Terve ja hyväkuntoinenkin sydän saattaa ärtyä hetkeksi vikuroimaan. Ja vaikka rytmin sekoamisen syyksi paljastuisi sairaus, aina ei tarvita hoitoa.

Raskas päivä takana, flunssanpoikanen painaa päälle tai edellis-öinen baarireissu rassaa kroppaa. Näissä tilanteissa kenen tahansa pumppu voi sekoilla hetken. Rytmihäiriöitä potee aika ajoin lähes jokainen, mutta vanhemmiten vaiva yleistyy. Suurin osa rytmihäiriöistä on onneksi aivan vaarattomia, eikä niihin liity sydänkohtauksen uhkaa.

— Rytmihäiriö saattaa silti ensi kertaa ilmaantuessaan pelästyttää, sillä lisälyönnit voivat tuntuvat kipeinä muljahduksina. Jotkut kuvaavat tuntemusta siten, kuin sydän hyppäisi yhtäkkiä kurkkuun tai sydämessä paukahtaisi vasara, sanoo kardiologian erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen Peijaksen sairaalasta Vantaalta.

Rytmihäiriö voi kuitenkin olla myös merkki sairaudesta.

Ensin kotimittarilla

Päivän askareissa ja työn tiimellyksessä sydän saa useimmilla nakuttaa aivan kuten lystää. Mutta annas olla, kun häly ympärillä hiljenee ja asetumme vuoteeseen: pää tyynyssä rytmihäiriötuntemukset monesti huomaa.

— Liikkuessa rytmihäiriöt usein häviävät, ja siksi liikunta onkin eduksi
sydämelle, kardiologi huomauttaa.

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos rytmi­häiriöt ovat uutta, niitä tulee runsaasti tai niiden oheen ilmaantuu hengenahdistusta, rintakipua tai pyörtymistä. Ensin mennään yleislääkärille, joka ottaa sydänfilmin eli EKG:n. Tarvittaessa hän lähettää potilaan sydänsairauksien erikoislääkärille.

Jotakin voi tehdä itse kotona jo ennen lääkärille menoa, jos kaapissa on verenpainemittari.

— Oiva apu on kotiverenpainemittarilla tehty seuranta. Lääkäri saa vihiä rytmihäiriön laadusta, jos potilas osaa kertoa, miten sydän lyö yleensä mittauksessa. Vilkkuuko ruudun pulssia merkkaava sydänkuvio tasaisesti ja kenties vain hieman nopeammin kuin tavallisesti?

— Tällaisissa tapauksissa kyse on vaarattomasta tilanteesta, jossa sydämen toiminta on vain tehostunut. Kyse ei oikeastaan ole rytmihäiriöstä ollenkaan, vaikka tuntemukset ovatkin epämiellyttäviä. Taustalla on usein kiirettä, stressiä tai tunneherkkyyttä. Se saa sydämen toimintaa säätelevän hermoston aktivoitumaan.

EKG ohjaa diagnoosiin

Varsinaisissa rytmihäiriöissä syke nousee usein reilusti, jopa yli sadan. Tai sitten sydän lyö selvästi normaalia laiskemmin ja pitää taukoja. Ellei kyse ole todella kovakuntoisesta liikkujasta, lääkäriin on syytä lähteä, jos syke painuu alle 45:n ja sydänalassa tuntuu omituiselta.

— Lääkärin tutkimukseen kuuluu sydämen ja keuhkojen kuuntelu stetoskoopilla, verenpaineen mittaus sekä EKG eli sydänfilmi, Pohjola-Sintonen sanoo.

EKG:ssä vain ei useinkaan näy mitään ihmeellistä, sillä lisälyönnit eivät ilmaannu tilauksesta. EKG-tuloste on kuitenkin arvokas dokumentti, sillä se kertoo lääkärille sydämen kunnosta ja piilevistä sydänsairauksista.

— Yleensä normaali sydänsähkökäyrä on merkki terveestä sydämestä, vaikka potilas tuntisikin muljahduksia rinnassaan. Lisälyöntejä on helpompi sietää, kun tietää, ettei vaaraa ole, kardiologi muistuttaa.

Nauhoitusta yötä päivää

Mutta entäpä, jos sydänfilmi ei vakuuta lääkäriä ja lisätutkimuksiin on muutoinkin tarvetta? Seuraava vaihe on sydämen toimintaa vuorokauden parin verran seuraileva holtteri-tutkimus. Siinä rintakehään liimataan elektrodeja, jotka kytketään vyötäröllä kannettavaan seurantakojeeseen.

Kojetta pidetään yötä päivää ja puuhastellaan kuten muutoinkin. Nauhuri rekisteröi jokaisen sydämen sykähdyksen 24:n tai pisimmillään 72 tunnin ajan. Samalla pidetään päiväkirjaa oireista.

Joskus on tarpeen asentaa tutkittavan ihon alle rytmivalvuri, joka seuraa sydäntä jopa kuukausia. Seuraavaksi sydäntä voidaan kuvata ultraäänellä.
— Sydämen kaikututkimus tehdään usein silloin, jos nauhoituksessa on löytynyt runsaasti lisälyöntisyyttä tai tiheälyöntisyyskohtauksia. Kaikututkimus paljastaa myös erilaisia sydämen rakenne- tai toimintavikoja, Sinikka Pohjola-Sintonen sanoo.

Joka vaivaan lääkettä

Lääkitystä rytmihäiriöihin saavat halutessaan nekin potilaat, joilla oireet ovat vaarattomat. Kardiologin mukaan beetasalpaajia on turvallista käyttää. Lääke pitää pulssin aisoissa ja tasaa sydämen sähköistä toimintaa.

— Varsinaisia rytmihäiriölääkkeitä ei sen sijaan käytetä kuin silloin jos oireen taustalla on sairauksia. Niiden kanssa on taiteiltava sen verran tarkasti jo haittavaikutusten vuoksi, että lääkkeitä määräävät vain sydänlääkärit, Pohjola-Sintonen sanoo.

Rytmihäiriökohtauksista osa on sellaisia, että niiden uusiminen voidaan estää toimenpiteellä nimeltä katetriablaatio.
— Tällaisia ovat äkillisesti alkavat ja loppuvat tiheälyöntisyyskohtaukset muutoin terveillä ihmisillä, joiden sydämessä on ylimääräinen johtorata tai poikkeava eteiskammiosolmuke. Kohtaukset alkavat usein jo nuorella iällä.
Katetriablaatiossa sydämestä tuhotaan polttamalla noin viiden millimetrin kokoinen, rytmihäiriön synnyttävä alue. Toimenpide onnistuu lähes aina ja on turvallinen.

Joustava sydän liikkuen

Rytmihäiriösairaudet koettelevat sydäntä eteisistä kammioihin. Suurin syyllinen niihin on ikä.
— Iän myötä sydänlihas jäykistyy, kun siihen kertyy sidekudosta. Ja kun sydämen joustavuus kärsii, myös rytmihäiriöt yleistyvät, Pohjola-Sintonen sanoo.

Ikääntymisen lisäksi verenpainetauti ja diabetes tuovat usein mukanaan rytmihäiriöitä.
— Lihominen kasvattaa haitallisten rytmihäiriöiden, kuten eteisvärinän, riskiä, joten painonhallintaa ja kohtuullista kuntoliikuntaa en voi liiaksi mainostaa. Näen vastaanotollani yhä nuorempia rytmihäiriöpotilaita, joilla ongelmien taustalla on ylipaino ja vähäiseksi jäänyt liikunta. Sydän rakastaa sitä, että sille annetaan säännöllisesti reipasta tekemistä, kardiologi Sinikka Pohjola-Sintonen suosittelee.

Lue lisää 4 x rytmihäiriö

  • Sinussolmuke on erilaistuneesta sydänlihaskudoksesta muodostunut, oikean eteisen seinämässä sijaitseva nauhamainen alue, josta sydämen supistusimpulssi alkaa.
  • EKG eli sydänfilmi mittaa ja piirtää käyrän sydämen sähköisestä toiminnasta. Sähkö­impulssi saa alkunsa noin kerran sekunnissa sydämen sinussolmukkeesta, josta se leviää edelleen. EKG-laite mittaa ihon päältä nämä heikot sähkövirtaukset. Sydämen sairaudet voivat näkyä käyrässä.
  • Holtteri-tutkimus rekisteröi jokaisen sydämen sykähdyksen 24–72 tunnin ajan. Rinta­kehään liimataan elektrodeja, jotka kytketään vyötäröllä kannettavaan nauhuriin.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.