Katri Tuomisen nivel- ja mahavaivat paljastuivat parantumattomaksi Crohnin taudiksi. Sairaalaan ja äkkiä, kuului lääkärin tuomio.

Katri Tuominen, 32, sairastaa Crohnin tautia. Se on krooninen suolistosairaus, joka oireilee tavallisesti ripulina ja ilmavaivoina, monesti myös nivel- ja vatsakipuina. Sairauden syytä ei tunneta eikä parantavaa hoitoa ole. Taudin kanssa pitää vain tulla sinuiksi. Se on vähän kuin äänekästä elämää viettävä naapuri, josta ei pidä, mutta jota oppii sietämään, koska on pakko.

Aluksi se oli vaikeaa, sillä vastauksia ei ollut. Oli vain outoja vaivoja ja vääriä epäilyksiä. Katri kesti niitä pitkään, sillä ei halunnut huolestuttaa muita.

Verta paperissa

Oireilu alkaa hellekesänä 2005. Tulee outoa flunssaa, sitten raajoja alkaa särkeä.

— Nivelkivut äityivät syksyyn mennessä niin pahoiksi, että en pystynyt kävelemään oikein lainkaan. Aamuisin töihin mennessäni suurin toiveeni oli, että tulee matalalattiabussi eikä tarvitse nousta kuin yksi rappunen.

Pahinta on kuitenkin, kun vielä tunnistamaton sairaus vie kaikki voimat. Työharjoittelu ja opinnot it-tradenomiksi sujuvat jotenkuten, mutta kotiin päästyään pitää ensimmäiseksi ottaa päikkärit, että jaksaa olla hereillä edes hetken ennen yöunia.

Ja sitten on vielä vessakäynnit: pytyllä pitää ravata parikymmentä kertaa päivässä.

Syksyllä Katri jää sairauslomalle työharjoittelupaikastaan, koska vointi on niin heikko.

Ilmenee myös uusi vaiva: aftat. Ne ovat suun limakalvon haavaumia, jotka tekevät syömisestä kivuliasta. Myöskään juuri mikään ruoka ei pysy sisällä ja paino laskee vauhdilla: kolmessa kuukaudessa kiloja lähtee kymmenen. Keliakia testataan, mutta siitä ei ole kyse. Laihtuminen aiheuttaa anemian, joka väsyttää entisestään.

Kuin karhun raatelema

Lokakuussa tutkimuksissa selviää, että tulehdusarvot ovat pahasti koholla ja hemoglobiini on laskenut rajusti: se on 86, kun se normaalisti on 117—155. Siltikään Katri ei halua uskoa, että on sairas.

Viimeistään lääkärin sanat pakottavat uskomaan: Jos hemoglobiini ei nouse, Katri joutuu veritiputukseen.

— Pelästyin ensimmäistä kertaa. Olin huomaamattani alkanut pitää normaalina asioita, jotka eivät sitä ole, kuten verta vessanpöntössä ja jatkuva väsymys.

Vieläkään ei kuitenkaan tiedetä, mistä oireilu johtuu. Katri käy uudestaan lääkärillä, nyt Auroran sairaalassa. Viimein alkaa tapahtua: hän saa kiireellisen lähetteen paksusuolen tähystykseen Meilahden sairaalaan. Operaatiossa käy ilmi, että koko paksusuolen alueella on tulehdusta ja syviä haavoja. Suoli on kuin karhun raatelema, lääkäri sanoo.

Tähystyksestä Katri joutuu suoraan osastolle, koska on niin huonossa kunnossa. Aloitetaan raju lääkitys: antibioottikuuri ja 60 milligramman päiväannos kortisonia lievittämään limakalvojen tulehdustilaa.

Hän on kuitenkin onnellinen, sillä lääkkeet vievät kivut. Seuraavana päivänä saattaa jo kävellä sairaalaan käytävillä ilman, että joka askeleella sattuu. Sairausloma jatkuu vielä seuraavan viikon.

Kadonneet poskipäät

Kun oireet tunnistetaan ja sairaus nimetään vaikea-asteiseksi Crohnin taudiksi, Katri soittaa sairaalasta kotiin ja purskahtaa itkuun puhuessaan isänsä kanssa. Alkaa lääkerumba: viittä eri sorttia pillereitä, parisenkymmentä päivässä. Tottuuko tähän ikinä? Elämään sairauden kanssa, joka ei parane, kuten lääkäri on sanonut?

Kotiin päästyään Katri menee nettiin ja lukee kaiken, mitä sairaudesta kerrotaan. Selviää, että hänenlaisiaan nuoria sairastuneita on Suomessa lukuisia. Silti he elävät tavallista elämää: käyvät töissä, harrastavat, perustavat perheitä. Se tuo Katrille lohtua. Hätä ei olekaan tämännäköinen!

Enemmän mietityttää, kenelle voi ja viitsii kertoa. Perhe ja silloinen kämppäkaveri tietävät, mutta entäpä muut?

— Sairaus tuntui jotenkin nololta. Sanoa nyt, että minulla on parantumaton tauti, jonka oireita ovat ripuli ja veriuloste. Eihän siihen voi kukaan mitään edes vastata.

Myös liitännäissairauksia voi tulla, lääkärit valistavat: kyhmyruusu, silmäsairauksia, suolistosyöpä... Katri haluaa sulkea korvat, mutta muuttaa sitten mieltään: hyvähän se kai on kuulla, mitä sairaus voi pahimmillaan olla. Ei tule sitten isona yllätyksenä.

Hän suhtautuu tyynesti myös kortisonilääkkeiden sivuvaikutuksiin. Kurjinta on kuukasvoisuus eli kasvojen turpoaminen. Naamasta tulee niin pyöreä, ettei poskipäitä näy lainkaan. Ja nilkat ovat niin turvoksissa, että pystyy käyttämään vain saumattomia sukkia.

— Mutta se oli pientä sen rinnalla, että olo oli muuten hyvä. Mikään paikka ei sattunut.

Arki alkaa asettua

Helmikuussa 2006 Katri liittyy Crohn & Colitis -potilasjärjestöön. Ensimmäinen aluetapaaminen on Helsingin Kampissa. Siellä hän tapaa ensi kertaa muita Crohn-potilaita ja ystävystyy. On hienoa tulla ymmärretyksi vaivoineen kaikkineen. Puhuttavaa löytyy heti muustakin kuin sairaudesta: harrastuksista, seurustelusta, opiskelusta.

— Muille on välillä vaikea selittää, että nyt ei ole voimia mihinkään ja nivelkipuni eivät mene särkylääkkeellä ohi. Vertaiset tietävät sanomattakin, mitä taudin kanssa on elää.

Crohn-ihmisistä tulee nopeasti kuin toinen perhe. Heille on oma nimikin: suolikaverit.

Ulos kaapista

Sairastettuaan vuoden Katri käy sopeutumisvalmennuskurssin ja kuulee lisää vertaisten tarinoita. 50-vuotias rouva itkee, että Crohn-diagnoosi on pilannut kaiken ja elämä on ohi. Katria vähän jopa huvittaa: naisella on ammatti, puoliso, lapset ja talo, hänellä itsellään ei silloin ollut mainituista asioista mitään — ainoastaan sama diagnoosi. Oma reaktio kertoo, että elämä rullaa, hän ei ole jäänyt ruikuttamaan.

— Jotkut käyttävät tautia tekosyynä ja lakkaavat elämästä. Minä en ole missään vaiheessa ajatellut, että koska minulla on Crohn, en voi tehdä sitä enkä tätä.

Hän tahtoo kannustaa muitakin optimismiin. Se onnistuu parhaiten potilasjärjestön kautta. Nykyään Katri on aktiivijäsen: hän on hallituksessa seitsemättä kauttaan, toista vuotta varapuheenjohtajana ja on hän myös koordinoinut nuorten valtakunnallista vertaistukitoimintaa.

— Tämä sairaus ei näy päällepäin. Mutta jotta sen kanssa tulisi toimeen, sen kanssa pitää oppia elämään.

Opettelemista se vaatii. Katriltakin kuluu kuusi vuotta ennen kuin hän ja Crohn ovat lopullisesti sinut. Keväällä 2012 Katri kirjoittaa Facebookiin, että sairastaa Crohnin tautia ja linkittää mukaan tautikuvauksen. Moni tykkää statuksesta ja kommentoi, että Katri on rohkea, kun uskaltaa kertoa.

— Se oli kaapista tulo. Sen jälkeen en ole häpeillyt yhtään. Vuoden 2013 syksyllä olin Aamusydämellä -haastattelussa toisen IBD-nuoren kanssa ja televisioesiintymisestä sain ainoastaan positiivista palautetta. Uudessa työpaikassanikin kerroin avoimesti sairastavani tällaista sairautta, ettei kenenkään tarvitse ihmetellä miksi käyn normaalia enemmän vessassa. Työtoverini suhtautuivat asiaan todella ymmärtäväisesti.

Kuka muka on terve?

Tällä hetkellä tauti on rauhallisessa vaiheessa. Oireet pysyvät poissa päivittäisellä lääkityksellä ja energiaa urheiluun ja työssäkäyntiin on taas.

—  Matkustelen ja suunnittelen tulevaisuutta, kuten muutkin päälle kolmekymppiset. Alkuvuodesta ostin ihkaensimmäisen oman asuntoni. Aloitin myös edelliskeväänä ylempään ammattikorkakoulututkintoon johtavan koulutuksen.

Sairautta pitää kuitenkin koko ajan tarkkailla. Kohonneen syöpäriskin ja alussa todetun vaikeasteisuuden vuoksi paksusuolen tähystykseen Katri joutuu säännöllisesti kahden vuoden välein lopun elämän.

— Viimeksi minut tähystettiin vuosi sitten huhtikuussa. Suolessa oli sen verran tulehdusmuutoksia ja vaikka voin hyvin enkä oireillut, niin vuonna 2010 tauotettu Azamun -lääkitys aloitettiin uudelleen. Lopetuksen yhteydessä olin tietoinen, että tilanne voi muuttua ja lääkitys joudutaan joskus ehkä aloittamaan uudelleen. Olen kuitenkin tyytyväinen, että sain sen neljäkin vuotta olla ilman Azamunia. Ja onneksi tähystyksessä huomattiin huonontunut suolen tilanne ja lääkitys saatiin aloitettua ennen kuin tilanne ehti mennä niin pahaksi, että olisin joutunut aloittamaan kortisonin.

Katri ei koe olevansa sairas, mutta ei hän täysin tervekään ole. Toisaalta, kukapa meistä olisi.

— Tämä on minun sairauteni. Jollain toisella on jokin muu, vähintäänkin migreeni, astma tai kohonnut verenpaine.

Lue lisää
Tulehtunut suoli pitää rauhoittaa
Rauha mahalle - tunnista ja hoida vatsavaivat
Miksi lapsemme sairastavat enemmän kuin vanhukset?

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.