Tolkuton väsymys kertoo yöllisestä hapenpuutteesta ja koko kehon stressistä. Ainoa parantava hoito uniapneaan on liikakilojen karistaminen.

— Laihduttaminen voi parantaa uniapnean, muut keinot tähtäävät taudin ja sen oireiden lievittämiseen, kertoo osastonylilääkäri Juha Seppä KYSin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikasta.

Ensimmäinen merkki uniapneasta on yleensä kuorsaus. Sitä voi kestää vuosikymmeniä ennen kuin hengityskatkokset ajavat lääkäriin. Etenkin miehet vähättelevät kuorsaustaan ja ajattelevat sen kuuluvan karskien ukkojen elämään. Seppä on kuitenkin toista mieltä: kuorsauksen syy pitää tutkia. Aina yöllinen konsertti ei johda sairastumiseen mutta kaikki uniapneapotilaat kuorsaavat.

Usko petikaveria

Uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset voivat olla jopa minuutin mittaisia. Siinä ehtii vieruskaveri jännittää, alkaako happi taas kulkea. Monesti puolisot ovat muuttaneet jo vuosi­kausia sitten eri makuu­huoneisiin, eikä matkoillakaan voida nukkua yhteisessä sängyssä.

— Petikaverin huomio hengitys­katkoksista kertoo yllättävän varmasti uniapneasta, Seppä toteaa.

Uniapnea on todettu 150 000 suomalaisella, mutta sitä sairastavia ar­vioidaan olevan liki kaksinkertainen määrä. Lääkäriin tullaan useimmiten viidenkympin tietämillä.

Miehillä uniapnea on yleisempi kuin naisilla, mutta vaihdevuosien jälkeen tilanne tasoittuu. Syyksi arvellaan eroja miesten ja naisten ylähengitysteiden lihasten toiminnassa ja pehmytkudoksen rakenteessa sekä hengityksen hormonaalista säätelyä. Naisten on siis miesten lailla syytä epäillä uniapneaa, jos pitkänkään yöunen jälkeen ei tunne oloaan virkeäksi.

Kuin vaihdevuosissa

Uniapnea virittää kehon stressitilaan, koska elimistö kärsii hapenpuutteesta. Tyypillisiä oireita ovat kova päiväväsymys, päänsärky aamuisin, keskittymisvaikeudet, nukahtelu rattiin tai tv:n ääreen ja mielialan vaihtelut.
Myös yllättävät asiat kuten impotenssi, haluttomuus, öiset pissalla käynnit ja yö­hikoilu voivat paljastaa un­iapnean.

— Monet vaivat sekoittuvat vaihdevuosioireisiin, Seppä muistuttaa.

Hoitamaton uniapnea lisää vaaraa kuolla sydän- ja verisuonisai­rauksiin 3—6-kertaisesti. Se lisää myös eteisvärinää, aivoinfarkteja ja tyypin 2 diabetesta. Yhteyttä on lisäksi muistihäi­riöihin, keskittymis- ja oppimis­vaikeuksiin sekä masennukseen.

Hoikkakin voi sairastua

Noin 70 prosenttia uniapneaa sairastavista on vähintään ylipainoisia. Kun paino nousee, rasvan osuus kasvaa myös ylähengitysteissä. Pehmytkudokset painavat nenää, nielua ja kurkunpäätä tukkoon ja aiheuttavat hengityskatkoksia. Joskus vaikeasti lihavaa voidaan auttaa ainoastaan leikkauksella, jossa ylähengitystiet ohitetaan henkitorviavanteella.

Jo 5—10 prosentin painonlasku auttaa. Laihduttamisen tueksi suositellaan Itämeren ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia, marjoja, täysjyvää, kalaa ja rypsiöljyä (lisätietoa esimerkiksi: sydanliitto.fi ja diabetes.fi).

— Tärkeintä on syödä säännöllisesti sen verran kuin kuluttaa. Iltasyömisestä kannattaa siirtyä aamu- ja päiväsyömiseen, Juha Seppä summaa.

Vaikka uniapnean yleisin syy on ylipaino, hoikkiakin potilaita on. Syynä voi olla ylähengitysteiden rakenteellinen ahtaus, pieni alaleuka tai purentavirhe. Näitä korjataan uniapnea­kiskolla, joka estää kielen painumista makuuasennossa taaksepäin sekä hammaslääkärin tekemillä purentahoidoilla. Vaikeissa tapauksissa voidaan tarvita leikkausta: esimerkiksi nenän avaavaa leikkausta, leuan korjausta tai lihavuusleikkausta.

Keskivaikeassa tai vaikeassa uniapneassa käytetään CPAP-ylipainehoitoa eli öisin naamalle laitettavaa maskia, jonka kautta hengitetään kevyesti paineistettua ilmaa. Uniapnean oireet helpottuvat välittömästi, mutta laite ei paranna tautia.

Epäile uniapneaa jos sinulla on...

 • päiväväsymystä
 • kuorsausta
 • hengityskatkoksia
 • heräämistä tukehtumisen tunteeseen
 • suun kuivumista
 • yöhikoilua
 • yöllisiä vessakäyntejä
 • aamupäänsärkyä
 • ärtyisyyttä, mielialan vaihteluja
 • lievää masennusta

Asiantuntija Juha Seppä, dosentti, osastonylilääkäri, KYSin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikka.

Lue lisää: Uniapnea pilaa yön,
Tukisukista apu uniapneaan
,
Erilaisista unihäiriöistä

 • laihduttaminen
 • alkoholin käytön välttäminen etenkin iltaisin
 • kyljellään nukkuminen
 • tupakoimattomuus
 • ylipainehoito CPAP-laitteella
 • uniapneakisko, joka estää kieltä painumasta taaksepäin
 • ylähengitysteiden, nielun alueen tai leukojen leikkaus
 • lihavuusleikkaus
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.