Ienten alla pesivä parodontiitti on salakavala sairaus. Se ei aiheuta kipua tai särkyä mutta voi irrottaa hampaat ja altistaa sydänsairaudelle tai keskenmenolle.

Hampaan kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti on huonosti tunnettu, mutta yleinen suun sairaus. Parodontiitti aiheuttaa tuhoa irrottamalla hampaat vähän kerrassaan leukaluusta, ja krooniseksi päästyään se vaarantaa koko kehon terveyden.

— Parodontiitti on vakava kansansairaus, jota ei ole tunnistettu tai hoidettu riittävän hyvin, parodontologian professori Eija Könönen sanoo.

Hampaan juureen ikenen alle kertyy plakkikerros, johon taudinaiheuttajabakteerit pesiytyvät. Elimistö käy taistoon, ja vihamielisiä mikrobeja tuhotessaan elimistössä aktivoituneet tulehdusvälittäjäaineet ja entsyymit kuluttavat myös hampaan kiinnityskudoksia eli ientä, kiinnityskudossäikeitä ja leukaluuta.

Pahan parodontiitin kehittyminen vie vuosia, jopa vuosikymmeniä. Ien ja luu hampaan juuren ympäriltä häviävät hiljalleen. Hammas alkaa heilua ja lopulta se irtoaa kokonaan, jos tautia ei havaita ja hoideta.

Jää reikien varjoon

Tauti on salakavala. Se saattaa aiheuttaa verenvuotoa, pahaa makua suussa sekä pahanhajuista hengitystä. Monilla se on kuitenkin lähes oireeton.

Toisin kuin hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies, parodontiitti ei aiheuta kipua tai särkyä. Siksi se saattaa päästä etenemään pitkälle, ennen kuin siihen osaa kiinnittää huomiota. Kun hampaat jo heiluvat, on peruuttamatonta tuhoa ehtinyt tapahtua. Hampaan ympäriltä liuennut leukaluu ei kasva enää takaisin.

Kudosten häviäminen voidaan kuitenkin pysäyttää ja tulehdus parantaa. Mitä aiemmin tämä tapahtuu, sitä pienemmäksi tuhot jäävät.

Koska parodontiitti on hitaasti etenevä sairaus, se saattaa jäädä vuosien ajan huomaamatta paitsi siihen sairastuneelta, myös suun terveyden ammattilaisilta.

— Suomessa hampaan kiinnityskudoksia ei tutkita systemaattisesti. Hampaiden reikiintymistä saatetaan tarkastuksessa mitata monella eri tavalla, mutta parodontiittia ei lainkaan, Eija Könönen sanoo.

Mitattiinko ientaskut?

Eija Könösen mukaan hammashuollossa on pitkään keskitytty liikaa hampaisiin ja usein unohdettu ikenen alle jäävä osa. Vaikka kävisi säännöllisesti tarkistuttamassa hampaansa, piilossa edenneeseen parodontiittiin ei välttämättä ole kiinnitetty huomiota.

Tilanne on vielä pahempi, jos on hakeutunut hammaslääkärille vain silloin, kun on tuntenut siihen tarvetta. Silloin hammaslääkärillä on yleensä täysi työ kiireellisten ongelmien — yleensä hampaassa olevan reiän tai lohkeaman — korjaamisessa, eikä aikaa ikenien ja leukaluun kunnon tarkistukselle jää.

Hammaslääkäri tunnistaa parodontiitin mittaamalla ientaskut eli tilan hampaan ja ikenen välissä. Lopullinen varmuus saadaan röntgenkuvista. Niistä näkee, onko leukaluuta hävinnyt hampaiden ympäriltä.

— Parodontiitin havaitseminen ei ole tavallisen ihmisen vastuulla vaan se on meillä ammattilaisilla. Hammastarkastuksen jälkeen kannattaa kuitenkin kysyä, mitattiinko ientaskut ja löytyikö merkkejä parodontiitista, Könönen sanoo.

Bakteereja verenkiertoon

— Jos potilaalla on hammaslääkärin diagnosoima parodontiitti, hänen riskinsä sydänsairauteen on kohonnut 70 prosenttia, sanoo dosentti Pirkko Pussinen, joka johtaa Helsingin Yliopistolla parodontiitin ja sydän- ja verisuonisairauksien yhteyksiä tutkivaa ryhmää.

Parodontiitti on bakteerien aiheuttama sairaus. Siihen on liitetty kymmeniä eri bakteerilajeja. Jopa 80 prosentilla suomalaisista on syljessään ainakin jotain näistä bakteereista eli alttius sairastua.

Samoja bakteereita on löydetty myös sydäninfarktiin kuolleiden ihmisten sydänten verisuonista.

Kroonista parodontiittia sairastavalla on suussa jatkuva tulehdus, joka käy elimistölle raskaaksi. Bakteerit pääsevät verenkiertoon ja kulkeutuvat kaikkialle kehoon, myös sydämeen.

— Hampaan kiinnityskudosten tulehdus saattaakin olla yksi selitys sille, miksi sepelvaltimotauti voi vaivata myös muuten perusterveitä ihmisiä, Pussinen sanoo.

Perinteisesti tunnetut riskitekijät, kuten tupakointi, korkea verenpaine, vyötärörasva, diabetes ja kohonnut kolesteroli selittävät vain noin 60 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista.

Osasyyllinen moneen

Parodontiitti on tutkimuksissa yhdistetty riskitekijänä moniin muihinkin sairauksiin ja vaivoihin. Hoitamattomana se kasvattaa muun muassa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tuoreissa tutkimuksissa on löytynyt viitteitä siitä, että krooninen parodontiitti voi lisätä syövän riskiä.

Laitospotilailla parodontiitti voi olla osatekijänä aiheuttamassa keuhkosairauksia, kuten keuhkokuumetta.

— Kun huonokuntoisten potilaiden hampaista ja niiden kiinnityskudoksista ei pidetä huolta, ne pääsevät tulehtumaan. Tulehdus kuormittaa kehoa ja voi levitä keuhkoihin, Pussinen sanoo.

Diabetespotilaat ovat erityisen alttiita parodontiitille. Suuhun pesiytynyt tulehdus puolestaan heikentää sokeritasapainoa.

— Kroatialaisessa tutkimuksessa parodontiitin huomattiin heikentävän myös sperman laatua ja aiheuttavan sitä kautta lapsettomuutta, Pussinen kertoo.

Mitä enemmän tutkitaan, sitä useamman sairauden ja parodontiitin väliltä löytyy yhteys. Vaikka menetettyä hampaiden kiinnityskudosta ei saa takaisin, suussa pesivän kroonisen tulehduksen parantaminen voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen.

— Tärkeintä olisi kuitenkin saada tietoa tavallisille ihmisille.
Tehokkain hoito on parodontiitin ehkäiseminen. Sen perusta on päivittäinen suusta huolehtiminen: tupakoinnin lopettaminen, hampaiden pesu aamuin illoin ja hammasvälien puhdistus kerran päivässä.

Voiko minulla olla parodontiitti?

Sairaus saattaa olla lähes oireeton, jolloin sen voi todeta vain hammaslääkäri. Siksi onkin syytä käydä vuosittain hammastarkastuksessa, vaikka mitään oireita ei tuntuisi.

Tarkastuksen jälkeen kannattaa kysyä, tutkittiinko ientaskut ja onko syytä epäillä parodontiittia.

PARODONTIITIN TYYPILLISET OIREET

  • Verta vuotavat ikenet.
  • Paha maku suussa.
  • Pahanhajuinen hengitys.
  • Heiluvat tai paikaltaan liikkuneet hampaat.

RISKI ON ERITYISEN SUURI, JOS

  • sinulla on diabetes tai immuunipuutostauti.
  • tupakoit.
  • saat helposti hammaskiveä.
  • olet mies.

ASIANTUNTIJAT:  professori Eija Könönen, Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos, ja dosentti Pirkko Pussinen, Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos.

Lue lisää
Hengitys haisee, mistä apua?
Sydäntauti voi alkaa suusta
Päivitä tietosi hampaiden kotihoidosta

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.