Yhdellä laboratoriotutkimuksella voi olla monta käyttöä. Lääkäri saattaa esimerkiksi pyytää saman tutkimuksen – seerumin alkalisen fosfataasin – selvitäessään isoäidin luukatoa, äidin sappikivitautia tai lapsen riisitautia.

Alkalisia fosfataasientsyymejä on erityisen paljon maksassa ja luissa mutta jonkin verran myös suolessa, istukassa, valkosoluissa ja joissakin kasvaimissa. Nimensä nämä entsyymit ovat saaneet siitä, että ne toimivat parhaiten lievästi emäksisissä olosuhteissa (happamuuslukema pH on noin yhdeksän).

Alkalista fosfataasia karkaa verenkiertoon, jos sitä sisältäviä soluja tuhoutuu tai jos sitä sisältävien solujen määrä kasvaa tai toiminta kiihtyy. Mittaamalla alkalinen fosfataasi verestä voidaan arvioida erityisesti maksan ja luuston terveyttä. Tämä määritys onkin yksi yleisimmistä laboratoriotutkimuksista, ja se kuuluu lähes kaikkien laboratorioiden valikoimaan.

Näyte alkalisen fosfataasin mittausta varten on helppo ottaa, sillä paastoa tai muita esivalmisteluja ei tarvita. Tutkimukseen tarvitaan noin millilitra seerumia, jos halutaan tietää sekä entsyymin kokonaismäärä että eri kudoksista peräisin olevien alamuotojen määrät.

Kasvu lisää pitoisuutta

Laboratoriossa alkalisen fosfataasin kokonaismäärä mitataan tutkimalla, kuinka nopeasti seeruminäytteessä oleva entsyymi pystyy muuttamaan fosfaattia sisältävän lähtöaineen toiseksi. Maksan ja luun alkalinen fosfataasi – ja entsyymin muutkin muodot – voidaan erottaa toisistaan niiden pienten rakenne-erojen perusteella.

Terveellä aikuisella alkalisen fosfataasin viiteväli on 60–275 yksikköä litrassa seerumia. Maksaperäistä siitä on jonkin verran yli puolet ja luustoperäistä vähän alle puolet. Myös terveiltä voi joskus löytyä muitakin muotoja, esimerkiksi suolen alkalista fosfataasia aterian jälkeen, mutta vain pieniä määriä.

Kasvavalla lapsella alkalista fosfataasia voi olla monta kertaa enemmän kuin aikuisella, koska sitä vapautuu nopeasti kasvavista luista. Tällöin luun alkalista fosfataasia on veressä eniten. Raskauden loppupuolella alkalisen fosfataasin määrä veressä voi lisääntyä, koska istukkakin tuottaa sitä.

Liukuvat raja-arvot

Potilaan kokonaistilanteesta riippuu, millaista alkalisen fosfataasin nousua pidetään merkitsevänä, eikä yksiselitteisiä aina johonkin hoitoon johtavia laboratoriokokeen raja-arvoja voida antaa. Alle viitevälin pienentyneellä arvolla on äärimmäisen harvoin merkitystä potilaan sairauden määrittelyssä.

Seerumin alkalinen fosfataasi voi lisääntyä monikymmenkertaiseksi sappikivien tukkiessa sappitiet. Maksatulehduksessa tai -syövässä nousu on tavallisesti pienempi. Näissä tapauksissa lisääntyy entsyymin maksaperäinen muoto.

Luuston alkalinen fosfataasi lisääntyy, kun luuta muodostavien solujen toiminta kiihtyy. Pagetin luutaudissa ja luuhun etäpesäkkeitä lähettäneen syövän yhteydessä sen määrä voi monikymmenkertaistua, samoin oikein pahassa riisitaudissa. Luuperäinen alkalinen fosfataasi lisääntyy veressä myös osteomalasiaa eli luunpehmennystautia sairastavilla ja lisäkilpirauhasen liikatoiminnan yhteydessä, mutta vähemmän. Sen on huomattu lisääntyvän myös naisilla, joilla on erityisen suuri vaara sairastua luukatoon vaihdevuosien jälkeen.

Eräät kasvaimet, kuten ruoansulatuselin-, keuhko- ja munasarjasyöpä, tuottavat omaa alkalista fosfataasia, jonka mittaamista voidaan käyttää hyväksi seurattaessa näiden tautien kulkua.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.