Turha pähkäillä, onko verenpaine koholla vai ei. Joka toisella on. Verenpaineen kotimittaus paljastaa kohonneet arvot ja niitä kannattaa tasata heti.

Kuohahtaako vereni aamuisin? Ovatko paineeni korkeimmillaan töissä vai surahtavatko mittarin kovimmat kierrokset alkuviikolla? Onko molemmissa
olkavarsissa sama paine? Kaikki tämä selviää helposti kotimittarilla. Sen jälkeen voi kysyä terveydenhoitajalta, mitä paineille tehdään.

Professori Esko Kumpusalo suosittelee hoitamaan kohonneen verenpaineensa varhain ja huolellisesti. Yllättäen hän kehottaa tarttumaan heti lääkkeisiin, sillä niillä voi pelastautua aivohalvaukselta tai sydäninfarktilta, jopa äkkikuolemalta.

Kumpusalo patistaa hankkimaan ensin kotimittarin, kynän ja ruutuvihon. Tutkimusmatkalle verenpaineeseensa kannattaa lähteä nyt, kun vielä ehtii.

Tänäänkin kolme suomalaista saa aivohalvauksen ja toiset kolme sydänkohtauksen.
— Jos verenpaine on yli 135/85 mmHg, on syytä ottaa yhteys  terveydenhoitajaan. He osaavat verenpaineen lääkkeettömän hoitamisen loistavasti ja lähettävät lääkäriin.

Lääkkeillä lomaolo

Verenpainelääkkeitä on paljon ja niiden kokeileminen voi olla työlästä, mutta sopivilla lääkkeillä väsymys ja paineinen päänsärky hellittävät. Turvotus ja harmituskin vähenevät, kun olo kohenee.

— Eräs potilas sanoi, että tuli ihan lomaolo.

Alkaa kuulostaa siltä, että verenpainetaudin tutkimisessa pitkän uran tehnyt professori Kumpusalo on hurahtanut lääkkeisiin. Missä on se seuranta, jonka aikana potilas ensin vastuutetaan syömään terveellisesti, pudottamaan
painoa ja liikkumaan joka päivä niin, että paita kastuu?

— Olen nähnyt liian monia, joille infarkti ehti ennen kuin terveelliset elämäntavat purivat. Nykyisillä lääkkeillä, tutkimustuloksilla ja tällä kokemuksella olen päätynyt vaihtamaan lääkkeettömän seurannan lääkkeelliseen seurantaan, Esko Kumpusalo kiteyttää.

Hoito korjaa sydäntä

Verenpainelääkitystä vastaan ei kannata potkia, sillä hoidon aikana voi hyvin pudottaa painoaan ja vähentää alkoholinkäyttöään. Liikunnan aloittaminenkin on pitkän tauon jälkeen turvallisempaa lääkitylle sydämelle kuin äkkinäisen ensimmäinen lenkki ilman pillereitä.

Lääkitys saattaa myös korjata verenpainetaudin vaurioittamaa sydäntä.

— Ensimmäinen verenpainetaudin aiheuttama sydänvaurio on vasemman kammion seinämän paksuneminen. Mutta seinämän joustavuus palautuu, jos sydämen työtä helpotetaan suonia laajentavilla verenpainelääkkeillä, Esko Kumpusalo lupaa.

Eikö lääke tehoa?

Jos kolmikymppisen mittarissa on kovat painelukemat, kannattaa ensin suitsia lakritsin ja salmiakin syömistä. Niissä oleva glykyrritsiinihappo nostaa verenpainetta, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Pitää myös miettiä, ovatko kola, kahvi ja energiajuomat niin tärkeitä, että niillä kannattaa aiheuttaa itselleen verenpaineen nousua.

Myös alkoholi on myrkkyä. Viikonloppujuominen nostaa verenpainetta niin reilusti, että lääkärit puhuvat alkuviikon verenpaineesta. Se pysyy korkealla niin kauan kunnes krapula hellittää. Jos humalassa mennään perjantaista pyhään ja krapulassa jatketaan maanantaista tiistaihin, verenpaine tuskin ehtii edes käväistä normaalissa.

— Elintavoilla on tuettava lääkehoitoa. Lääkkeet eivät tehoa, jos suolaa itsensä pystyyn tai käyttää alkoholia yli turvarajojen, Kumpusalo sanoo.

Paineita lääkkeistä

Arjen kilpajuoksun ja viinanjuonnin ohella verenpainetta nostavat myös sivuvaikutuksettomiksi mielletyt tulehduskipulääkkeet, joita ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo. Ne on tarkoitettu kuurina
tulehduskivun hoitamiseen, ei naposteltaviksi eikä elämäntapakipujen hoitamiseen.

Tilapäiset päänsäryt ja kuukautiskivut pitäisi hoitaa parasetamolilla, sillä kaikki tulehduskipulääkkeet ja COX-2-salpaajat keräävät nestettä kudoksiin ja nostavat siten verenpainetta.

Ehkäisypillerit, myös matala-annoksiset valmisteet, nostavat verenpainetta. Veritulppavaaran vuoksi ehkäisypillereitä ei pitäisi käyttää, jos verenpaine ylittää 135/85 mmHg.

Nivelvaivoihin ja ihottumiin tarkoitetut kortikosteroidivalmisteet voivat myös pitää verenpainetta koholla. Takrolimuusi, siklosporiini, erytropoietiini saattavat nostaa paineen pysyvästi.

Luontaistuotteista verenpaine nousee ainakin ginsengillä, johimbiinilla ja lakritsilla.
— Jos verenpaine nousee siitepölyaikana, syynä voi olla kortisonia sisältävä nenäsumute, joka vähentää limakalvoturvotusta, Kumpusalo huomauttaa.

Sittenkin kilpirauhanen?

Kilpirauhaskoe ei kuulu verenpainepotilaan rutiinitutkimuksiin ja jää siksi usein ottamatta.

— Kilpirauhasen vajaatoiminta on kansantauti. Sen hoitaminen ei näy Kelan tilastoissa siksi, että tyroksiinista, jolla tautia hoidetaan, ei saa Kela-korvausta.

Kotimittaaja saattaa päästä kilpirauhasen ylitoiminnan jäljille, jos ylä- ja alapaineen välinen erotus, pulssipaine, ylittää 50. Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkki taas voi olla se, että verenpaine heittelee ja paineen hyppelylle ei löydy muuta syytä.

— Heittelevä verenpaine on syytä saada laskettua ihannearvoihin, sillä hyppivä paine ei laske vaan muuttuu verenpainetaudiksi, Esko Kumpusalo muistuttaa.

Näin mittaat paineet oikein
 

Verenpainemittarin ei tarvitse olla avaruusalus. Yksinkertaisinkin malli toimii hyvin.  Mittaa verenpaine viikon ajan – aamuisin, ennen päiväkahvia – ja iltaisin. Mittaa kummastakin kädestä ainakin kahdesti, mielellään kolmesti. Istu hetki rauhassa ennen kuin aloitat.

Mittaa ensin vasemmasta olkavarresta. Mansetin johto jää kohtaan, josta yleensä otetaan verikoe. Mittaa samalla tavalla oikeasta olkavarresta. Mittaa uudestaan vielä kerran pari vasemmasta ja oikeasta.

Viikossa olet kerännyt mittaustulokset, joista selviää seuraavaa:

Jos verenpaine on alle 120/75 mmHg
Olet onnettaren suosikki! Jatka liikkuvaa elämäntapaa ja mittaa taas vuoden kuluttua.

Jos verenpaine on 120/75–135/85 mmHg
Hyvin tässä vielä menee. Seuraile muutaman kuukauden välein. Kysy vinkkejä terveydenhoitajaltasi.

Jos verenpaine on useimmiten yli 135/85 mmHg
Nyt on aika kääntyä oman lääkärin puoleen.

Jos ylä- ja alapaineen erotus eli pulssipaine on usein yli 50 mmHg
Olisiko kilpirauhasessa vikaa? Vai ovatko suonet kovettumassa? Mitä lääkärisi suosittaa?

Jos yläpaine on normaali, mutta alapaine yli 85 mmHg
Pitäisiköhän laihduttaa?

Jos alapaine on normaali, mutta yläpaine yli 160 mmHg
Tarvitset varmaan lääkettä systoliseen verenpaineeseen. Jos tupakoit, lopeta.

Jos aamuisin yläpaine on yli 10 mmHg ja/tai alapaine yli 5 mmHg korkeampi kuin päivällä tai illalla
Sinulla voi olla taipumus aamukuohahdukseen? Pitäisikö lääkitystä painottaa iltaan?

Jos vasemmassa olkavarressa on kovin erilainen paine kuin oikeassa
Pitäisikö kuunteluttaa valtimot lääkärilläni?

Jos verenpainemittari ilmoittaa usein ”error”
Onkohan sydämessä eteisvärinä tai muu rytmihäiriö? On viisasta kuunteluttaa sydän
lääkärilläni.

Jos verenpaine on ok, mutta syketaajuus heittelee, vaikka istut rauhassa yli viisi minuuttia ennen mittausta
Taitaa olla sydänfilmin paikka.
 

Lue lisää
Ruokaremonttu laskee verenpainetta
Verenpaine alas - omat ja lääkärin keinot

  • LOPETA SUOLAUS Pääset 4–6 pykälää pienemmillä paineilla.
  • SYÖ TÄYSJYVÄÄ ja kuituja. Paine pienenee 3–6 pykälää.
  • SYÖ RUNSAASTI vihanneksia, hedelmiä, kasviksia. Niistä saat painetta laskevaa kaliumia ja magnesiumia.
  • RAJOITA alkoholia.
  • VÄHENNÄ lakritsia ja salmiakkia.
  • LIIKU HIKEEN puoli tuntia päivässä.
  • PUDOTA PAINOA viisi kiloa, paineet laskevat 3–4 pykälää.
  • LOPETA TUPAKOIMINEN Verenpainetaudin valtimovaarat vähenevät.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.