Ihannevatsa toimii niin, ettei sitä huomaa, mutta aina ei niin ole. Lue asiantuntijan vinkit, kuinka itse voit helpottaa oloasi, jos närästää, kivistää tai kuplii.

Kun vatsa saa lämmintä puuroa, ruisleipää, vehnäleseitä, salaattia, marjoja, perunaa ja porkkanaa, se on hyväntuulinen. Se on tyytyväinen, kun sinne syötetään vähärasvaista lihaa ja kalaa sekä riittävästi nestettä.

Moni vatsa hyräilee lempeästi myös maitohappobakteereita sisältävistä maitotuotteista, kuten jogurteista, piimästä ja maidostakin.

Ihannevatsa toimii niin, että sen unohtaa. Hyvin toimivassa mahassa järeäkin ruoka pilkkoutuu ja sujahtaa vatsasta ohutsuoleen ilman oireita. Silloin sillä on eväitä käsitellä aika ajoin myös chiliä, valkosipulia ja muita vahvoja mausteita sekä hapanta valko- tai punaviiniä.

Kiusallinen närästys

Joskus hyväntuulinenkin vatsa äksyilee: Rintalastan takana polttaa ja ruoka tuntuu pyrkivän takaisin suuhun. On pakko röyhtäillä.

– Ei varmaan löydy yhtään ihmistä, jolla ei joskus olisi ollut esimerkiksi närästystä, ilmavaivoja tai joitain muita mahavaivoja, sanoo gastroenterologi Jukka Toivonen.

Yleisin vatsavaiva suomalaisilla lienee refluksitauti. Sen oireita on aika ajoin yli kymmenellä prosentilla ihmisistä. Refluksitaudissa ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas löystyy ja mahahapot pääsevät nousemaan ylös. Närästyksen lisäksi potilas kärsii usein myös turvotuksesta ja ilmavaivoista, joskus ummetuksestakin.

– Oireita pahentavat rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, valkoviini, sitrushedelmät ja liian suuret ateriat, Toivonen kertoo.

Ruokailutottumuksillaan voi siis vaikuttaa oireisiin. Jo pelkät ruokavalion muutokset saattavat rauhoittaa vatsaa.

Kirjapino sängynpäätyyn

Jukka Toivonen sanoo, että joillakin vanhemmilla ihmisillä ruokatorven alaosan limakalvo muuttuu happoa sietäväksi ja närästysoireet häviävät sen takia. Se ei ole kuitenkaan hyvä asia. Limakalvomuutokset olisi aina hyvä tutkia, sillä ne altistavat syövälle.

Joitakin auttaa se, että nukkuu ylävartalo hieman koholla eli nostaa sängyn päätyä parikymmentä senttiä vaikka kirjapinolla jalkojen alla.

Toisille apua tuovat apteekista saatavat reseptivapaat limakalvon suojavalmisteet tai mahahappoa neutraloivat tuotteet. Hankaliin oireisiin lääkäri voi määrätä hapon erityksen estolääkettä, jota otetaan joko vain silloin kun närästää tai kuuriluonteisesti aika ajoin.

Puoli kiloa kasviksia

Kliinisen ravitsemustieteen dosentti Kirsi Laitisen mukaan hyvinvoiva vatsa tarvitsee monipuolista ruokaa, muun muassa vajaa puoli kiloa kasviksia tai hedelmiä päivässä. Se tarkoittaa noin viittä annosta joka ainut päivä.

Myös se, ettei syö kauhean myöhään illalla, ainakaan kovin isoja annoksia, voi vähentää närästysoireita.

Vatsalle tekee ylipäätään hyvää sopivan kokoiset annokset kevyttä ja vähärasvaista ruokaa, joka ei venytä mahalaukkua äärimmilleen. Tärkeää ruoassa on monipuolinen kokonaisuus, jossa on riittävästi leipää, puuroa tai muita kokojyvätuotteita, maitotuotteita sekä vihanneksia eikä liikaa kovia rasvoja, kuten makkaroita, rasvaisia juustoja, munkkeja tai viinereitä.

– Yksilöllisiin vaivoihin löytyy avuksi sopiva ruokavalio ja ateriarytmi kokeilemalla, Kirsi Laitinen sanoo.

Apua ärtyvään suoleen

Vatsalle tärkeä ruoka on leipä, jossa pitäisi olla paljon kuituja. Niitä saa myös puurosta, leseistä ja vaikkapa pellavansiemenistä sekä kasviksista. Kirsi Laitisen mukaan kuitu sitoo itseensä nestettä ja nopeuttaa ravinnon läpimenoa elimistössä. Kuidun lisääminen ruokaan vähitellen muutaman viikon aikana voi helpottaa vatsaoireita.

Kaasua muodostavien ruokien, kuten kaalin, sipulin ja herneiden, korvaaminen muilla kasviksilla saattaa auttaa.

Ruoansulatus ei toimi, jos ei liiku. Siksi vaikkapa kävely töihin tai portaiden käyttö hissin sijasta voivat vaikuttaa suoraan vatsan toimintaan. Säännöllinen liikuntaharrastus ehkäisee paitsi ruoansulatusvaivoja myös ylipainoa, joka lisää toiminnallisten vatsavaivojen riskiä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toinen tyypillinen vatsan toimintaan liittyvä vaiva. Senkin kanssa voi elää, mutta hankalista oireista kannattaa kertoa lääkärille.

Ärtyvä suoli aiheuttaa turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipua sekä vaihdellen ummetusta ja ripulia. Oireyhtymään ei ole täsmälääkettä, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa suolen toimintaa rauhoittavilla lääkkeillä tai kuituvalmisteilla.

LUE LISÄÄ:

närästyksen hoidosta

toiminnallisista vatsavaivoista

ummetuksen hoidosta

VATSAA HEMMOTTELEVAT

  • säännöllinen ateriarytmi
  • riittävä liikunta
  • kuitupitoinen ruoka
  • rauhallinen ruokailu
  • monipuolinen ruoka
  • kohtuullisen kokoiset ateriat
  • säännöllinen vessassakäynti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.