”Asiahan on nyt niin, että...” Hän on taas vauhdissa: uskoo tietävänsä tämänkin asian paremmin kuin muut. Kuinka saat suunvuoron besserwisseriltä?

1 Tunnista. Besserwisser on päässyt vauhtiin. Kahvipöydässä on kaikille tullut selväksi, että hän tuntee tämänkin päivän puheenaiheen paremmin kuin kukaan muu. Jo elekieli paljastaa joukon viisastelijan: ylimielinen ilme, leuan nosto ja puuskassa olevat kädet kertovat, että pian saamme kuulla, kuinka asiat oikeasti ovat.

Sanamukaisesti besserwisser ”tietää paremmin”: Hän eroaa narsistista, toisesta huomionkerääjästä, siinä ettei hän halua sanomisillaan loukata ketään. Hän yksinkertaisesti on varma siitä, että tuntee asian paremmin kuin muut, ja olisi suorastaan väärin olla opastamatta muita.

Moni besserwisser tietää oikeasti paljon asioita. Hänellä vain on muita suurempi tarve tulla huomioiduksi ja kuulluksi. Hänen itsetuntonsa janoaa arvostusta.

2 Keskeytä. Jos besserwisseriä ei panna aisoihin, muut eivät saa suunvuoroa.
Viisastelijan keskeyttäminen ei ole helppoa mutta se on välttämätöntä, jos muidenkin mielipiteitä halutaan kuulla. Ystävällinen mutta jämäkkä keskeytys tuottaa paremman lopputuloksen kuin tylyys. ”Sinulla tuntuu olevan tästä asiasta paljon tietoa. Minä kerron nyt, mitä ajatuksia minulla on asiasta. Ehkä voimme vielä lopuksi keskustella yhdessä.”

Loukkaantumistaan ei kannata tuoda esiin, ellei viisastelija ole hyvin tuttu. Et luultavasti saa besserwisseriltä ymmärrystä: ”Minähän vain kerron, kuinka asiat todella ovat.”

3 Ohita. Tutun besserwisserin puheisiin turtuu vähitellen. Tutuissa ympyröissä muut voivat vähitellen kääntää selkänsä viisastelijalle ja alkaa keskustella keskenään. Itseään voi suojella ärtymykseltä antamalla besserwisserin puheiden soljua yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Olet ikään kuin kuuntelevinasi vaikka todellisuudessa ajattelet huomista työpäivää tai tv-sarjan juonta.
Keskittyminen esimerkiksi ristikkoon tai kutomiseen tekee paasaajalle selväksi, ettei hänen neuvojaan enää kaivata tai ettei niihin ainakaan reagoida.

Astetta lempeämpää on ottaa paremmintietäjän puhe vastaan huumorilla. ”Totta kai äiti tietää tämänkin asian”, voidaan naurahdella sukujuhlissa ja kysyä sitten toisten mielipidettä asiasta. Kun tietää tapaavansa besserwisserin, kannattaa psyykata ennalta itseään. Loppujen lopuksi voit muuttaa vain omaa suhtautumistasi.

4 Ymmärrä. Ainoastaan läheinen henkilö, puoliso tai hyvä työkaveri, voi yrittää muuttaa besserwisserin käytöstä. Vähänkin kaukaisempien huomauttelu saa viisastelijan vain ajattelemaan, että muut ovat kateellisia hänen tietomäärästään.
Läheiseltäkin muutosyritys vaatii hienovaraisuutta. Syytösten sijaan kannattaa kertoa, että on huolissaan hänestä.”Minua suretti ja varmaan sinuakin, kun kukaan ei tullut häissä juttelemaan pöytäämme. Olisiko se voinut johtua siitä, mitä sanoit Kirsi-serkun syntymäpäivillä?”

Jos tilaisuus on tärkeä, etkä onnistu välttelemään kaikkitietävää, voit yrittää ymmärtää häntä. Hän uskoo vakaasti olevansa hyödyksi jakaessaan tietouttaan. On oikeastaan sääli, ettei hän huomaa, kuinka muut hänen seuraansa karsastavat.

Lue lisää Neuvottele pehmeästi ja onnistu

Asiantuntija psykologi Marjo Kokko, Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.