, Kaukua neuvoo.

Rasvamaksa monella

Alkoholin lihottava vaikutus on myös erityisen epäedullista tyyppiä.

– Koska alkoholi edistää rasvan kertymistä vatsaontelon sisään ja maksaan, ylipainon aiheuttamat aineenvaihduntahäiriöt, kuten metabolinen oireyhtymä MBO, tulevat herkemmin esiin, Jarmo Kaukua sanoo.

Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan noin joka neljännellä aikuisella. Normaalipainoisilla sitä esiintyy noin kahdella kymmenestä, lihavilla, etenkin vyötärölihavilla jopa kahdeksalla kymmenestä.

Ylipaino on yleisin rasvamaksan aiheuttaja, alkoholin aiheuttama toiseksi yleisin. Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Sen seurauksena maksa voi suurentua jopa useita kiloja.

Maksan kannalta ei ole aivan samantekevää, rasvoittaako sen ruoka vai alkoholi.

– Ruoan maksaa rasittava vaikutusta tulee vain energiasta, mutta alkoholin myötä myös etanolista, joka on myrkyllinen aine. Pelkällä liikasyömiselläkin hankittu rasvamaksa on kuitenkin maksalle haitallinen tila. Se huonontaa veren rasva-arvoja ja lisää kakkostyypin diabeteksen vaaraa, Kaukua sanoo.

Molemmilla tavoilla maksaan tulee tulehdus, joka pahimmillaan johtaa maksakirroosiin. Se voi tulla ilman alkoholiakin ylipainon kautta. Syömällä hankittu rasvamaksa muuttuu kuitenkin maksakirroosiksi todennäköisesti hitaammin kuin juomalla kehittynyt. Tällaisetkin maksakirroosit ovat lisääntymässä esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Maksan rasittamista, siis syömistä tai juomista vähentämällä maksa tervehtyy, ellei rasva- tai alkoholirasitus ole ehtinyt muuttaa maksasoluja sidekudokseksi. Ne eivät palaudu maksasoluiksi.

Turvotuksen syyt

Jokainen alkoholinkäyttäjä tietää, että juominen turvottaa. Ensin se kuitenkin poistaa nestettä elimistöstä.

– Usein jo ensimmäisen tuopin jälkeen täytyy alkaa juosta vessassa. Juomisen jälkeen tuleva turvotus taas voi johtua alkoholin hajoamistuotteista tai siitä, että juomisen lomassa on syöty paljon suolaista, Kaukua selittää.

Tämä turvotus häviää nopeasti. Mutta tilanne on vakavampi, jos rankan juomisen seurauksena on kehittynyt maksakirroosi.

– Silloin maksa ei pysty tuottamaan riittävästi valkuaisaineita verenkiertoon, minkä seurauksena verestä siirtyy nestettä kudoksiin. Tämä näkyy runsaana turvotuksena vatsassa että jaloissa.

Lyhyetkin tauot alkoholinkäytössä hoikistavat jonkin verran, ainakin lievästi ylipainoista.

– Tipaton kuukausi on kuitenkin kovin lyhyt aika. Jos tavoitteena on painonpudotus, alkoholinkäyttöä pitäisi vähentää pysyvästi, Kaukua sanoo.

Laihtumisen määrä riippuu myös siitä, kuinka paljon on juonut ennen tipattomuutta. Jos juominen on ollut säännöllistä, laihtuminen on melko varmaa.

Lue lisää
Laihdutus ja 5 muuta yllättävää syytä lihoa
Alkoholi - liian kova lääke
Maitotytöksi tai vesimieheksi

Vierailija

Alkoholi lihottaa salakavalasti

1 pullo (3,3 dl) keskiolutta sisältää 13,5 grammaa hiilihydraattia eli 5 palaa "sokeria" ja 141 kcal 1 pullo (3,3dl) siideriä (makea) sisältää 18,1 grammaa hiilihydraattia eli 7 palaa "sokeria" ja 168 kcal Longeron tietoja ei valmistajalla ole kotivisuillaan? Kalorien lähde on ratkaiseva tekijä eli se mitä syöt tai juot!
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.