Raskas syöminen illalla lisää painajaisia. Myös jotkut lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet, voivat lietsoa öiset örkit liikkeelle. Lue unitutkija Markku Partisen teesit parempaan uneen.

Jos uni ei tule, kannattaa nousta ylös mieluummin kuin jäädä sänkyyn pyörimään.

Yleensä totta. Sinänsä ei ole vaaraa, vaikka jäisikin vuoteeseen ja pitäisi vain silmiä kiinni: kyllä sekin rentouttaa. Mikäli valvominen alkaa ahdistaa, kannattaa ilman muuta laittaa valot ja vaikka lukea jotakin. Silloin voi olla hyvä myös nousta ja vaihtaa huonetta, ettei häiritsisi vieressä nukkuvan unta. Lämpöisen vesilasillisen juominen saattaa auttaa unen saantia.

Jos syö illalla raskaasti, näkee helpommin painajaisia.

Totta. Vatsahappojen eritys laskee yön aikana, joten ruoka ei yksinkertaisesti imeydy yhtä hyvin kuin päivällä. Silloin nukkuu levottomasti ja näkee helposti painajaisia. Eli illalla ei syödä raskaasti vaan nautitaan hyvin kevyt iltapala, joka sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Lääkkeet lisäävät painajaisia.

Kyllä. Etenkin joillakin verenpainelääkkeillä on tällainen taipumus. Painajaisia voi tulla myös vieroitusoireina silloin, jos lopettaa äkillisesti pitkäaikaisen nukahtamislääkkeiden käytön.

Humala lisää kuorsaamista.

Totta. Kuka hyvänsä kuorsaa, jos on juonut paljon alkoholia.

Ylipainoiset kuorsaavat enemmän kuin hoikat.

Totta. Kuorsausta lisää paksukaulaisuus, suuri vyötärönympärys ja runsas leuanalusrasvan määrä.

Unissakävelijää ei saa herättää.

Kyllä saa muttei tarvitse. Kävelijällä voi olla vaikeuksia saada uudestaan unen päästä kiinni, jos hän herätessään vaikkapa pelästyy. Viisainta on vain saatella kävelijä takaisin sänkyyn, vaikkei varovainen herättäminenkään ole vaarallista.

Rakon pitää kestää ilman vessakäyntejä yön yli.

Ei tarvitse. On täysin normaalia käydä vessassa parikin kertaa yössä, jos sen jälkeen onnistuu nukahtamaan nopeasti uudelleen. Jos nukahtaminen on vaikeaa, seurauksena on jatkuva univaje haittoineen. Uniapnean mahdollisuus pitää tutkia, jos aikuinen joutuu käymään vessassa joka yö 3–4 kertaa.

Yövalo on haitaksi lapsen silmille.

Tarua. Siitä ei ole mitään näyttöä. Hyvin kirkas ja suoraan silmiin osoittava valo mahdollisesti kuivattaa silmiä, mutta pieni hämärä yövalo käy hyvin. Voi olla, että melatoniinia eli pimeähormonia erittyy hiukan vähemmän yövalossa, mutta haittaa siitä ei ole. Toki olisi hyvä, että lapsi tottuisi nukkumaan ihan pimeässäkin. Hänelle voi vaikka pitää aluksi hämärää valoa ja sammuttaa sen sitten, kun hän on nukahtanut.

Kokemus ruumiista irtaantumisesta on yliluonnollinen.

Ei ole. Kyseessä ovat useimmiten nukahtamis- tai heräämishetkeen liittyvät harhat, jotka voivat olla hyvin ahdistavia ja todentuntuisia. Narkolepsiaa eli pakonomaista kohtauksittaista nukahtelua potevat kertovat usein tällaisista kokemuksista. Harhojen taustalla voi olla myös ankara väsymys tai joskus myös jokin mielenterveyden häiriö.

Vastaajana unitutkija, neurologian dosentti Markku Partinen.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.