Viisikymppisiksi naiset ovat melko hyvin suojassa sydän- ja verisuonitaudeilta, kiitos estrogeenituotannon. Vaihdevuosien jälkeen tilanne muuttuu. Myös luusto vaatii erityistä vaalimista. Mikä muu muuttuu hormonitoiminnan lisäksi?

Vaihdevuodet ohittaneita naisia yhdistää yksi asia: keltarauhas- ja estrogeenituotannon melkein kokonaan loputtua myös kuukautiset ovat loppuneet ja hedelmällisyys mennyt.

– Mitään muuta oleellista, kaikille yhteistä vaihdevuosista johtuvaa muutosta ei tapahdu, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta.

Hän muistuttaa, että on kuitenkin jotain, mistä jokaisen naisen pitäisi huolehtia jo vaihdevuosi-iässä.

– Pitää saada kylliksi kalkkia, joko ravinnon mukana tai tabletteina. Syy on se, että vaihdevuosien aikana  parin vuoden ajan luumassaa saattaa hävitä jopa 5 prosenttia vuodessa. Tämä johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä. Keskimääräinen häviämisprosentti on kaksi vuodessa.

Osteoporoosiriski alkaa siis lisääntyä estrogeenituotannon loppumisen seurauksena. Osteopeniassa, joka on luukadon esiaste, estrogeenikorvaushoito on ainoa keino, jolla voidaan estää sen etenemistä osteoporoosiksi.

Luuntiheys kannattaa vaihdevuosi-iässä mittauttaa, jos ei käytä hormonkorvaushoitoa ja kuuluu riskiryhmään: on hyvin hento, äidillä on ollut melko vähäisestä syystä tullut, ns. vähäenerginen luunmurtuma, tupakoi, käyttää kortisonilääkitystä tai sairastaa suoliston imeytymishäiriötä, kuten keliakiaa tai  Chronin tautia.

Kun estrogeenihoito loppuu, riskiryhmiin kuuluville naisille tehdään uusi luuntiheysmittaus.

Vaihdevuosiin asti naiset ovat melko hyvin suojassa sydän- ja verisuonitaudeilta, kiitos estrogeenituotannon. Vaihdevuosien jälkeen tilanne muuttuu, ja sydänsairauksista tulee naisten todennäköisin kuolinsyy.

– Kyllin varhain aloitettu hormonikorvaushoito todennäköisesti vähentää sydänsairauksien todennäköisyyttä. Mutta jos sairaus on jo alkanut, hormonihoito ei hidasta sen etenemistä, Hurskainen sanoo.

Vaihdevuosien jälkeen limakalvot alkavat kuivua estrogeenin puutteen seurauksena. Emättimen limakalvoja voi hoitaa paikallisesti käytettävillä estrogeenivalmisteilla.

Joillakin kuivuvat myös suun limakalvot ja silmät. Niihin on omat, hormonittomat paikallishoitonsa. Hormonikorvaus tabletteina, geelinä tai laastarista tosin voi helpottaa kaikissa näissä kuivumisongelmissa.

Kun ikää tulee, iho kuivuu kollageenin menettäessä vähin erin joustavuutensa. Estrogeenin puute saattaa jonkin verran nopeuttaa tätä tapahtumaa ja estrogeenikorvaushoito hidastaa sitä. Tosin hyvin rajallisesti siksikin, että myös perintötekijät vaikuttavat kollageenin laatuun.

– Estrogeenikorvaus ei auta enempää kuin ihovoiteet ja terveet elämäntavat. Ikääntyvä nainen huolehtii ihostaan parhaiten, kun ulkoilee ja nukkuu tarpeeksi ja syö terveellisesti sisällyttäen ruokavalioon marjoja, vihanneksia ja E-vitamiinia. Auringon ottoa pitäisi välttää ja ehdottomasti suojata iho aurinkovoiteilla. Tupakointi on yksi pahimmista rypistäjistä, Hurskainen vinkkaa.

Hän oikaisee vieläkin melko yleisen väärinkäsityksen.

– Hormonikorvaushoidolla ei voi estää ikääntymisen merkkejä näkymästä. Toisaalta vanheneminen ei nopeudu, jos hormonikorvaushoitoa ei käytä.

Hormonikorvauksella ei myöskään voi muokata vartaloa.

– Vanhemmiten lihasten kimmoisuus vähenee ja rasvan jakautuminen naisen kehossa alkaa muuttua. Toisin kuin ennen, se pyrkii kertymään vyötärön ja pallean seutuun. Korvaushoito näyttäisi jonkin verran vaikuttavan niin, että rasvan jakautuminen pysyy kauemmin tasaisena.  Vaihdevuosien jälkeiset muutokset eivät niinkään johdu hormonitoiminnan loppumisesta vaan siitä, että ikää tulee lisää, Hurskainen summaa.

Näiden muutosten pehmentämiseksi ja myöhentämiseksi elämäntapoja pitäisi korjata terveellisempään suuntaan viimeistään noin 55-vuotiaana, ellei ole sitä aiemmin tehnyt.

Ainoa varsinainen keino sutjakkuuden tavoittelussa on kuitenkin liikunta ja painon pitäminen normaalina.

– Liikunta on jonkinlainen yleislääke, siitä on paljon tutkimusnäyttöä. Se on painonhallinnan apukeino, mutta auttaa myös särkyihin, masentuneisuuteen ja vaihdevuosivaivoihin. Lisäksi se on diabeetikoille tärkeä tapa hidastaa sairauden etenemistä ja pitää hoitotasapaino hyvänä. Itse asiassa meidän gynekologien pitäisi kirjoittaa naisille liikuntareseptejä, Ritva Hurskainen keksii.

Syöpään sairastumisen todennäköisyys  lisääntyy kaikilla, niin miehillä kuin naisillakin, 60 ikävuoden jälkeen. Se johtuu iän lisääntymisestä.

– Hormonitoiminnan loppumisen tai hormonikorvaushoidon seurauksena naisten kokonaissyöpäriski ei kuitenkaan nouse, Ritva Hurskainen sanoo.

Rintasyöpäriskikään ei oleellisesti kohoa viiden ensimmäisen hormonikorvausvuoden aikana, mutta sen jälkeen riski pitää ottaa huomioon.

Hurskainen muistuttaa, että  hormonikorvaushoidon takia rintasyöpää ei kannata kohtuuttomasti pelätä. Aina ei muisteta sitä, että ylipaino, tupakointi ja liikkumattomuus lisäävät riskiä lähes yhtä paljon. Jos kohtu on poistettu, ja hormonikorvauksena on pelkkä estrogeeni, joka ei nykytiedon mukaan lisää rintasyöpäriskiä.

Paksunsuolensyöpäriskiä hormonikorvaushoito näyttäisi hieman vähentävän, ei kuitenkaan niin, että sitä siihen tarkoitukseen määrättäisiin.

On yksilöllistä, mihin ikäkauteen hormonitoiminnan hiipuminen osuu. Keskimäärin se tapahtuu 45-55 ikävuoden välillä, mutta joillakin aikaisemmin tai jopa myöhemmin. Aikaiset vaihdevuodet ovat usein perinnöllinen ominaisuus.

Myös vaihdevuosien kesto on hyvin yksilöllistä.  Joillakin oireet, kuten hikoilupuuskat, menevät ohi muutamassa kuukaudessa, joillakin ne kestävät yli 70 vuotiaaksi. Hormonikorvaushoidon aloituksella ei todennäköisesti ole vaikutusta tähän perusmekanismiin. Tosin se saattaa hieman siirtää oireita. Jos on vaihdevuosissa aloittanut hormonikorvaushoidon kuumien aaltojen takia, niitä tulee taas korvaushoidon lopettamisen jälkeen jonkin aikaa.

Ritva Hurskainen luettelee yleisiä, yksilöllisesti paljon vaihtelevia vaihdevuosien jälkeisiä ilmiöitä, joita kaikki naiset eivät koe lainkaan.

Estrogeenihormoni antaa jonkin verran energiaa, joten kun sen tuotanto loppuu, joillakin naisilla väsymisen tunteet lisääntyvät, joillekin taas tulee unihäiriöitä. Suuri osa naisista kokee vaihdevuosien aikana myös hikoilupuuskia.

Vaikka estrogeenin ja keltarauhashormonin eritys loppuvat vaihdevuosien jälkeen, munasarjojen ydinkerros erittää vielä jonkin verran mieshormoni testosteronia. Sillä voi olla jonkinlainen vaikutus naisen hyvinvointiin, vaikka tieteellinen näyttö puuttuukin.

Testosteronin on arveltu lisäävän jonkin verran myös naisten seksuaalista halukkuutta.
Hormonien vaikutukset ovat kuitenkin mutkikkaita ja aina eri osatekijöiden summia, joten varmasti ei voida sanoa, mikä mistäkin johtuu ja mitä mistäkin seuraa.

Hurskainen kertoo esimerkkinä kahdesta eurooppalaisesta testosteronitutkimuksesta.
Toisessa niistä verrattiin naisia, joilta oli poistettu vain kohtu ja naisia, joilta oli poistettu myös munasarjat. Vaikka miessukupuolihormonin pitoisuuksissa todettiin pieni ero,  selviä ryhmienvälisiä eroja seksihalujen määrässä ei saatu selville.

Toisessa tutkimuksessa yritettiin selvittää, korjaako tablettimuodossa annettu testosteroni seksuaalista haluttomuutta. Jonkinlaista viitettä saatiin siitä, että näin voi tapahtua, jos tabletti otettiin noin tuntia ennen yhdyntää.

– Testosteronia voidaan periaatteessa käyttää seksuaalisen haluttomuuden hoitoon. Naisen seksuaalisuus on kuitenkin niin monitasoista, että pelkällä lääkehoidolla siihen ei paljonkaan voida vaikuttaa. Sitä paitsi naiset eivät ole tästä haluttomuuden hoitotavasta erityisesti innostuneet, koska sillä saattaa olla sivuvaikutuksia: ääni madaltuu ja karvankasvu lisääntyy, Hurskainen huomauttaa.

Suomessa ei ole markkinoilla saatavilla naisille sopivaa testosteronivalmistetta haluttomuuteen.  Lupaavimmalta näyttää vaihdevuosien ja munasarjojen poiston jälkeiseen seksuaaliseen haluttomuuteen tarkoitettu testosteronilaastari, josta erittyy  hormonia 300 µg vuorokaudessa. Rinta- tai kohtusyövän sairastanut ei kuitenkaan saa käyttää testosteronihoitoa.

Vaihdevuosien tavallisimmat mielialavaikutukset ovat hormonitasapainon muuttumisesta johtuvat ailahtelevuus ja masentuneisuus.

Näihin auttaa usein hormonikorvaushoito. Jos masentuneisuus kuitenkin on niin vakavaa, että se vie elämästä  ilon ja tuo tilalle epätoivon, hormonihoito ei tietenkään ole ratkaisu. Silloin tarvitaan asiantuntijan apua ja ehkä  lääkitystä mielialan hoitoon.

Vaihdevuosien alkaessa on melko tavallista, että kiinnostus seksiin vähenee, ei tosin välttämättä.

– Jos on vaikka uusi mies, seksielämä saattaa tietysti vilkastuakin. Suunnilleen oman ikäisen, "vanhan" puolison kanssa voi olla vaikeampaa. Alkaahan miestenkin into ja kiinnostus vähetä ja esimerkiksi potenssiongelmat lisääntyä. Näistä miehet eivät kuitenkaan yleensä halua puhua. Joskus käy niinkin, että mies syyttää naista haluttomuudesta, kun todellinen syy on se, että hänellä on potenssiongelma.

Ritva Hurskaisen mielestä vanhenevien ihmisten suhtautuminen seksiin on joskus melko kaavamaista.

– Pidetään nolona sitä, ettei seksi kuusikymppisenä innosta kuten kolmikymppisenä. Mutta onhan se luonnollista, että suhde seksuaalisuuteen iän myötä muuttuu, kuten moneen muuhunkin asiaan elämässä.

Jos pariskunnan kumpaakaan osapuolta ei enää ihmeemmin huvita, ei siitä Hurskaisen mielestä kannata tehdä ongelmaa.

Vaikea tilanne on tietysti silloin, jos toista kiinnostaa ja toista ei. Silloin pitää miettiä kompromissejä.

– Jos pariskunta tulee yhdessä minun vastaanotolleni, neuvon lukemaan alaan liittyvään kirjallisuutta ja vaikka katselemaan yhdessä eroottisia filmejä. Ongelmasta kannattaa tietysti keskustella kahden kesken, ehkä myös asiantuntijan kanssa. Miehen voi olla hyvä puhua myös oman lääkärinsä kanssa.

Lue lisää vaihdevuosista.

Vierailija

Vaihdevuodet muuttavat kehoa

Vierailija 06.09.2014 klo 12:49 Olen 44- vuotias ja syönyt estrogeeniä yli kymmenen vuotta, koska munasarjat ja kohtu on poistettu. Nyt tyhmä kysymys... Voiko lievähköjä vaihdevuosioireita silti tulla? Tarkoitan esim. unettomuutta, mielialan vaihteluita, itkuisuutta? Eli onko vika päässä vai hormoneissa :-) Kyllä voi tulla vaihtarioireita, vaikka käyttäisi estrogeenia jossain muodossa. Välillä jos liikun kovasti tai on stressiä, niin joudun käyttämään enemmän estrogeeliä, kun ei vain riitä se...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.