Miehen juominen on rankka osa monen naisen ja perheen elämää. Sosiaaliterapeutti neuvoo, mitä puoliso voi tehdä alkoholiongelman voittamiseksi.

Espoon A-klinikan johtaja, sosiaaliterapeutti Kirsti Aalto tapaa työssään alkoholisteja ja heidän puolisoitaan. Hänellä on pitkä kokemus siitä, minkälaiset naiset valikoituvat alkoholistien tai ongelmallisesti juovien puolisoiksi.

– Monilla näistä naisista on liikaa juova tai alkoholisti-isä. Samanlaisen miehen kanssa yhteen meneminen saattaa tuntua heistä alitajuisesti turvalliselta. Alkoholiongelmaisten vaimot ovat usein myös herkkiä ja huolehtivaisia. He saattavat vaistomaisesti etsiä miehen, josta täytyy huolehtia ja josta ei ole tasaveroiseksi kumppaniksi, Kirsti Aalto kertoo.

Kun totuus valkenee

Suhteen alun rakastumisvaiheessa nainen usein ajattelee, ettei hänen valittunsa juominen voi olla yhtä vakavaa kuin juoppojen yleensä. Vaikka mies joisi todella paljon, nainen saattaa sulkea asialta silmänsä jopa vuosiksi. On nöyryyttävää myöntää itselleen tehneensä aikoinaan väärän valinnan.

Kun totuus lopulta on pakko kohdata, ensimmäiseksi naisessa yleensä herää pettymys ja suru. Seuraavassa vaiheessa puolison juomista aletaan hävetä muiden ihmisten edessä, asioiden oikea laita halutaan salata tai elämän kulissit pitää pystyssä mihin hintaan hyvänsä. Voimat menevät kantaessa huolta siitä, mitä sukulaiset, työtoverit ja ystävät ajattelevat, jos totuus paljastuisi.

Kun salailuissa ollaan tarpeeksi pitkällä, ongelmajuojan suojelemiseksi kotiin ei esimerkiksi enää kutsuta vieraita. Ja tarpeen tullen vaimo saattaa ilmoittaa miehen töihin, että tämä on kotona flunssassa, vaikka todellinen syy on pullossa. Lapset kiedotaan samaan verkkoon. Heidän pitää valehdella kotiasioista koulussa eikä kavereita voi tuoda kotiin.

Mutta silti, harmeista, väkivallasta ja elämää vaikeuttavista ongelmista huolimatta moni alkoholistin vaimo kestää elämää, joka ulkopuolisin silmin on sietämätöntä.

– Toivosta se usein johtuu. Naiset uskovat sisukkaasti, että käänne parempaan vielä tapahtuu, Kirsti Aalto sanoo. Moni alkoholisti on selvinä aikoinaan älykäs ja herkkä, mukava ihminen. Kun hän tekee raitistumislupauksia, niihin haluaa uskoa.

Vaimo toivoisi saavansa takaisin sen kivan miehen, johon aikoinaan kiintyi. Läheskään aina tällaiset toiveet eivät toteudu, mutta joskus kyllä, sillä pahastikin alkoholisoitunut voi toipua.

Kumpikin mukana valtapelissä

Suhteessa, jossa toinen juo liikaa, on tavallista, että valta vähitellen siirtyy juomattomalle osapuolelle.

– Kun hän toisen juomisen takia joutuu vastaamaan ainakin lapsista ja raha-asioista, vastuuntunne alkaa laajeta myös sellaisiin asioihin, joita juomisongelmainen itsekin voisi hoitaa. Puoliso huolehtii ehkä kaikista asioista ja sitä kautta tulee mahdollisuus vallankäyttöön, Kirsti Aalto selittää.

Myös alkoholistille kehittyy usein rooli kodin valtapelissä. Hän voi vaikka uhata rupeavansa juopottelemaan, jos vaimo ei käyttäydy, kuten hän haluaa. Moni vaimo reagoi juomisella uhkaamiseen siten, että lakkaa ilmaisemasta kielteisiä tunteitaan. Hän ei esimerkiksi uskalla sanoa miehelle, että tämän juominen ja humalassa olo on pelottavaa ja vastenmielistä. Monesti vaimokin ajautuu uhkailemaan vaikka avioerolla seuraavan retkahduksen satuttua. Hän saattaa alkaa kontrolloida, epäilee miehen juovan salaa ja näkee juomisen merkkejä sielläkin, missä niitä ei ole.

– Ilmapiiri kiristyy, aikaa kuluu jopa vuosikausia, eikä mitään kuitenkaan tapahdu. Paitsi se, että erolla uhkailu menettää merkityksensä.

Juovan puoliso muuttuu

Jos juova ihminen nujertaa, kontrolloi tai on väkivaltainen, puoliso muuttuu usein araksi ja epäluuloiseksi hiirulaiseksi. Elämästä katoaa helposti ilo ja huumori.

– Alkoholisteilla on tapana etsiä kumppanista kuvitteellisiakin huonoja puolia ja niitä painottamalla murtaa hänen itsetuntoaan. Tällaista teettää alkoholistin oma huono itsetunto, juomisen takana usein oleva tai siitä johtuva masennus ja muut mielenterveysongelmat.

Juominen muuttaa myös aivojen kemiaa. Aalto painottaa kuitenkin, ettei kukaan ole huvikseen alkoholisti tai humalassa ilkeä.

– Jotkut alkoholisoituvat, kun juovat riittävän paljon ja tarpeeksi kauan. Heille kehittyy krooninen aivosairaus. Se etenee, jos ongelmalle ei tehdä jotain, saada juomista ainakin hallintaan, ellei loppumaan.

Moni myös tottuu häpeämään puolison toilailua humalassa. Siitä pitäisi Kirsti Aallon mielestä ilman muuta opetella pois.

– Aikuisen ihmisen kuuluu hävetä mokaamisensa itse. Hänen pitää oppia ymmärtämään myös se, ettei typerää käyttäytymistä voi puolustella esimerkiksi humalaisen muistinmenetyksellä.

Vakavimpia seurauksia alkoholistin kanssa elämisestä on se, että omakin juominen voi lisääntyä ja johtaa kenties alkoholismiin. Puoliso voi nimittäin todeta, että toisen juomista on helpompi sietää, jos ottaa itsekin.

Jäädä vai lähteä?

Monessa tapauksessa on kohtuutonta vaatia, että juomisongelmaisen kanssa täytyy jaksaa. Rajan pitäisi tulla vastaan viimeistään silloin, jos joutuu suhteessa väkivallan kohteeksi, oli se sitten fyysistä tai psyykkistä: alistamista, mustasukkaisuutta, nujertamista. Väkivaltaisuutta ei pitäisi koskaan sietää.

Mutta silti moni nainen tuntee syyllisyyttä halustaan lähteä. Vaimo ajattelee, että mies menee lopullisesti hunningolle ja voi kuolla, jos jää yksin.

– Niin voi käydä tai sitten ei. Pitäisi muistaa, ettei juominen koskaan ole kenenkään toisen syy. Naisella ei ole velvollisuutta uhrata elämäänsä sille, että pitää miehen joten kuten kohtuudessa ja hengissä. Onhan parempi, että edes toinen elämä pelastuu. Aikuiselle miehelle pitää antaa vastuu itsestään. Olen kuullutkin joidenkin miesten sanovan, että oli hyvä, kun vaimo lähti. Sen jälkeen oli pakko ruveta tutkimaan tilannettaan ja ryhdistäytyä.

Apua saa avautumalla

Kirsti Aalto painottaa, että kun juomisongelmaisen kanssa ei enää jaksa, avun saanti edellyttää aina, että salaisuutensa uskaltaa kertoa jollekin.

– Kertomalla suuri osa taakasta putoaa. Silloin huomaa, ettei ole asiansa kanssa yksin, vaan alkoholismin vaikutuspiirissä elää paljon puolisoita ja perheitä. Tilanteensa myöntämistä ei tarvitse hävetä. Kenelle tahansa voi käydä niin, ettei selviydy ilman muiden apua.

Elämäänsä alkoholistin rinnalla voi suojella esimerkiksi hakeutumalla A-klinikalle, josta saa heti ainakin kriisiapua puhelimitse. Toinen vaihtoehto ovat Al-Anon -vertaisryhmät. Näissä viikoittain kokoontuvissa alkoholistien omaisten ryhmissä otetaan etäisyyttä juomisongelmaan, opitaan näkemään, ettei sen tarvitse varjostaa omaa olemista kokonaan. Ryhmän tuella rohkaistuu elämään omaa elämää ja olemaan taas ihmisten kanssa, hankkimaan harrastuksia: laajentamaan omaa elämänpiiriä.

– Kun pääsee itsenäistymisen tielle, ei todennäköisesti muutu nujerretuksi. Sen sijaan oppii harkitsemaan, voiko elää alkoholistin rinnalla, vai onko itsen kannalta parempi lähteä. Kaikki kuitenkin alkaa siitä, ettei jää yksin salaisuutensa kanssa.

Lue lisää alkoholismista.

  • A-klinikka

    A-klinikkasäätiö tarjoaa hoitopalveluita päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen A-klinikoilla, nuorisoasemilla, katkaisuhoitoasemilla ja kuntoutuskeskuksissa. Oman paikkakuntasi A-klinikan yhteystiedot löytyvät puhelinluettelosta tai osoitteesta www.a-klinikka.fi.
  • Al-Anon

    Apua läheisen alkoholinkäytöstä kärsiville perheryhmissä, nuorten Alateen-ryhmissä ja aikuisten tai lasten ryhmissä. Tietoa ryhmistä saat osoitteesta www.al-anon.fi.
  • Monipuolista tietoa päihdeongelmiin liittyvissä asioissa on osoitteessa www.paihdelinkki.fi
Vierailija

Puolison alkoholismi – mistä apua?

Itse olen 29 ja 10 vuoden suhteemme aikana hänen juomisensa on koko ajan lisääntynyt. Nykyään jos hän tarttuu pulloon siinä menee aina vähintään seuraavat 2 vuorokautta hukkaan. Ensimmäisenä iltana hän on hauska ja rempseä seuramies, toisena päivänä hän on irstas, oksettava vanha juoppo jota en voi kuin hävetä ja vain hammasta purren odotan että hän vihdoin sammuisi tai ei ainakaan saisi päähänsä lähteä mihinkään ihmisten ilmoille. Kolmantena päivänä hän on kipeä, makaa koko päivän ja katuu. On...
Lue kommentti
Vierailija

Puolison alkoholismi – mistä apua?

Minullakin on alkoholistipuoliso, jonka kanssa olen ollut naimisissa 30 vuotta. Mies on ollut alkoholin suurkuluttaja alusta lähtien. Hän käy töissä ihan normaalisti (vaikkakin sairaslomia on ollut paljon), joten olen vasta viime vuosina olen tajunnut, että hän on alkoholisti. Luulin aluksi vuosien ajan, että olen itse liian tiukkapipoinen. Olen kyllästynyt katselemaan ryyppäämistä ja rakkaus on suhteestamme kadonnut. Haluaisin erota, mutta en ole pystynyt. Mies ei ole väkivaltainen, mutta...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.