Minkä kaiken viittäkymppiä lähestyvä nainen voi laittaa vaihdevuosien tiliin? Mistä tiettää vaihdevuosien lähestyvän? Kysymyksiin vastaa naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo.

Milloin vaihdevuodet alkavat ja milloin ne loppuvat?

Vaihdevuodet alkavat naisilla keskimäärin 51–52-vuotiaana, mutta normaali ikähaarukka on 45–55 vuotta. Vaihdevuosien voi varmasti sanoa alkaneen, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden, eikä poisjäänti johdu mistään perussairaudesta. Vaihdevuosiksi sanotaan aikaa, jolloin on vaihdevuosioireita. Joillakin oireita on vain muutaman kuukauden ajan, toisilla koko loppuelämän. Yleensä oireet loppuvat muutamassa vuodessa, jolloin vaihdevuosien voi siis sanoa päättyneen.

Millaisia oireita vaihdevuosiin liittyy?

Tyypillisimpiä oireita ovat kuumat aallot, hikoilu ja lehahtelu, jotka usein liittyvät toisiinsa. Kuumotus, punotus ja hikoilu alkavat usein kaulalta ja hiipivät kasvoille. Joillakin hikoilu näkyy kunnon hikikarpaloina otsalla ja rinnuksilla, toisilla oireet ovat lievempiä. Oireisiin kuuluvat myös univaikeudet, esimerkiksi yöheräily. Mielialaoireet, kuten ärtyisyys, ahdistus ja masentuneisuus, liittyvät tyypillisesti vaihdevuosiin. Monet kokevat muistinsa heikentyvän.

Onko minulla vaihdevuodet, kun olen väsynyt ja ärtyisä?

Keski-ikäisellä naisella väsymys ja ärtyisyys voivat johtua monesta muustakin syystä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sen sijaan vaihdevuosista kertovat varmemmin vuotohäiriöt ja kuumat aallot. Väsymys ja ärtyneisyys voivat minkä ikäisellä tahansa olla seurausta esimerkiksi unihäiriöistä. Etenkin uniapnea katkoo unta ja aiheuttaa päiväväsymystä.

Tuleeko kaikille oireita?

Kuumia aaltoja potee kyselytutkimusten mukaan 70–80 prosenttia vaihdevuosiin tulleista naisista, mielialaoireita 70–90 prosenttia ja unioireita 50–60 prosenttia naisista.

Milloin kannattaa aloittaa hormonikorvaushoito?

Silloin, kun vaihdevuosioireet haittaavat elämää ja elämänlaatu tuntuu kärsivän. Nainen voi itse päättää, aloittaako hormonikorvaushoidon vai ei. Lääkäri ei sitä siis ”määrää”. Jos hoitoon on tarvetta, se on syytä aloittaa heti vaihdevuosien puhjettua ja oireiden alettua. Kuusikymppisenä hormonihoidon aloitus on jo myöhäistä ja hoidosta voi olla elimistölle haittaa.

Millaista hormonikorvaushoito on?

Hormonihoito korvaa naisen oman naishormoni estrogeenin tuotannon vähenemistä, joka on seurausta munasarjojen toiminnan lakkaamisesta. Nainen saa estrogeeniä tableteista, laastarista tai iholle siveltävästä geelistä. Estrogeeni poistaa oireita. Lisäksi naisille, joilta ei ole poistettu kohtua, annetaan keltarauhashormonia ehkäisemään kohdun limakalvon paksuntumista ja kohtuontelon solumuutoksia. Keltarauhashormonia voi ottaa tabletteina tai laastarina tai kohtuun voidaan asettaa keltarauhashormonikierukka.

Kasvaako rintasyöpäriski hormonikorvaushoidon vuoksi?

Hieman. Viidessä vuodessa hormonikorvaushoidosta johtuvia rintasyöpätapauksia arvioidaan kertyvän 8 kappaletta 1000 naista kohden. Sairastuvuusriski on siis hyvin pieni, ei edes yhtä prosenttia.

Onko rintasyöpäriski sitä suurempi, mitä myöhemmin vaihdevuodet alkavat?

Näin ei voi sanoa. Rintasyöpäriski nousee iän myötä, mutta myöhäisillä vaihdevuosilla ei ole todettu olevan yhteyttä syöpäriskin kasvuun.

Kauanko hormonikorvaushoitoa voi käyttää?

Niin kauan kuin nainen itse kokee hoitoa tarvitsevansa. Parin vuoden päästä hormonihoidon aloittamisesta voi hoidon lopettaa vähäksi aikaa ja katsoa, ilmaantuvatko vaihdevuosioireet uudestaan. Jos ilmaantuvat, hoidon voi aloittaa uudelleen. Suosituksena tosin on, että hormonikorvausta käytettäisiin mahdollisimman lyhyen aikaa. Pidemmässä käytössä rintasyöpäriski kohoaa jonkin verran.

Auttavatko luontaistuotteet vaihdevuosioireisiin?

Tutkimusten mukaan eivät. On kuitenkin naisia, jotka kokevat että soijavalmisteiden lievittävän heidän oloaan. Ei liene mitään estettä kokeilla näitä kasviestrogeenejä, mutta varmaa apua oireisiin saa vain lääkärin määräämistä hormonihoitovalmisteista. Kannattaa muistaa, että etenkin tähkäkimikki voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Luontaistuotteidenkin kanssa on syytä noudattaa annosteluohjeita.

Auttaako hormonikorvaushoito ehkäisemään osteoporoosia?

Kyllä. Hormonikorvaushoito ehkäisee tutkitusti sekä luukatoa eli osteoporoosia että luukadon aiheuttamia luunmurtumia. Vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa huolehtia erikseen kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Suosittelen etenkin D-vitamiinilisää kaikille vaihdevuosiin tulleille naisille.

Miten hoidan vaihdevuosiin liittyvää limakalvokuivuutta?

Sukupuolielinten limakalvokuivuutta voi hoitaa paikallisesti erilaisilla kosteuttavilla tuotteilla, kuten emätinpuikoilla tai salvoilla. Kuivuuteen voi liittyä myös punoitusta, kirvelyä ja kutinaa. Silloin kannattaa harkita paikallisestrogeenin annostelua emättimeen.

Ovatko virtsanpidätysvaivat vaihdevuosioireita?

Eivät suoranaisesti, sillä vaivoja voi esiintyä jo ennen vaihdevuosia. Pidätyskyvyn vaikeuksia ovat ponnistusinkontinenssi, jossa vähäinen määrä virtsaa karkaa ponnistettaessa, ja pakkoinkontinenssi, jolloin vessaan tulee kiire ja virtsa saattaa alkaa valua itsestään. Monelle naiselle virtsanpidätysvaivat ovat iso sosiaalinen ongelma, johon auttaa lääke- tai leikkaushoito. Limakalvo-oireita ehkäisevä paikallishoito hoitaa lievää virtsankarkailua, mutta virtsanpidätysoireisiin on myös omat, virtsarakon hermotukseen vaikuttavat lääkkeensä.

Kuinka kauan nainen tarvitsee raskaudenehkäisyä?

Periaatteessa siihen saakka, kunnes kuukautiset ovat varmasti loppuneet. Viisikymppisenä raskaus tuskin enää alkaa, vaikka kuukautiset tulisivat säännöllisesti – teoreettinen mahdollisuus siihen silti on.

Miten yleisiä ovat vaihdevuosissa ilmaantuvat parisuhdeongelmat?

Aika yleisiä. Toisaalta parisuhdeongelmat ovat niin monisyinen asia, ettei niitä pelkästään naisen vaihdevuosien piikkiin kannata pistää. Vaihdevuosi-ikäisen naisen parisuhteessa voi tapahtua paljon: lapset lähtevät kotoa ja silloin moni pari huomaa, että suhde on jäänyt hoitamatta.

Vaihdevuosien mielialaoireet helpottuvat usein hormonikorvaushoidolla, joten hoitoa kannattaa harkita paitsi oman hyvinvointinsa, myös miehen hyvinvoinnin kannalta. Emättimen kuivuus, kirvely ja yhdyntäkivut kannattaa nekin hoitaa paikallisesti annosteltavin lääkkein tai käyttämällä liukuvoiteita.

Usein naisen seksuaalinen halukkuus vähenee vaihdevuosissa, siihen ei edes ajoissa aloitettu hormonikorvaushoito näytä tuovan apua. Naisen seksuaalisuus on monien seikkojen summa, eivätkä miehille kehitetyt halulääkkeet tehoa naisiin. Parisuhdeongelmista pitäisi sen sijaan puhua.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.