Kuva Shutterstock

Hedelmä- ja kasvismehut ovat terveellisiä mutta niiden jatkuva lipittäminen kuluttaa hampaita. Erityisesti kauppojen happamat juomat pehmentävät hampaan kiillettä. Suomalaiset marjat ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siksi hampaiden kannalta turvallisempia.

 Hampaiden reikiintyminen on kohtuullisesti hallinnassa, mutta suomalaisten hampaille on ilmaantunut uusi uhka, eroosio eli kuluminen.

Erona reikiintymiseen eli kariekseen on se, että karieksessa bakteerit muodostavat sokerista happoa, joka syövyttää kiillettä. Eroosiossa happo tulee suuhun valmiina – ruoan, juoman tai mahanesteen mukana. Tämän takia myös oksentelu ja närästys rasittavat hampaita.

Eroosio liuottaa yleensä kiillettä, mutta kulumisen edetessä myös kiilteen alla oleva hammasluu voi vaurioitua.

Vihlonta paljastaa

Suu on sopivan hapan, jos sen pH-arvo pysyy yli 5,5:n. Kun syljen pH laskee sen alle, hampaan pinta alkaa pehmetä.

Alkavaa eroosiota ei yleensä itse huomaa. Vasta kiilteen ja sen alla olevan hammasluun huomattavan kulumisen voi nähdä kuoppina tai tasaisina, kiiltävinä pintoina. Hammasluuhun asti edennyt eroosio tuntuu hampaiden vihlontana.

Hammaslääkärillekin eroosiovaurion huomaaminen on joskus vaikeata. Se muistuttaa esimerkiksi öisen hampaiden puremisen aiheuttamia kulumisvaurioita. Hapon pehmentämä hammaspinta kun kuluu helposti pureskelusta tai voimakkaasta harjauksesta.

Useimmiten eroosio alkaa yläetuhampaiden takaa. Paikasta joka joutuu herkimmin alttiiksi hapolle.

Terveyden valepuvussa

Hammaslääkärit ovat huomanneet hampaiden eroosiovaurioiden yleistyneen huolestuttavasti. Yleistymisen syynä ovat jälleen kerran väärät elintavat. Kun sotien jälkeen saatiin sokeria, suomalaisten hampaat reikiintyivät vauhdilla. Nyt hampaidemme hyvinvointia uhkaa happo, joka on peräisin muuten terveellisistä hedelmistä.

Eroosioriski piiloutuukin usein terveellisyyden kaapuun.

– Media tulvii mainoksia milloin mistäkin kevytjuomasta. Urheilu- ja naistenlehdet kertovat virkisteistä, palautteista tai muuten elämälle välttämättömistä juomista. Nämä valmisteet ovat yleensä myös happamia ja aiheuttavat eroosiota. Sitä ei kuitenkaan kuluttajalle kerrota, valittaa hammaslääketieteen tohtori Eeva Linkosalo.

Sitruunahappo pahin

Kaupan juomat sisältävät yleensä sitruunahappoa, joka on happo pahimmasta päästä. Sitruunahapon pH on 2,2, ja sillä on erittäin voimakas kiillettä pehmentävä vaikutus. Perässä tulevat muut luonnolliset hapot, kuten etikkahappo, viinihappo, omenahappo ja maitohappo.

Ravinnossa olevien happojen voimakas kiillettä liuottava vaikutus johtuu siitä, että ne kykenevät sitomaan itseensä kalkkia myös vähemmän happamissa olosuhteissa. Eroosio hampaissa alkaa, vaikka suun pH ei lakisikaan kovin alas.

Sitruunahappoa käytetään elintarviketeollisuudessa yleisesti parantamaan tuotteen säilymistä ja makua. Se on merkitty tuoteselosteeseen usein joko lisäaine E 330:n tai happamuudensäätöaineen nimikkeellä.

– Kaupassa myytävien juomien tuoteselosteeseen tulisi saada lakimääräinen merkintä niiden happamuudesta. Tuotteita supermarketeissa kauppaavat konsulentit eivät happamuusastetta tiedä. Vaikeaa on ollut saada tietoja myöskään valmistajalta, Eeva Linkosalo kertoo.

On myös muistettava, että vaikka virvoitusjuoma olisi sokeriton, se voi silti olla hapan ja eroosion kannalta yhtä haitallinen kuin sokerillinenkin juoma, joka tosin aiheuttaa myös kariesta.

Marjoja appelsiinin sijaan

Appelsiinit ja muut sitrushedelmät ovat mielikuvissamme varsinaisia terveyden symboleja. Ne sisältävätkin runsaasti C-vitamiinia. Sitrushedelmät ovat kuitenkin sisältämänsä sitruunahapon takia hyvin happamia: niiden pH vaihtelee kahden ja runsaan kolmen välillä.

– Jos appelsiini päivässä on terveellinen, 10 appelsiinia ei ole 10 kertaa terveellisempi. Kohtuus on paras tässäkin.

On myös parempi nauttia sitrushedelmät sellaisenaan kuin tuoremehuina. Silloin hapon suhteellinen määrä jää pienemmäksi.

– Hedelmien pureskelu myös lisää syljeneritystä, ja se neutraloi hapon vaikutusta, Linkosalo sanoo.

Suomalaiset marjat ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siten hampaiden kannalta turvallisempia. Jos marjat vielä nautitaan maitotuotteiden kanssa, maidon kalsium pääsee välittömästi korjaamaan liuennutta kiillettä.

Hapan muun ruoan kanssa

Ihminen voi itsekin vaikuttaa eroosioriskiinsä. Ei ole samantekevää, miten happamia tuotteita nautitaan.

– Aamiaisen yhteydessä nautittu tuoremehulasillinen tuskin aiheuttaa eroosiota, mutta jatkuva siemailu aterioiden välillä voi sen tehdä. Eikä missään nimessä kannata mennä harjaamaan hampaitaan heti happaman nauttimisen jälkeen, Eeva Linkosalo varoittaa.

Ruoan pureskelu lisää syljen erittymistä ja sen happoja neutraloivaa vaikutusta. Jos harjaamme hampaamme välittömästi happaman nauttimisen jälkeen, pehmentynyt kiille kuluu herkästi.

– Erityisesti pähkinöiden ja kovan juuston pureskelu suojaa eroosiolta, samoin maitotuotteet. Maito neutraloi happoa sekä mahdollisesti vahvistaa kiillettä, Eeva Linkosalo arvioi.

Hän ei halua pelotella ihmisiä. Kohtuudella nautittuna hedelmät ja monet muut happamat tuotteet ovat suositeltavia. Terve maalaisjärki on hyvä opastaja tässäkin asiassa.

– Olennaista on puuttua asiaan, jos hammaslääkäri toteaa hampaistossa eroosiovaurioita. Silloin on syytä selvittää, mitkä asiat ruokavaliossa ovat voineet aiheuttaa vaurioita, ja toimia sen mukaisesti.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.