Kuva: Shutterstock

Ihmiseen sopii sama kuin jälkiruokaan: liika on liikaa. Sokerista saa olla vaan ei äitelän makeaa. Lue miten estät verensokerin nousun.

Kun verensokeri nousee liian korkeaksi, insuliinin eritys on pahasti heikentynyt ja korkea sokeritaso häiritsee lisää insuliinihormonin erittämistä.

Lisäksi usein kakkostyypin diabeteksessa insuliinin teho heikkenee. Insuliinin tehtävä siirtää sokeria verestä solujen käyttöön estyy.

Jos veressä on liikaa sokeria, sitä erittyy virtsaan. Munuaiset eivät jaksa suorittaa niille kuuluvaa tehtävää kunnolla eli sokerin ottoa takaisin verenkiertoon. Oireina tästä voi olla väsymystä, janoa ja jatkuvaa pissahätää, usein myös laihtumista. Kaikilla diabetes ei kuitenkaan tunnu miltään, siksi se saakin usein kehittyä salakavalasti jopa vuosia.

Oireettomasta kohonneesta verensokerista ei tarvitsisi välittää, ellei se tekisi tuhoja verisuonissa, munuaisissa, silmissä, hermoissa ja jaloissa. Se kovettaa suuria valtimoita eli käytännössä aiheuttaa sydänsairauksia ja verenkierto-ongelmia.

Verisuonet kalkkiutuvat joka puolella, joten diabeetikolla on myös muita suurempi vaara sairastua aivohalvaukseen ja dementiaan.
 

Mars labraan

Sokeriarvonsa kannattaa mittauttaa, jos suvussa on diabetesta tai sydän- ja verisuonisairauksia. Sopiva ikä ensikäyntiin laboratoriossa on kolmi-nelikymppisenä. Sen jälkeen riski sairastua alkaa lisääntyä.

Hereillä pitää olla etenkin, jos on ylipainoinen ja liikakilot ovat kertyneet vyötärölle. Yli 90 prosenttia diabeetikoista on ylipainoisia tai lihavia. Pieni vähemmistö sairastuu ilman lisäkiloja. Silloin syynä on yleensä periytyvä insuliininerityshäiriö.

Terveen verensokeri on paastosokerimittauksessa alle 6 ja kahden tunnin sokerirasituskokeessa 7,7.
 

Herääminen alkanut

Kakkostyypin diabetes on yleistynyt vauhdilla 1980-luvulta lähtien, samaa tahtia lihavuusepidemian kanssa. Kun 40 vuotta sitten Suomessa oli diabeetikkoja noin 70 000, arvioidaan heitä olevan nyt puoli miljoonaa. Hurjimpien laskelmien mukaan miljoonan diabeetikon raja menisi rikki 15 vuoden päästä.

Ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta uskoo, että ihmiset heräävät hoitamaan itseään. Myönteinen merkki on se, että keski-ikäiset eivät enää liho.

Nyt sama pitäisi saada ulottumaan lapsiin ja nuoriin, sillä mitä aiemmin ylipainoon tarttuu, sitä enemmän terveyden hyväksi on tehtävissä.
 

Järkeä syömisiin

Diabeteksen pääsyy on elintavoissa, ei geeneissä. Hyvä uutinen on se, että tautia voi myös estää ja hoitaa viilaamalla syömisiään ja liikkumisiaan. Jo muutaman kilon pudotus puolittaa diabetesriskin. Samalla paranevat verenpaine- ja kolesteroliarvot.

Helsingin yliopisto on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa etsitään diabeteksen ehkäisyyn sopivaa ruokavaliota. Uusi tutkimus testaa proteiinin määrän lisäämisen ja glykemiaindeksin pienentämisen eli esimerkiksi viljatuotteiden vähentämisen vaikutuksia. Ne ovat asioita, joiden hyödyistä asiantuntijoilla on eri käsityksiä.

Proteiinin lisäys ei tarkoita punaista lihaa, vaan enemmän palkokasveja, kalaa, maitotuotteita ja siipikarjaa.

Ennen uusia tutkimustuloksia kannattaa syödä ravitsemussuositusten mukaisesti. Päähuomio on rasvoissa ja kuiduissa. Kova rasva häiritsee insuliiniaineenvaihduntaa, mutta pehmeä rasva on sille hyödyksi. Kuiduista erityisesti täysjyväviljan on todettu ehkäisevän diabetesta. Myös vihanneksia, hedelmiä ja marjoja on syytä suosia. Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat runsaskuituisen ruokavalion suojaavan tyypin 2 diabetekselta.
 

Kävely on kuningaslaji

Liikunnassa määrä on kuningas. Neljä tuntia reipasta liikuntaa viikossa riittää diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon. Mihinkään rääkkiin ei tarvitse yltää, terveellisiä lajeja ovat reipas kävely, puutarhanhoito tai halkojen hakkaus — mikä tahansa hitusen hengästyttävä, joka tuntuu mieluisalta.

Muotilajiksi noussut HIIT eli lyhyt mutta raju liikunta ei professori Uusituvan mukaan riitä diabeteksen karkottamiseen. Vaikka pika¬treeni tutkitusti parantaa sokeriaineenvaihduntaa, lyhytkestoisessa suorituksessa ei kulu diabeteksen ehkäisyn kannalta tarpeeksi energiaa.
 

Yksilöllinen hoito tulee

Diabeteslääkkeissä ei ole viime aikoina otettu suuria edistysaskeleita. Peruslääke on jo 1950-luvulla kehitetty metformiini, joka estää liian sokerintuotannon maksassa. Rinnalle on tullut useita eri tavoin vaikuttavia lääkkeitä, mutta ne eivät ole mullistaneet hoitoa.

Matti Uusitupa korostaa, että ei ole yhtä kakkostyypin diabetesta vaan joukko sairauksia, jotka poikkeavat toisistaan. Tähän asti diabetesta on hoidettu varsin rutiininomaisesti mutta suuntaus on entistä yksilöllisempään hoitoon. Se mikä toimii toisella, ei toimi kaikilla.

Diabeteksen hoito voi onnistua vain, jos tietää, milloin verensokeri on vaurioittavan korkealla. Se, miten oma verensokeri käyttäytyy, selviää vain tutkimalla. Satunnaisten sokerimittausten sijaan jokaisen diabeetikon kannattaisi seurata vaikka viikon ajan sokeriaan säännöllisesti: illalla, aamulla, kaksi tuntia aamiaisen jälkeen sekä ennen pääateriaa ja kaksi tuntia sen jälkeen.

Tieto oman verensokerin käyttäytymisestä auttaa lääkäriä suunnittelemaan sopivan täsmähoidon. Tulevaisuudessa geenitestaus voi olla avain toimivan hoidon valintaan. Siihen asti eri lääkkeiden ja niiden yhdistelmien kokeilulta ei voi välttyä.
 

Asiantuntija Matti Uusitupa, ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

 

 

 

Lääkkeitä hoidon tueksi

Metformiini on ensisijainen, halpa ja turvallinen tablettilääke, joka parantaa solujen kykyä käyttää haiman erittämää insuliinia. Koska insuliini tehoaa, sokeri tulee elimistön käyttöön eikä jää vereen vaurioittamaan suonia.

Pistettävä insuliini laskee verensokeria, kun lihas-, maksa- ja rasvasolujen käyttöön tulee tarpeeksi insuliinia ja sokeri palaa energiana kudoksissa. Laihdutus, liikunta ja sopiva ruokavalio keventävät diabeetikon haiman kovaa urakkaa sen yrittäessä tuottaa tarpeeksi insuliinia elimistössä.

Suolistohormonit estävät vatsalaukun tyhjenemistä ja vaikuttavat haiman insuliinituotantoon. Nämä vähentävät aterianjälkeistä verensokeria, koska kaikki hiilihydraatti ei ryöpsähdä samaan aikaan verenkiertoon. Vaikuttaa laihduttavasti. Uusia, melko kalliita lääkkeitä (noin 4 euroa/päivä). Kela korvaa vain, jos painoindeksi on yli 35.

Uudet lääkkeet lisäävät sokerin erittymistä virtsaan. Ne estävät entsyymiä, joka säätelee sokerin imeytymistä takaisin munuaisessa. Sokerin mukana menetetään energiaa ja potilas voi laihtua myös.
 

kovarasva

Veren sokerointi seis!

VHH (vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota myös karppaukseksi kutsutaan) on yli 200 vuotta vanha ruokavalio, jolla saa verensokerin hallintaan, ihminen laihtuu, pysyy hoikkana ja energisenä sekä pääsee eroon elitapasairauksien oireiden hoitoon käytetyistä "turhista" lääkkeistä (kolesteroli, masennus, verenpaine, närästys, nesteenpoisto, II-tyypin diabeteslääkkeet jne...). Media ja virallinen taho sekä heidän edustajansa (mm. viralliset ravitsemusterapeutit) virheellisesti väittävät, että VHH...
Lue kommentti
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.