Unilääkkeet ovat oivallinen ensiapu tilapäiseen unettomuuteen, mutta jos niitä käyttää pitkään, haitat voivat ohittaa hyödyt. Mutta mitä eroa unilääkkeissä on ja milloin tietää olevansa koukussa?

Raijan, 44, äiti kuoli yllättäen liikenneonnettomuudessa. Raijan oli vaikea hyväksyä äidin äkillistä poismenoa ja häntä pelotti, kuinka leskeksi jäänyt isä pärjäisi. Surusta ja huolesta suunniltaan Raija valvoi yöt. Neljä päivää äidin kuoleman jälkeen Raija meni lääkäriin, joka määräsi potilaansa sairauslomalle ja kirjoitti hänelle 30 tabletin pakkauksen unilääkettä, bentsodiatsepiinia.

– Lääkkeen avulla sain vihdoinkin nukuttua. Uni tuli kuin armahdus, pääsin vähäksi aikaa pois kauheasta olostani. Nukuin kuin tukki enkä huomannut, että lääke olisi vielä aamulla jotenkin vaikuttanut minuun, Raija kertoo.

Äidin kuolemasta on nyt vuosi, mutta onnettomuuteen liittyvä oikeusjuttu on vielä kesken ja perintöasioistakin on syntynyt sotkuja, jotka pitäisi vielä selvittää. Raijasta tuntuu, että hän tarvitsisi yhä ainakin silloin tällöin unilääkettä, mutta kahden 30 tabletin pakkauksen jälkeen lääkäri ei enää uusinut reseptiä, koska hänen mukaansa lääkkeeseen voi syntyä riippuvuus.

Raija ihmettelee, eikö hän voisi saada lääkettä vielä niin, että sitä olisi varalla, kun unettomia öitä alkaa olla liian monta peräkkäin.

Unta purkista liian pitkään

Raijan lääkärin tiukka linja on periaatteessa oikein, sanovat asiantuntijat.

– Unilääkkeet on tarkoitettu vain tilapäisen unettomuuden hoitoon. Niitä saisi käyttää enintään kaksi viikkoa, jatkuvaan käyttöön ne eivät missään tapauksessa sovi, tähdentää dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta. 

Unitutkija Stenbergin kannalla ovat monet asiantuntijat, vaikka kaikki eivät pidä vielä kolmen tai neljän viikonkaan unilääkekuuria aivan mahdottomana. Selvää kuitenkin on, että mikäli lääkäri ja potilas noudattavat hoito-ohjeita, pitkään jatkuva unilääkkeiden käyttö olisi nykyistä harvinaisempaa.

– Todellisuudessa uniongelmien lääkitseminen kuukausien tai vuosien ajan on meillä yleistä, Tarja Stenberg pahoittelee.

– Pulmallista se on siksi, että unilääkkeiden pitkäaikaishyödyistä ei ole näyttöä. Sen sijaan tiedetään, että kun käyttöaika pitenee, lääkkeiden haitat alkavat lisääntyä. Valitettavasti myös näihin valmisteisiin liittyvää riippuvuusongelmaa vähätellään yhä.

Lääkkeettömiä hoitokeinoja käyttämällä vältytään lääkkeiden käyttöön liittyviltä haittavaikutuksilta, kirjoittaa myös psykiatri Matti O. Huttunen Duodecim Terveyskirjastossa, mutta jatkaa näin: ”Lääkkeet ovat kuitenkin monelle ainoa toimiva ratkaisu vaikeamman tilannekohtaisen ja pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon.”

Yleisin lääke voi koukuttaa

Riippuvuudesta puhuessaan Tarja Stenberg viittaa eritoten bentsodiatsepiineihin ja bentsodiatsepiinijohdannaisiin, jotka ovat yleisimmin käytettyjä unilääkkeitä. Ne ovat tehokkaita valmisteita, jotka edistävät unentuloa kahdella tapaa: ne vaimentavat vireyden tyyssijan, aivokuoren, toimintaa ja vaikuttavat tyynnyttävästi tunteita sääteleviin aivojen osiin. Lääke siis väsyttää, mutta vie myös pahimman terän unen tuloa häiritsevältä pahalta ololta.

Bentsodiatsepiineja käytetäänkin paitsi uni- myös ahdistuslääkkeenä. Ihminen voi tulla niistä riippuvaiseksi hyvinkin nopeasti. Riippuvuuden ensimerkkejä on sietokyvyn kasvu, jolloin annosta pitää nostaa vaikutuksen saavuttamiseksi.

Unilääkekirjo laajenee

Unilääkkeenä käytetään bentsodiatsepiinien ohessa antihistamiineja, psykoosilääkkeitä, masennuslääkkeitä, melatoniinia ja valeriaanaa.

Valeriaana on rohdosvalmiste, jonka tehosta ei ole vankkaa tutkimustietoa, mutta ellei allergiavaaraa oteta huomioon, siitä ei pitäisi alla haittaakaan.

Melatoniini taas ei ole varsinainen unilääke, vaan aivojen erittämä yö- tai pimeähormoni, joka säätelee ihmisen vuorokausirytmiä. Hormonia erittyy noin kello 21–6 ja eniten keskiyön jälkeisinä tunteina. Ikä, stressi ja alkoholi voivat vähentää luontaista melatonnin eritystä, jolloin sen määrä  ei ehkä riitäkään hyvään yöuneen. Melatoonia saa sekä reseptillä sttä ilman reseptiä apteekista ja luontaistuotekaupoista. Hormonivalmisteen etu on, ettei siihen jää koukkuun eikä sillä ole haittavaikutuksia.

Uusin jo käytössä oleva unilääkeryhmä ovat melatoniiniagonistit, joista puhutaan aikabiologisina unilääkkeinä. Ne ovat valmisteita, jotka käyttäytyvät aivoissa kuten melatoniini. Tarja Stenbergin mukaan melatoniiniagonistit eivät kuitenkaan ole jokamiehen unilääkkeitä.

– On tähdennettävä, että ne tehoavat vain niissä tapauksissa, joissa unettomuus johtuu sekaisin menneestä vuorokausirytmistä. Tällaisen sekaannuksen voi aiheuttaa pitkien lentojen aikaeron rasitus tai vuorotyö.

Seuraavana unilääkearsenaaliin liittynevät oreksiiniantagonistit. Ne vaikuttavat aivojen kemiaan hillitsemällä yhtä vireyttä säätelevistä peptideistä. Tällaisia vireys-peptidejä tunnetaan yhteensä viisi.

Tekouni luomua huonompaa

Unilääkkeillä aikaansaatu uni ei ole luonnollisen unen veroista. Näin on varsinkin silloin, kun unilääkkeenä käytetään bentsodiatsepiineja. Bentson voimalla nukkuvan aivosähkökäyrässä näkyy vähemmän syvän unen vaiheita sekä unennäköä eli REM-unta ja enemmän keveää unta.

– Ero on selvä. Lääkkeen käyttäjän aivosähkökäyrässä näkyy bentsodiatsepiini-sormenjäljestä, Tarja Stenberg toteaa.

Edesmenneen poptähti Michael Jacksonin kerrotaan kärsineen unettomuudesta, jota olisi loppu vaiheessa hoidettu myös nukutus- eli anestesialääkkein.

– Nukutuslääke on harhaanjohtava nimitys, koska niillä ei saada aikaan unta vaan tajuttomuus. Se on aivan eri asia, Tarja Stenberg toteaa.

Nukahtamislääke samaa ainetta

Nukahtamislääke on nimitys, joka saattaa antaa kuvan, että kyse on jotenkin ”kevyemmistä” unilääkkeistä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan nukahtamislääkkeiden vaikuttavat aineet ovat samoja bentsodiatsepiineja kuin unilääkkeissä. Erona on vain se, että nukahtamislääkkeet on tehty koostumukseltaan nopeasti vaikuttavaksi ja hajoaviksi. Lääke siis imeytyy nopeasti, mutta myös sen vaikutus loppuu nopeammin kuin tavallisen unilääkkeen.

Osastonylilääkäri, lääketieteen tohtori Maaria Seppälä Turun kaupunginsairaalasta sanoo, että varsinkin ikäihmisillä nukahtamislääke voi tehdä tepposet nopeutensa vuoksi.

– Lääkkeen vaikutuksen ollessa huipussaan ihminen saattaa tehdä jotain hölmöä, jota hän ei sitten lainkaan muista lääkkeen vaikutuksen haihduttua, hän valottaa.

Tokkuraa ja unohtelua

Kaikilla unilääkkeillä on sivuvaikutuksia. Suurimpaan ääneen niistä puhutaan usein vanhuksilla, koska heillä bentsodiatsepiinit ja muut lääkeaineet aiheuttavat tavallista enemmän haittoja. Maaria Seppälä muistuttaa, että haitat koskevat myös työikäistä lääkkeen käyttäjää.

– Sivuvaikutuksia voi tulla myös lyhytvaikutteisista nukahtamislääkkeistä, sillä kunkin ihmisen elimistö hajottaa lääkkeitä omaan tahtiinsa ja reagoi niihin yksilöllisesti. 

Unilääkkeiden yleisimmät sivuvaikutukset ovat päiväväsymys, aamutokkuraisuus, muistihäiriöt, sekavuus ja tasapainohäiriöt. Päiväväsymys on unettomalle ansa, sillä se saattaa johtaa torkahteluun, joka taas häiritsee yöunta.

– Unilääkkeillä ei juuri ole yhteisvaikutuksia työikäisten käyttämien verenpaine-, kolesteroli- tai sokerilääkkeiden kanssa. Yhteisvaikutusvaara pitää sen sijaan ottaa heti huomioon, jos ihmisellä on käytössä joku muu keskushermostoon vaikuttava lääke, Seppälä varottaa.

Vuosikausia jatkuvan unilääkkeiden käyttö ei ole hyväksi aivoille.

– On syytä epäillä, että se vaikuttaa älyllisiin toimintoihin. On varsin yleistä, että kun esimerkiksi vanhus pystyy lopettamaan tai häneltä lopetetaan unilääkkeen käyttö, hän muuttuu virkeämmäksi ja muistihäiriöt vähenevät.

Ei automaattista unilääkitystä

Unilääke saattaakin olla syynä moneen niistä omaisten kertomuksista, jossa laitoshoitoon joutunut kirkkaasti ajatteleva vanhus muuttuu jähmeäksi, sekavaksi ja väsyneeksi.

Tarja Stenberg sanoo, että vanhusten uneen lääkitseminen kertoo paljolti siitä, ettei ikääntyvän ihmisen unta tunneta riittävästi. Varmaan tietoa ei ole edes siitä, eikö vanhus pysty nukkumaan samaa määrää kuin ennen vai eikö hän tarvitse niin paljon unta kuin nuorempana.

Unitutkimus on kallistumassa vähenevän unen tarpeen kannalle. Vanhuksen unia voi vähentää myös liian yksitoikkoinen elämä ja vähäinen liikkuminen eli yleinen epäaktiivisuus. Nuoremmilla unta taas tärvelee stressi, jota tulee liiasta tekemisestä, yrittämisestä ja tapahtumisesta.

Maaria Seppälä kehottaa vanhusten omaisia ja kaikkia sairaalahoidosta kotiin palaavia olemaan tarkkana, ettei unilääke jää turhaan päälle.

– Voi olla, että sairaalassa tai laitoksessa unilääke on ollut tarpeen, mutta tarvitaanko sitä enää kotona, se pitää miettiä tarkkaan, Seppälä muistuttaa.

Enemmän uniklinikoita!

Unilääkkeen satunnaisen käyttäjän ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, vaan hän voi ottaa leponsa lääkkeen avittamana, tästä ovat sekä Maaria Seppälä että Tarja Stenberg yhtä mieltä.

Valvominen on mielelle ja elimistölle rasitus, minkä kuka tahansa voi huomata jo muutaman huonosti nukutun yön jälkeen.

Entä jos unettomuus jatkuu ja unipillerit on käytetty loppuun? Ei ainakaan kannata tarttua pulloon. Alkoholi on tehokas rentouttaja, ja yksi yömyssy voi edistää unen tuloa. Aineen ongelma on annostus. Sietokyky alkoholiin kehittyy nopeasti, ja kun annosta täytyy nostaa, haihtuvat alkoholin hyvät vaikutukset. Humalaisen uni on erittäin huonoa ja alkoholisteilla unen laatu on jatkuvasti heikkoa. Ironista kyllä, moni alkoholisti käyttää viinaa unettomuuden hoitoon.

Mutta mitä siis jää jäljelle, jos lääkkeet eivät enää käy?

– Tässä me aina alamme puhua niin sanotuista kognitiivisista eli oppimiseen perustuvista unettomuuden hoitomenetelmistä. Kun potilas sitten kysyy, mistä sitä hoitoa saisi, tuleekin ongelmia, Maaria Seppälä sanoo harmissaan.

Oppimalla unen päästä kiinni

Uniklinikoilla potilaan valvomisongelman purkaminen alkaa selvittämällä, olisiko hänellä joku lääketieteellinen ongelma. Sellainen voi olla esimerkiksi uniapnea-tauti, levottomat jalat, masennus, hampaiden narskuttelu, REM-unikäyttäytymishäiriö tai narkolepsia.

Usein tarvitaan myös niin sanottu unipolygrafiaa eli nukkuvalle tehtyä tutkimusta, jossa seurataan muun muassa hänen aivosähkökäyräänsä.

– Kun potilas on tutkittu ja haastateltu, sen jälkeen tiedetään, mitä ryhdytään hoitamaan, Tarja Stenberg toteaa.

Jos unettomuuden syynä ei ole mikään sairaus, potilasta ryhdytään kädestä pitäen opettamaan nukkumaan. Uneton on voinut esimerkiksi ehdollistua pelkäämään omaa sänkyään, sitä kuinka tuskaisan yön hän taas siinä viettääkään. Näistä ajatuksista voi oppia pois.

Potilaalle, tai yleensä potilasryhmille, opetetaan myös unihygieniaa, joilla tarkoitetaan sellaisten asioiden muuttamista, joiden tiedetään yleisesti häiritsevän unta. Unihygenian tärkeitä sääntöjä on esimerkiksi mennä nukkumaan vasta kun väsyttää ja säätää makuuhuoneen lämpötilan sopivan matalaksi. Hoito-ohjelmaan voi myös kuulua eri rentoutuskeinojen opettelua.

– Uniklinikoiden antama hoito on monipuolista ja vie aikaa. Ymmärrän hyvin, että terveyskeskuksissa helpoin ja ehkä ainoa mahdollinen tapa auttaa potilasta on kirjoittaa unilääkeresepti, Tarja Stenberg huokaisee.

Jäinkö koukkuun?

Laita rasti, jos väite pätee.
[ ] Olen käyttänyt unilääkettä enemmän kuin kaksi viikkoa yhtä mittaa.
[ ] Olen käyttänyt unilääkettä, joka on bentsodiatsepiini, kolme kuukautta.
[ ] Käytän nyt suurempaa annosta kuin aluksi.
[ ] Olen uusinut reseptin käymättä lääkärissä.
[ ] Työterveyslääkärini ei enää kirjoittanut minulle lääkettä, mutta yksityislääkäriltä sain 50 tabletin reseptin.
[ ] En usko, että pystyn nukkumaan ilman lääkettä.
[ ] Yritin lopettaa lääkkeen, mutta siitä tuli niin kamala olo, etten voinutkaan. Hikoilin, vapisin ja sydän hakkaisi ja lisäksi unettomuus ja ahdistus palasivat.

Mitä useamman kohdan rastit, sitä suuremmalla todennäköisyydellä olet kehittänyt jonkin asteen riippuvuuden unilääkkeeseen. Neuvottele lääkärin kanssa lääkkeestä luopumisesta, joka täytyy tehdä erittäin hitaasti ja asteittain lääkettä vähentämällä. Saatat myös tarvita jonkin muun lääkkeen korvaamaan riippuvuutta aiheuttaneen valmisteen.

Jos ei nukuta, pohdi näitä

  1. Paljonko tarvitset unta ja nukutko yleensä tarpeeksi? Unen tarve vaihtelee paljon: yhdelle riittää neljä tuntia yössä, toinen tarvitsee vähintään yhdeksän tuntia höyhensaarilla. Luontaista unentarvettaan ei voi muuttaa. Uni on ollut riittävää, jos heräät aamulla vaivatta.
  2. Onko sinulla päivärytmi ja iltarutiinit? Jos olet huono nukkuja, parasta olisi pitää kiinni tietystä nukkumaanmenoajasta myös viikonloppuisin. Samat toimet ennen vuoteeseen menoa rauhoittavat ja valmistavat nukkumaan. Korosta talvella päivän ja yön eroa kunnon päivävalaistuksella, kesällä pimennä huone.
  3. Voisivatko kahvi, colajuomat tai alkoholi häiritä untasi? Kahvin ja cola-juomien kofeiini virkistää ja ehkä ei riitä, että vältät niitä vain illalla.  Kova humala vaikuttaa rajusti aivojen välittäjäaineisiin ja viikonloppukänni voi sekoittaa unen moneksi yöksi. Juoneena heräät joka tapauksessa viimeistään aamuyöstä, kun on pakko mennä pissalle.
  4. Nukutko iltapäiväunia? Päivä- ja iltapäiväunet vähentävät unipainetta eli ne voivat häiritä yöunta. Älä nuku 20 minuuttia pidempiä päiväunia.
  5. Kuorsaako joku vieressäsi? Melu on yleinen unen häiritsijä ja kova kuorsaus voi hyvinkin yltää melun tasolle.
  6. Liittyykö uneton yöt tai yöt kuukautiskiertoosi? Moni nainen nukkuu huonommin tai ainakin kevyemmin kuukautisten tienoilla. Unihäiriöt saattavat liittyä myös vaihdevuosiin. Kysy gynekologilta, voisiko hormonikorvaushoito tasata unta.
  7. Voisitko hyväksyä tai sietää unettomuutta? Tilapäinen unettomuus on tavallista, se kuuluu elämään, ei ole sairaus, eikä siihen kuole. Totea, että tänä yönä ei näköjään nukuta, mutta ensi yönä jo sitten varmasti väsyttää.
  8. Arvostatko unta? Mikä on sinulle tärkeää; mennä ajoissa nukkumaan, vai katsoa uusin tv-sarja, roikkua netissä, kuunnella musiikkia tai puhua puhelimessa? Uni pitää valita.

Lue lisää unirytmistä.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.