Sinulla on vain yksi sydän, pidä siitä hyvää huolta! Pysähdy aika ajoin tarkastelemaan, ovatko elintapasi sydämelle ystävälliset. Jos olet jatkuvasti stressaantunut, kannattaa miettiä, mikä keventäisi taakkaasi.

Viimeistään kolmekymppisenä on aika pysähtyä peilin eteen, neuvoo ylilääkäri Ari Palomäki Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

– Kun opiskelut ovat jääneet taakse ja nuoruus alkaa kääntyä keski-iän suuntaan, on syytä miettiä elintapojaan. Tällöin näkyy, onko tullut valittua reitti, joka pitää yllä terveyttä, vai tie, joka johtaa huonoon lopputulokseen.

Peilikuva paljastaa nopeasti ainakin yhden sydämen kannalta keskeisen asian: onko vyötärölle kertynyt ylimääräistä rasvaa. Keskivartalolihavuus on haitallisempaa kuin lantion seudun liikakilot. Tarkemmaksi avuksi kannattaa ottaa mittanauha, jota Ari Palomäkikin kantaa aina lääkärintakkinsa taskussa. Jos lukema on naisella yli 80 senttiä tai miehellä yli 90 senttiä, on syytä ryhtyä vyötäröä kaventaviin elintapamuutoksiin.

Peilin edessä kannattaa piipahtaa säännöllisin välein kolmenkympin jälkeenkin, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa tottumuksiaan.

Loppu puputukselle

Elintapojen muutoksen voi aloittaa tarkkailemalla syömisiään. Nykysynti on jatkuva syöminen.

– Ruoka on välttämätöntä hengissä pysymisen kannalta, mutta koko ajan ei pidä puputtaa, Palomäki toteaa.

Lääkäri on huomannut, etteivät ihmiset enää uskalla kokea näläntunnetta: Jos vatsa hiukankin kurnii, suuhun pannaan heti jotain. Liian pitkät ateriavälit johtavat ahmimiseen, mutta hetken aikaa voi odotella kunnon ruokaa eikä napostella pahimpaan nälkäänsä suklaata. Terveyden kannalta on parasta keskittää
syömisensä päivän pääaterioille, aamiaiselle, lounaalle ja päivälliselle. Sekaan sopii vielä kaksi välipalaa.

Ari Palomäki pitää yhtenä suurena syntipukkina lihomiseen amerikkalaista elintarviketeollisuutta, joka keksi kasvattaa bisnestään suurentamalla annoskokoja. Hyvältä tarjoukselta tuntuva jättipussi kannattaa kuitenkin jättää ostamatta, sillä jättiannoksesta tulee kaloreita roppakaupalla.

Terveellisempään ruokaan tottuu

Ruoan määrän vähentäminen on tärkeää, jos syö enemmän kuin kuluttaa. Mutta vähintään yhtä tähdellistä on vahtia ruoan laatua. Sydän pitää monipuolisesta ruoasta, jossa on paljon kasviksia ja kuitua, vähän suolaa ja kohtuullisesti oikeanlaista rasvaa.

– Ihmiset ovat jo osin oppineet valitsemaan kevyttuotteita, mutta aina ei osata ajatella, millaista rasvaa niissä on, Palomäki sanoo.

Rasvan laatu on tärkein kolesteroliarvoihin vaikuttava tekijä. Valtaosan rasvasta pitäisi olla laadultaan pehmeää eli tyydyttymätöntä. Sydämelle hyviä rasvoja saa kasviöljyistä, pehmeistä margariineista ja kalasta.

Rasvataakkaansa voi keventää myös valitsemalla vähärasvaisia tai rasvattomia maitotuotteita. Ari Palomäki tietää kokemuksesta, että kevyempään maitoon tottuminen vie joitakin kuukausia:

– Siirryimme puolisoni kanssa 80-luvun puolivälissä kulutusmaidosta kevytmaitoon. Silloin rasvaton maito oli mielestäni värjättyä vettä. Pari vuotta myöhemmin vaihdoimme kevytmaidon rasvattomaan, eikä se maistunutkaan enää pahalta. Nyt en vaihtaisi takaisin edes kevytmaitoon.

Kuten vähärasvaisuuteen, myös vähäsuolaiseen ruokaan tottuu ajan kanssa. Valmisruoissa ja leivissä on yllättävän paljon suolaa, joten kannattaa aina valita vähäsuolainen tuote. Omassa keittiössään voi tehdä paljonkin. Ruoanvalmistuksessa kannattaa vähentää suolaa ja hakea makua yrteistä ja juureksista. Liemikuutioissakin on tarjolla vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Tupakka nolliin

Tupakka heikentää laadullisesti kolesterolihiukkasia ja kovettaa valtimoita. Jo muutaman päivittäisen savukkeen polttaminen tuplaa vaaran sairastua sydäntautiin. Tupakka lisää erityisesti aivohalvauksen
ja katkokävelyn riskiä, mutta se vaikuttaa myös sydäninfarktin syntyyn.

– Tupakoinnin lopettaminen on suurin yksittäinen teko, jonka voi tehdä sydämensä hyväksi. Se on siitä harvinainen riskitekijä, että sen voi vetää täysin nolliin, Ari Palomäki toteaa.

Lääkäriä huolettavat tupakoivat tytöt. Vaikka tupakoinnin suosio on kääntynyt laskuun, pikkutytöt ja nuoret naiset polttavat enemmän kuin ennen. Kun tähän vielä lisätään vyötärölle kertyvä rasva,
menettävät naiset pian sen luontaisen kymmenen vuoden edun, joka heillä on sydänsairauksia vastaan.
Estrogeenihan suojaa naisia vaihdevuosiin asti niin, että he sairastuvat sydäntauteihin myöhemmin kuin miehet.

Lasi viiniä, ei enempää

Alkoholi on sydämellekin hyvä renki mutta huono isäntä: kohtuukäyttö on hyväksi, mutta runsas käyttö haitallista. Kohtuukäytöksi katsotaan 1–2 ravintola-annosta päivässä. Yksi annos on esimerkiksi 12 cl:aa viiniä, pullo keskiolutta tai 4 cl:aa konjakkia.

Vaikka lasillinen viiniä silloin tällöin suojaa sydäntä, alkoholi ei sovi kaikille. Esimerkiksi sydämen vaajatoiminnasta tai rytmihäiriöistä kärsivät kestävät vain hyvin pieniä alkoholimääriä. Jos alkoholia kuluu päivässä yli kaksi ravintola-annosta, verenpaine alkaa nousta. Suorimmat vaikutukset sydämeen on kuitenkin alkoholin energialla.

– Harva tulee ajatelleeksi, että jos juo 5–6 tuopillista keskiolutta ravintoillan aikana, siinä on sama määrä kaloreita kuin vastaavassa määrässä sokerilimua, Ari Palomäki vertaa. Olutmahaksi kutsuttu puolipallo on juuri sitä keskivartalolihavuutta, joka ennustaa sydäntautien syntyä.

Aikaa liikunnalle

Liikunnan voima sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa on kiistaton. Suositus on liikkua neljä tuntia viikossa vähintään viidelle päivälle jaettuna. Jos kunto on päässyt vuosien saatossa rapistumaan, liikkeelle pitää lähteä varoen. Hidas kävelylenkki tekee hyvää sydämelle ja mielellekin, etenkin jos saa houkuteltua mukaan kumppanin.

Monet valittavat, ettei nykytahtisen työn jälkeen jaksa lähteä lenkkipolulle. Palomäki muistuttaa, että liikkuminen vapaa-aikana antaa voimia työntekoonkin – ja sitten jaksaa taas liikkua lisää.

Repsahduksesta uusi alku

Ari Palomäen kokemuksen mukaan potilaat ottavat hyvin vastaan ohjeita elintapojen kohennuksesta – ja tekevätkin muutoksia. Ongelmia syntyy, kun repsahtaa: lomalla kertyy pari lisäkiloa tai syyssateet eivät houkuttelekaan sauvakävelemään.

– Ihmiset ovat huonoja käsittelemään epäonnistumisiaan. Kuitenkin ne ovat väistämättömiä onnistumisen tiellä.

Lääkärin neuvo onkin miettiä jo etukäteen, kuinka toimia vastoinkäymisissä ja kuinka yllättävät lisäkiloista pystyy pudottamaan pian. Jos kilot jäävät pitkäksi aikaa vyötärölle, niistä on jo hankalampi päästä eroon.

– Myös kura- ja pakkaskeleihin suosittelisin varautumaan. Pukeudutko kunnolla ja annat tuulen tuivertaa vai vaihdatko talvella suosiolla sisäliikuntaan?

Ari Palomäki ehdottaa elintapamuutosten aloittamista pienin askelin, suurremonteilla kun on tapana lopahtaa alkuinnon jälkeen. Sopivan kokoinen muutos voi olla päätös käyttää portaita hissin sijasta
tai siivota varastohuone, jos sen sotkuisuus on vaivannut pitkään.

– Kun korjaat yhden asian elämässä, muutkin muutokset alkavat rullata.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.