Aikuistyypin diabetes tai sepelvaltimotauti ei yleensä ala varoittamatta. Elimistö on vihjaillut pahasta olostaan jo pitkään. Ota viestit tosissasi, niin saat lisää terveitä vuosia.

Ei enää ihan terve, muttei vielä sairaskaan. Mikä se on? Ihminen, jolle on kehittynyt metabolinen oireyhtymä.

Kun metabolinen oireyhtymä todetaan, ihminen on siirtynyt harmaalle vyöhykkeelle terveyden ja sairauden välillä. Jos oireyhtymää ei hoideta, se etenee hitaasti mutta varmasti sepelvaltimotaudiksi tai aikuistyypin diabetekseksi – tai molemmiksi.

Jos oireyhtymään kuitenkin puututaan päättäväisesti, oireet katoavat eikä terveydelle koidu vahinkoa. Koska ihmiset elävät tällä harmaalla vyöhykkeellä vuosia ennen kuin sairastuvat, heillä on myös aikaa korjata tilanne. Muutos kannattaa aloittaa, kun siihen vielä on mahdollisuus.

Oireena omenavatsa

Metabolinen oireyhtymä ei tule varoittamatta. Se antaa itsestään selvän merkin: pyöreän, palleroisen omenavatsan.

– Omenavatsa on merkki siitä, että vatsaonteloon on muodostunut rasvaa, sanoo yleislääketieteen professori Mauno Vanhala Itä-Suomen yliopistosta.

Keskivartalokummun rasvaköntti toimii tietyssä mielessä kuten sisäelin, eli se tuottaa hormoneita ja proteiineja, jotka säätelevät monia solujen toimintoja. Kun rasvan määrä kuitenkin kasvaa liian suureksi, tämä säätelyjärjestelmä häiriintyy eikä kykene enää hoitamaan kaikkia tehtäviään.

– Rasva-aineenvaihdunnan häiriöt näkyvät ensin muutoksina veren rasva-arvoissa.

Laboratoriotuloksissa metabolisesta oireyhtymästä varoittavat veren kohonnut triglyseridipitoisuus, kohonnut paha kolesteroli ja vähäinen hyvä kolesteroli. Maksakin rasvoittuu, vaikka se ei aina näy laboratorioarvoissa.

Tyypillinen löydös on myös veren suuri sokeripitoisuus. Solut ovat muuttumassa insuliiniresistenteiksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei insuliini kykene enää pumppaamaan sokeria soluihin niiden energiaksi vaan se jää kiertämään vereen. Liika sokeri veressä vahingoittaa verisuonia.

– Silloin potilas on jo matkalla kohti diabetesta, Vanhala sanoo.

Myös verenpaine on koholla, mikä lisää sydänsairauden riskiä.

Nämä muutokset eivät vielä heijastu yleiskuntoon. Metabolista oireyhtymää sairastava kokee yleensä olevansa hyvässä kunnossa ja hämmästyy huonoista tuloksista. Hän on tullut käännekohtaan, jossa hän vielä voi vaikuttaa siihen, millaiseksi hänen loppuelämänsä muodostuu.

Jos metabolisen oireyhtymän annetaan pahentua, potilas on muutaman vuoden kuluttua vakavasti ylipainoinen, sairastunut diabetekseen ja verenpainetautiin, kolesteroliarvot ovat täysin poskellaan ja hänellä on suuri riski kuolla sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen.

Jos hän sen sijaan aloittaa päättäväisen elämäntaparemontin ja omenavatsa pienenee, kaikki arvot palautuvat hämmästyttävän nopeasti entiselleen.

Miehillä yleisempi, naisilla rajumpi

Metabolisen oireyhtymän kulku poikkeaa hieman miehillä ja naisilla. Tämä johtuu siitä, että kaikkea rasvaa ei ole veistetty samasta puusta. Kun naiset lihovat, rasva kertyy aluksi ihon alle, erityisesti reisiin ja pakaroihin. Tämä ihonalainen rasva erittää runsaasti ”rasvahormoni” adiponektiiniä, jolla on monia suotuisia terveysvaikutuksia.

– Se muun muassa suojaa naisia metaboliselta oireyhtymältä, Vanhala sanoo.

Jos lihominen kuitenkin jatkuu ja rasvaa alkaa kertyä vatsaonteloon, naisenkin terveys rapautuu. Kun tila etenee metaboliseksi oireyhtymäksi, naiset ovat usein jo niin lihavia, ettei heidän omenavatsansa edes erotu vatsanpeitteiden alta. Naisille on tyypillistä myös, että tietyn kynnyksen jälkeen terveydentila huononee nopeammin kuin miehellä.

– Esimerkiksi aikuisiän diabetes näyttää olevan naisilla rajumpi sairaus kuin miehillä.
Myös naisten rasvahormonitasot, jotka tähän asti ovat tarjonneet suojaa, pienenevät nopeammin kuin miehillä.

Miehet ovat naisia huonommassa asemassa siinä, että miehillä rasva kertyy pääasiassa vatsaonteloon. Miesten reisissä tai pakaroissa ei siis ole suojapuskuria, minkä vuoksi metabolisen oireyhtymän merkit tulevat lihavuuden myötä esiin nopeammin ja suoremmin. Miehet sairastavat enemmän myös siksi, että miesten ylipaino on yleisempää. Suomalaisista miehistä ylipainoisia on yli puolet, naisista reilu kolmannes.

Lihaskimppu ei vaarassa

Pikemmin kuin pelkkään elopainoon, metabolisessa oireyhtymässä on olennaista kiinnittää huomiota rasvakudoksen ja lihasten suhteeseen. Rasvakudos on täynnä varastoitunutta energiaa ja energian suurin syöppö elimistössä ovat lihassolut. Niin kauan kuin tämä järjestelmä pysyy tasapainossa, mitään ongelmaa ei synny. Ison lihasmassan erottaa isosta rasvamassasta siitä, että lihas ei kasva vatsan päälle. Lihaksikas ihminen on yksinkertaisesti eri mallinen kuin lihava ihminen.

– Vaikka ihminen painaisi reilusti yli sata kiloa, hänen ei tarvitse pelätä metabolista oireyhtymää, jos lihasmassa vain on tarpeeksi suuri.

Kun tasapaino keikahtaa rasvan eduksi ja lihasten tappioksi, vatsakumpu alkaa kasvaa ja matka kohti metabolista oireyhtymää käynnistyy. Sitä kiihdyttää vielä se, että ylipainoinen ei enää hevin jaksa nousta lenkille, jolloin lihakset veltostuvat edelleen, mutta rasvamassa kasvaa. Näin epäsuhta rasvan ja lihasten välillä suurenee.

Epäsuhta on kuitenkin korjattavissa, kunhan vain lähtee liikkeelle. Kannattaa aloittaa rauhallisesti, vaikka portaiden kävelystä. Jos pyrähtää ensimmäiseksi juoksulenkille suoraan sohvalta, into lopahtaa nopeasti, sillä rasitus tuntuu aluksi pahalta. Myös liikuntavammoja sattuu helpommin, kun heiluu huonokuntoisena jaksamisen rajoilla. Sen sijaan jos totuttaa elimistöään rasitukseen vähitellen, liikuntainto kasvaa.

Samalla alkavat näkyä sen hyvät vaikutukset: uni paranee, rentoutuminen on helpompaa ja kilotkin karisevat. Pian entinen sohvaperuna alkaa suorastaan kaivata rasituksen tuomaa hyvää oloa.

Tehokkainta metabolisen oireyhtymän torjuntaa on lihaskuntoharjoittelu punteilla, punnertaen tai vaikka kuntosalilla rehkien, sillä juuri se muuttaa kehon koostumusta. Terveydentila paranee, vaikka paino ei vaa’alla muuttuisikaan.

Insuliini toimimaan

Metabolisen oireyhtymän ikävimpiä piirteitä on se, että siinä lihominen kiihdyttää lihomista. Kun terve ihminen syö, hänen verensä sokeripitoisuus kasvaa. Haima alkaa erittää lisää insuliinia, jotta sokeri saadaan verestä suoraan soluihin. Näin keho saa energiansa suoraan syödystä ravinnosta, eikä se varastoidu rasvaksi. Insuliini itse asiassa estää sokerin kerääntymisen maksaan ja rasvakudokseen.

Metabolisessa oireyhtymässä tämä järjestelmä on häiriintynyt. Luultavasti siksi, että ihminen on syönyt liikaa kymmeniä vuosia. Solut ovat muuttumassa vastustuskykyisiksi eli resistenteiksi insuliinille, joten haiman erittämä insuliini ei saa sokeria perille soluihin entiseen tapaan. Ylimääräinen sokeri jää kiertämään vereen ja kertyy triglyseridirasvana rasvakudokseen.

Haima tuottaa insuliinia taukoamatta ja täydellä teholla vuodesta toiseen – se kun yrittää parhaansa mukaan laskea verensokeria – ja väsyy. Tästä alkaa kiihtyvä noidankehä, jossa solujen insuliiniresistenssi aiheuttaa lihomista ja lihominen pahentaa insuliiniresistenssiä. Insuliinin tuotanto alkaa heikentyä ja kehityskaaren loppupäässä odottaa diabetes.

– Metabolisessa oireyhtymässä haima ei ole vielä pysyvästi vahingoittunut, joten häiriintynyt järjestelmä voidaan palauttaa ennalleen, Mauno Vanhala kertoo.

Tilannetta voi parantaa yksinkertaisimmin kasvattamalla lihasmassaa: isot lihakset kuluttavat enemmän energiaa. Mitä enemmän elimistön solut syövät energiaa, sitä nopeammin solut herkistyvät insuliinille. Kun insuliini pääsee jälleen soluihin eikä jää orpona vereen kiertämään, energia poltetaan pois eikä se enää kerry kummuksi keskivartalolle.

Tilannetta voisi verrata suuren jakelukeskuksen jumiutumiseen. Kaikkien linjojen edessä on ensin valtava tukos, mutta kun pahin suma saadaan purettua, kaikki linjat alkavat pikkuhiljaa vetää.

Stressi kerryttää rasvaa

Vaikka lihavuus on metabolisen oireyhtymän suurin syyllinen, sen rinnalla kulkee myös muita, yllättäviäkin riskitekijöitä. Yksi näistä on tulehdusreaktio.

– Tiedetään, että kun vatsaontelorasvan massa kasvaa, rasvakudoksessa puhkeaa tulehdus.
Kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka merkittävä rooli tällä tulehduksella on metabolisen oireyhtymän kehittymisessä ja etenemisessä. On ajateltu, että tulehdusreaktio voisi osaltaan vahingoittaa haimaa ja olla näin mukana diabeteksen synnyssä. Tulehdusreaktio vaimenee sitä mukaa kuin rasvakudos vähenee.

Kiinnostava uusi löydös on yhteys stressin ja metabolisen oireyhtymän välillä. Stressireaktio kehittyi alun perin varmistamaan, että ehdimme juosta leijonaa pakoon tai taistella pahkasikaa vastaan. Tällöin tarvittiin paljon lihasvoimaa ja lihakset tarvitsevat polttoaineekseen sokeria.

Kun stressireaktio siis lyö päälle, stressihormonit heikentävät insuliinin vaikutusta, maksa aloittaa sokerin tuotannon ja veren sokeripitoisuus kasvaa. Keho valmistautuu isoon urakkaan. Ongelmaa ei ole, jos stressireaktio on väliaikainen, mutta pitkään jatkuneessa stressissä veren sokeripitoisuus pysyy koko ajan korkealla ja sokeri alkaa kertyä vatsaontelon rasvamassaan. Näin pitkäaikainen stressi voi kiihdyttää lihomista.

Myös unen määrällä on merkitystä. Lyhyt yöuni nimittäin lihottaa. Ihmisen biologinen kello ei säätele ainoastaan vuorokausirytmiämme vaan myös ruokahalua ja kylläisyyden tunnetta. Kun biologinen kello menee sekaisin se heijastuu myös syömiseen. Laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että viisi tuntia yössä nukkuvilla ihmisillä oli 72 prosenttia suurempi riski lihoa kuin yli seitsemän tuntia nukkuvilla.

Elämäntaparemonttia suunnittelevalle stressin karttaminen ja biologisen kellon säätäminen ovat vaikeimpia haasteita. Mutta jos aloittaa helpommista, ruokavalion keventämisestä ja liikunnan lisäämisestä, voi käydä niin, että uusia keinoja stressinhallintakin löytyy ja elämänrytmi seestyy ihan luonnostaan.

Lue lisää

Pysäytä diabetes ajoissa

Terveyskirjasto: Liikunta ja tyypin 2 diabetes

Metabolisen oireyhtymän merkit

  • Keskivartalolihavuus: naisen vyötärönympärys yli 80 senttiä, miehen yli 94 senttiä.

+ vähintään kaksi seuraavista häiriöistä:

  • Kohonnut triglyseridipitoisuus: vähintään yli 1,7 mmol/l.
  • Liian alhainen hyvä HDL-kolesteroli: naisilla alle 1,29 mmol/l, miehillä alle 1,03 mmol/l.
  • Kohonnut veren glukoosipitoisuuden paastoarvo (sokeria on veressä liikaa): vähintään 5,6 mmol/l.
  • Kohonnut verenpaine: vähintään 130/85 mmHg.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.