Pieni rusahdus vaikkapa pallopelin tuoksinassa saattaa viedä sairauslomalle kuukausiksi. Ehkäise polvivammoja: aloita liikkuminen varovasti ja huolehdi venyttelystä sekä ennen urheilusuoristusta että sen jälkeen.

Polven loukkaantumisriski on suurimmillaan lajeissa, joissa liikkuja kiihdyttää, jarruttaa ja vaihtaa suuntaa nopeasti. Vamma syntyy, kun polvi vääntyy äkisti, ojentuu liikaa, koukistuu totuttua rajummin tai kiertyy ulos- tai sisäänpäin, jolloin sen rakenteet joutuvat liian suureen rasitukseen.

– Tavallista on, että jalka lipeää ja polvi vääntyy sisäänpäin, kertoo ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio.

Vältä rajua aloitusta

Kuten muutkin tuki- ja liikuntaelimistön rakenteet polvi voi vammautua joskus vähäisestäkin rasituksesta. Liikunnan raju aloitus pitkän tauon jälkeen panee polven lujille. Tapaturman riski lisääntyy, jos lihastasapaino on huono tai liikkuja rehkii kylmiltään tai liikkuu taitojensa ja kykyjensä äärirajoilla.

Nuoren kudokset ovat joustavat ja vamma-alttius on sen vuoksi pieni. Iän myötä nivelkierukat ja rustokudos haurastuvat ja voivat vammautua vähäisestä rasituksesta.

– Loukkaantumisriski vähenee, jos liikkujan suoritustekniikka on hyvä, jos hän on vahvistanut lihaksiaan ja kudoksiaan monipuolisella liikunnalla ja jos hän on venyttelyllä hankkinut hyvät joustoominaisuudet, Tapio Kallio sanoo.

Riskien minimoimiseksi liikuntaharrastus tulee aloittaa maltillisesti. Lihakset ja muut kudokset vahvistuvat vasta vähitellen uusiin vaatimuksiin.

Ensiapuna kaikissa polvivammoissa on kolmen K:n hoito: kylmä, kohoasento ja kompressio eli puristus. Kylmä hillitsee kipua, kohoasento ja vamma-alueen tasainen puristus tyrehdyttävät verenvuotoa vaurioituneista kudoksista.

Venähdys lievin

Usein lääkäri pystyy jo vastaanotollaan selvittämään vaurion luonteen. Diagnoosin tekemistä helpottaa se, että potilas kuvailee, mitä polvelle on tapahtunut, ja kertoo oireet.

– Jos polvi on turvoksissa ja sinne kertynyt neste on kirkasta, ei vamma ole kovin iso. Vaurio on yleensä suurempi, jos polvessa on verta. Magneettikuvaus selvittää polvivammat varsin tarkasti, Kallio sanoo.

Lievimmässä tapauksessa polven sisäsivun rakenteet – nivelside tai nivelkapseli – venähtävät. Venähdys paranee 3–6 viikossa aktiivisella kuntoutuksella. Repeämä on venähdystä voimakkaampi. Esimerkiksi pitkittäinen sisäsivuside voi revetä osittain tai kokonaan. Tavallisesti pieni repeämä arpeutuu. Vaikea nivelsiderepeämä saattaa vaatia leikkaushoidon. Vamman vakavuus vaikuttaa paranemiseen. Revennyt nivelside voi aktiivisessa kuntoutuksessa parantua jo kahdessa viikossa, mutta toisinaan hoitoon voi mennä jopa puoli vuotta.

Polvilumpio sijoiltaan

Liikunnan tiimellyksessä polvilumpio saattaa muljahtaa pois paikaltaan. Se on tavallisinta nuorilla, vielä kasvuiässä olevilla tytöillä. Lumpio voi palata sijoilleen itsekseen, tai lääkäri panee sen paikoilleen.

Lievät sijoiltaanmenon aiheuttamat vauriot paranevat itsestään, ja lumpio pysyy vastedes paikoillaan. Leikkaus on tarpeen, jos sijoiltaanmeno repii luu- tai rustokappaleita. Myös löysäksi jääneen lumpion nivelsiteet saattavat tarvita kiristystä ja korjausta.

Kierukka repeää

Polven nivelkierukka vaurioituu yleisimmin pallopeleissä, jos polvi kiertyy tai vääntyy voimakkaasti. Nivelkierukan revetessä polvessa tuntuu pistävä kipu, ja liikkuminen voi muuttua kivuliaaksi. Polveen kertyy usein ylimääräistä nivelnestettä ja se turpoaa. Jos kierukkarepeämä luiskahtaa nivelrakoon, polvi lukkiutuu paikoilleen. Toisinaan polvi muljahtelee.

Kierukkavammat eivät yleensä parane itsestään. Hoitamattomana repeytymä voi laajentua ja aiheuttaa pysyviä vaurioita myös nivelrustoon. Nivelkierukan korjausta vaativat vammat hoidetaan tähystysleikkauksella. Jos repeämä on pieni, lääkäri poistaa nivelkierukan vahingoittuneen osan. Potilas toipuu nopeasti ja saattaa jo seuraavana päivänä kävellä ilman sauvoja. Pelikentälle voi palata repeytyneen osan poiston jälkeen jopa viikon kuluttua.

Laaja ja tuore kierukkarepeämä korjataan kiinnittämällä revennyt osa paikoilleen. Ratkeama voidaan kiinnittää nuolilla tai ruuveilla, jotka liukenevat elimistössä. Repeämä voidaan myös ommella. Nivelkierukan ompelun jälkeen polvea ei saa alkuun koukistaa kovin jyrkästi eikä sille saa laskea täyttä painoa. Potilas joutuu käyttämään sauvoja muutaman viikon ajan. Pelaamaan pääsyä pitää odotella pari kuukautta.

– Vaurioitunutta kierukkaa ei enää nykyään poisteta kokonaan, koska se aiheuttaisi kulumia polveen,
Tapio Kallio sanoo.

Kierukat ovat polven toiminnalle tärkeät iskunvaimentimet. Ne suojaavat polvinivelen rustopintoja, ohjaavat polven liikkeitä ja tukevat polvea.

Rusto halkeaa

Törmäyksen, kaatumisen tai putoamisen seurauksena polven nivelrustoon voi tulla halkeama. Myös silloin oireina ovat kipu, turvotus ja polven lukkiutuminen. Rustovauriossa syntyneitä kielekkeitä voidaan siistiä tähystysleikkauksella. Aitoa rustoa pyritään poistamaan säästeliäästi, koska rustokudos ei uusiudu. Vaurion kohdalle saattaa syntyä rustoarpea, joka on kuitenkin heikompaa kuin aito rusto.

– Jos luonto ei kykene korjaamaan rustovauriota riittävästi, vaurioituneeseen kohtaan siirretään leikkauksessa joko luurustokappaleita tai viljeltyjä rustosoluja. Jalan päälle voi laskea painon 4–6 viikkoa rustonkorjauksen jälkeen. Polvi kuntoutuu useimmiten täysin toimivaksi noin puolessa vuodessa.

Laajat ja haitalliset ruston kulumat korjataan tekonivelellä. Sitä ei kuitenkaan mielellään panna kovin nuorelle henkilölle, koska tekonivelen ikä on rajallinen. Eturistiside rusahtaa Polven eturistisiteen repeämä on harmillisin liikunnassa syntyvä nivelsidevamma, koska eturistiside on polven nivelsiteistä tärkein.

Eturistiside voi revetä, jos polvi vääntyy äkisti ja kiertyy sivuun. Ristisiteen revetessä polvi ikään kuin rusahtaa ja siinä tuntuu napsahdus. Polvi voi myös turvota nopeasti ja käveleminen on vaikeaa, jos polvi muljahtelee. Aluksi polven turvotus ja kipu ja niistä johtuva lihasjännitys saattavat estää havaitsemasta, että nivel on löystynyt.

Eturistisiteen repeämä vaatii leikkaushoidon etenkin, jos polvi muljahtelee. Muuten polven rustot ja nivelkierukat vaurioituvat. Ristisidettä ei voi ommella, vaan se täytyy korvata uudella rakenteella. Nykyisin uuteen ristisiteeseen voidaan käyttää polvilumpion alapuolelta lähtevää polvijännettä tai reiden takaosan koukistajajännettä.

Ristisidevamma voidaan korjata tuoreeltaan. Vaihtoehtona on kuntouttaa ensin polvi liikkuvaksi ja lihakset vahvoiksi ja leikata vasta sitten. Eturistiside voidaan korjata tähystyksessä, mutta siirteet otetaan pintaviilloista.

Hiljaa hyväksi

– Kävelyn harjoittelu on tärkeä vaihe kuntoutuksessa. Ontumaan ei saa oppia, Tapio Kallio sanoo.

Leikkauksen jälkeen potilas käyttää yleensä kyynärsauvoja parin ensimmäisen viikon ajan. Kun turvotus vähenee, voi jättää sauvat pois ja aloittaa liike- ja lihasharjoittelun. Ensimmäisen kuukauden jälkeen voi jo pyöräillä, mutta juoksuun on lupa vasta kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kallio suosittelee vesijuoksua altaassa. Se on erinomainen kuntoutuskeino jo varsin varhaisessa vaiheessa.

Varaosasta rakennettu eturistiside kasvaa kiinni 4–6 kuukaudessa. Potilas pystyy palaamaan jopa palloilulajeihin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta, jos lihakset ovat vahvistuneet ja nivelen liikkuvuus on palautunut riittävästi.

Kaikkien polvivammojen hoidossa tarvitaan aktiivista kuntoutusta, jonka voi tehdä itsenäisesti ohjeiden mukaan. Tarvittaessa lääkäri ja fysioterapeutti räätälöivät kuntoutuksen yksilöllisesti. Hoidon ja kuntoutuksen tavoitteena on vankka, kivuton polvi, jonka liikelaajuus on riittävä. Lisäksi polviniveltä tukevien lihasten tulisi kuntoutuksen jälkeen toimia tasapainoisesti.

Ehkäise pelivamma

  • verryttele lihakset ja huolla nivelten liikeradat ennen liikuntaa
  • tarkista ja huolla pelivälineet ja kentän kunto
  • liian raju peli ja taklaukset tuottavat turhia polvivammoja
  • pelaa taitojesi, kuntosi ja reaktionopeutesi mukaan
  • juokse vain hyvillä juoksukengillä ja joustavalla, pitävällä alustalla
Vierailija

Polvivammojen ehkäisy

polvivammojen tehokas ennalta ekäisy olisi se, kun heti vauvaiiässä kiinnitettäisiin huomiota alaraajojen pituuteen siten, että kun lapsella havaitaan alaraajoissa pituusero, sitä pyrittäisiin korjaamaan heti, siten ettei lapsi joka oppii kävelemään, kasvaisi alaraajojen pituuseron takia vinsi, eikä polvinivelet kulisia virheellisen asennon takia, eikä selkä vikaa tulisi alaraajojen pituuserosta johtuvan virheasennon seuramuksesta. On aivan käsittämätöntä, miksi täsä maassa ei korjata...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.