Kriisin jälkeen iskee alakulo. Auttaako myönteinen ajattelu? Voiko olotila kääntyä masennukseksi? Entä miksi arjen rutiinit ovatkin hyvä asia?

Pertti ja Martti ovat jääneet työttömiksi. Irtisanominen ahdistaa kumpaakin, mutta toisin kuin Pertillä, Martin alakulo tuntuu tulleen jäädäkseen ja ahdistus sen kun kasvaa. Martti koettaa lievittää pahaa oloaan alkoholilla, eikä hän halua puhua tuntemuksistaan kenellekään. Martti eristäytyy ja häpeää yksinään - paha olo jumittuu osaksi Martin arkea.

Pertti ottaa työttömyyteen alusta lähtien hieman erilaisen näkökulman. Hän käy toki samat tuntemukset läpi kuin Marttikin, mutta Pertti alkaa melko pian suunnitella tulevaisuuttaan ja etsiä uutta työtä. Alavireisenä ja surevanakin hän jatkaa mieluisien harrastustensa parissa, vaikka ne eivät häntä tässä elämäntilanteessa isommin lohdutakaan.

Ja mikä tärkeintä, Pertti puhuu pahasta olostaan läheisilleen ja hyvälle ystävälleen. Pertti ymmärtää, ettei irtisanominen ole henkilökohtaisen häpeän paikka, eikä hän tunne Martin tapaan sisimmässään kaikenkattavaa kelpaamattomuutta.

- Pertti on kenties luonnostaan selviytyjätyyppiä, mutta ei välttämättä. Jokaiselle tulee vastaan elämänkriisejä, joista selviytyminen riippuu pitkälti oppimistamme keinoista selviytyä. Murehtiminen ja vatvominen kuuluvat asiaan, mutta eivät kuukausikaupalla ja niin, että syyllistäisimme kriiseissä itseämme, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen.

Kriiseissäkin on eroja

Vakavimmat kriisit aiheutuvat traumoista, kuten läheisen ihmisen väkivaltaisesta kuolemasta tai itsemurhasta, onnettomuuteen joutumisesta tai raiskauksesta. Elämänkriiseissä on kyse traumaattisia kriisejä astetta lievemmistä vastoinkäymisistä, vaikka vaikea avioero tai työttömäksi jääminen satuttaa kokijaansa usein pitkään ja pahasti.

- Sitten on vielä kehityskriisejä, joista murrosikä lienee tunnetuin, Pietikäinen kertoo.

Psykologiassa on tutkittu paljon sitä, mitkä tekijät vaikuttavat kriisistä selviytymiseen. Yksilölliset erot ovat huomattavia: jos tutkisimme tarkemmin Pertin ja Martin tapauksia, huomaisimme, että miesten reaktioissa irtisanomisiin on osin kyse myös heidän elämäntilanteistaan.

- Toisella voi olla taloudellisesti asiat kunnossa, toinen on puilla paljailla. Toisella on vaimo ja ystäviä, toinen on yksin. Toisella on taustalla aiempia masennusjaksoja, mutta toinen on mieleltään tasaisempi.

Kummankin irtisanotun on pahan olonsa mustimmassa vaiheessa luultavasti vaikea uskoa, että kriisin voi lopulta kääntää edukseen. Arto Pietikäinen muistuttaa, että jokainen kokemamme kriisi varustaa meitä tulevien vastoinkäymisten varalle, jos vain olemme malttaneet surra aiempia menetyksiämme rauhassa, tunnustaneet itsellemme ja läheiselle kurjat tuntemuksemme ja katsoneet ahdistuksen lievityttyä elämässä eteenpäin.

- Kun Pertti, ja toivottavasti Marttikin, ajan oloon työllistyy uudelleen, läpikäyty työttömyyskriisi näyttäytyy heille jo voimavarana. Kokemukset siitä, että minä selvisin, vahvistavat heidän selviytymisstrategioitaan eikä seuraavaa kriisiä tai traumaa ole niin vaikea kestää.

Alakuloa vai masennusta?

Mutta missä vaiheessa kriisin mukanaan tuoma paha olo kääntyy masennukseksi? Missä kulkee normaalin suremisen ja hälyttävän alakulon raja?

- Siinä, kun vetämättömyys, ankea olo ja surullinen mieli ovat kestäneet pari, kolme kuukautta, eikä vointi ole helpottanut. Samoin on syytä huolestua, jos tuossa ajassa mikään ei edelleenkään huvita tai iloa tuottaneet asiat tuntuvat kadonneen kuin harmaaseen sumuun.

Jos siis alakulo tulee jäädäkseen, matalapaine on kääntynyt masennukseksi.
- Masentua voi kuka tahansa, mutta herkemmässä riskissä on Martin tapainen eristäytyvä ja aiempia masennuskausia läpikäynyt persoona, kuvaa Pietikäinen.

Kun masennukseen sitten havahtuu, on potilaalla puhti jo tyystin kadoksissa. Harrastukset ovat jääneet, kontaktit kavereihin, lähimpiinkin, supistuneet tai kuihtuneet pois. Sellaiset arjen askareet, jotka ennen on tehnyt melkeinpä huomaamattaan, tuntuvat nyt ikäviltä ja työläiltä.

- Silloin kannattaa sopia itsensä kanssa, että panenpa vähän puhtia pesään. Käyttäytymisen aktivoiminen lisää todetusti ja parhaiten lievästi masentuneen hyvinvointia ja ehkäisee masennusta vakavoitumasta. Toinen ihminen ei voi tokaista masentuneelle, että otapa itseäsi nyt niskasta kiinni, mutta masentunut itse voi kannustaa itseään liikkeelle.

Lempeä ote synkkiin ajatuksiin

Suurista ei tarvitse aloittaa. Masennuksen suosta noustaan psykoterapeutin mukaan pienin askelin, arjen tavallisia tekemisiä toteuttamalla ja rutiinihommia hoitamalla.

- Masentunut jää helposti sohvan syliin tuijottamaan telkkaria, murehtii murehtimistaan ja moni yrittää nostaa mielialaansa alkoholilla. Nämä keinot ovat tuhannesti koeteltuja tapoja lievittää masennusta, mutta yhtä usein huonoksi havaittuja. Yksinäisyys ja hermolepokaan eivät pidemmän päälle voitele alakuloista mieltä, vaan muiden ihmisten seurassa ja aktiivisuuden kohentuessa vointi alkaa kohota.

Synkkiin ja negatiivisiin ajatuksiin masentuneen kannattaa suhtautua kuin mihin tahansa liioitteleviin ja yksipuolisiin väitteisiin, jotka eivät ole kovin osuvia. Pietikäinen kehottaa masentunutta ottamaan itseinhoiset ja soimaavat ajatukset pelkkinä ajatuksina, ei faktoina.

- Ei pidä heittäytyä tekopositiiviseksi saati kieltää olotilaansa, mutta hitusen kriittinen kannattaa synkille mielikuvilleen olla. Kielteisten ajatusten ja murehtimisen kehä täytyy saada poikki, jotta toipuminen voi alkaa. Lievässä masennuksessa itsensä helliminen ja hyvää mieltä tuottavien juttujen tekeminen palkitsee, Pietikäinen lupaa.

Uskalla sanoa ääneen

Itsetutkiskeluitta yksikään masentunut ei lamastaan irrottaudu. Masentuneen on välttämätöntä kysyä itseltään, mistä masennukseni johtuu, mitä se minulle kertoo. Teenkö työtä, jota en haluaisi tehdä, elänkö parisuhteessa, jossa en oikeasti haluaisi olla tai onko menneisyydessäni ikäviä asioita, jotka olen haudannut käsittelemättöminä mieleni perukoille?

- Viimeistään masentuneena ihminen joutuu vastatuksin sellaisten juttujen kanssa, jotka hänen olisi ratkottava, jotta elämässä pääsisi eteenpäin. Ja jos omat voimat eivät riitä, keskusteluapua kannattaa ehdottomasti hakea.

Psykiatri ja psykoterapeutti Matti Huttunen muistuttaa, ettei lievä masennus ole suinkaan aina merkki mielen sairaudesta. Masennukseen viittaava pidempikestoinen alakulo ja lamaantuminen ovat ihmisen luontaisia keinoja sopeutua elämänkulkua uhkaaviin tilanteisiin.

- Alakulo viestittää kanssaihmisille avun ja turvan tarvetta. Kyyneleet ja lievä depressiivisyys herättävät useimmissa ihmisissä myötätuntoa ja halua huolehtia murehtivasta. Jos apua ja tukea ei saa, ihminen voi masentua syvemmin. Samoin käy, jos masentunut ei kykene tuntemaan hätää ja ilmaisemaan avuntarvettaan, hän sanoo.

Tavoitteet tasapainoon

Sosiaalinen vetäytyminen auttaa ensi alkuun luopumaan liian epärealistisista päämääristä. Kun kohtaamme vastustusta ja esteitä, muutumme aggressiivisemmiksi, mutta kun tavoitteemme osoittautuvat selkeästi toivottomiksi, muutumme kiukustuneesta alavireisiksi.

- Lievä masennus heijastaa sopeutumista tilanteeseen, jossa emme voi saavuttaa päämääriämme. Ohimenevä masennus estää vakavan masennuksen kehittymisen ja saamme sen vuoksi voimia keskittyä tavoitteisiin, jotka ovat ulottuvillamme, psykiatri sanoo.

Pysähtyminen ja lepo ovat Huttusen mukaan viisaita ratkaisuja elämän karikoissa, mutta täydellinen eristyneisyys pahentaa ja pitkittää huonoa oloa.

- Sairauslomaa voi toki hakea joksikin aikaa, mutta kuukausien pituinen poissaolo töistä tutkitusti usein vain lisää masennusta. Ihminen on sosiaalinen olento ja me tarvitsemme toistemme seuraa.

Masentuneen omaisia ja tuttavia psykiatri muistuttaa siitä, että masentunut kokee muiden silmissä olevansa huono ja kelpaamaton. Masentunut ei pysty aidosti vastaamaan toisen ihmisen iloon, eikä näe omassa tulevaisuudessaan paljonkaan toivoa tai mieltä.

- Masentunut voi vaikuttaa ärtyisältä, mutta oikeasti hän on häpeissään olostaan, eikä tarkoita loukata. Hän pelkää tulevansa torjutuksi ja pilkatuksi ja jäävänsä yksin. Hänellä voi olla keskittymis- ja muistivaikeuksia ja saattaa olla, ettei hän seuraavan kerran muista mistä kaverin kanssa viimeksi puhuttiin.

Huttunen kertoo kauniin vertauksen haavoittuneesta eläimestä, joka masentuneen tavoin haluaa aluksi piiloon, nuolemaan yksin haavojaan. Mutta kun laumatoverit saapuvat illan hämärissä saalistusmatkaltaan ja hiipivät haavoittuneen vierelle, loukkaantunut ilahtuu ja on kiitollinen.

- Siksi masentuneellekin on elintärkeää saada tuntea olevansa tärkeä paremmin voiville lajikumppaneilleen. Puhelinsoitto, tekstiviesti tai ystävän pyyntö saada masentuneelta pientä apua on kuin lääkettä depressoituneelle mielelle.

Lue lisää
Auttaako psykoterapia masennukseen?
Mielialalääkkeet auttavat masennukseen

Tunnista lievä masennus

 • Kuukausia jatkunutta alakuloa, vetäytyvyyttä ja passiivisuutta, surullisuutta ja ilottomuutta, huonommuuden tunteita ja jopa itsetuhoisia ajatuksia.
 • Kiinnostus entisiä mielihyvää tuottaneita asioita kohtaan katoaa ja ympäristön tapahtumat menettävät merkityksensä.
 • Ulkonäöstä ja hygieniasta huolehtiminen vähenee.
 • Mitä useampia oireita, sitä vakavampi masennus. Elleivät omat konstit, kuten liikunta ja ystävien kanssa keskustelu, riitä, kannattaa kääntyä lääkärin tai psykoterapeutin puoleen. Vakavamman masennuksen hoitokeinoja ovat muun muassa aivojen välittäjäaineita, kuten serotoniinin, takaisinottoa hermosoluun estävä masennuslääkitys ja keskusteluterapia

Auttaako positiivinen ajattelu?

 • Positiivinen ajattelu perusarjessa on hyvästä. Silloin, kun ihmisellä ei ole elämässään isompia stressinaiheita tai kriisejä, pieni tsemppaus ja itsensä kannustus toimii hyvin.
 • Kriisin tai trauman pahimmassa vaiheessa positiivisesta ajattelusta ei ole hyötyä vaan enemmänkin vahinkoa. Toipumiselle tekee hallaa, jos sitkeästi yrittää väittää itselleen, että ei tässä ole mitään surtavaa tai en minä pelkää. Pärjäämispakko on kriisin surutyövaiheessa yhtä lailla pakoa raskaista tuntemuksista kuin esimerkiksi liiallinen alkoholin käyttö.
 • Positiivisen ajattelun ansaan joutunut jumittuu ja ahdistuu. Ikävät ajatukset hyökkäävät esiin pitkienkin aikojen päästä. Menetyksen tuottaman surun ja pettymyksen voi haudata mielen perukoille, mutta ei pysyvästi. Seuraava kriisi voi laukaista helpommin masennuksen, jos ei ole uskaltanut myöntää aiemmassa kriisissä pelänneensä ja murehtineensa.
 • Kriisissä pitäisi puhua tuntemuksistaan jollekulle, vaikkapa ystävälle tai omaiselle.

Lähes puolet ihmisistä on joskus kuullut ääniä. Äänet saattavat paheksua ja moittia, mutta ne voi kesyttää jopa kannustaviksi.

Harhaäänet säikäyttävät ja usein ensimmäinen reaktio on ”sekoamisen” pelko. Äänien kuuleminen ei kuitenkaan ole sinänsä merkki mielen järkkymisestä, vaan meissä jokaisessa oleva valmius.

Usein äänet alkavat kuulua järkyttävän tai ahdistavan tapahtuman jälkeen. Tällaisia voivat olla läheisen kuolema, ihmissuhteen päättyminen, vakava sairastuminen tai koettu väkivalta, kuten koulukiusaaminen tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Jotkut kuulevat ääniä poikkeuksellisen väsyneenä pitkän valvomisen jälkeen, kovassa kuumeessa tai unen ja valveen rajamailla. Moni kuulee esimerkiksi ovikellon soivan juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Aivokuvantaminen on paljastanut, että harhaäänien kuuleminen tapahtuu samassa aivojen osassa kuin oikeiden äänien kuuleminen. Se selittää, miksi äänet tuntuvat niin todellisilta.

”PYÖRI YMPYRÄÄ,  ÄLÄ OTA LÄÄKETTÄ”

Ahdistuneena, surullisena tai voimakkaan mielenliikutuksen vallassa ihminen herkistyy äänille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet läheisen menettäneistä on kuullut heidän ääniään. Äänet liittyvät kaipauksen ja surun tunteeseen.

Myös masennuksessa, kun ajatukset pyörivät itsesyytösten kehässä, ihminen saattaa kuulla moittivia ääniä tapaan ”sinusta ei ole mihinkään”.

— Äänet voivat käskeä suorittamaan jotakin, kävelemään tietyllä tavalla, kieltää juomasta vettä tai ottamasta lääkettä, kertoo Jorvin psykoosiklinikan ylilääkäri Jorma Oksanen.

Huumeriippuvaisilla äänien kuuleminen on tavallista.

— Huumeet sotkevat keskushermoston tiedonvälitystä ja saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita hermoratoihin. Äänet voivat jäädä muistoksi, vaikka käyttö loppuisikin.

KUISKAUKSISTA JUMALAN SANOIHIN

Monet historian merkkihenkilöt ja taitelijat ovat kuulleet ääniä. Venäläinen romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tshaikovski kuuli nuorena musiikkia ja kummasteli vanhemmilleen, miksi muut eivät sitä kuule.

Puheen lisäksi äänet voivatkin olla kuiskauksia, hälinää, naurua, musiikkia, pölynimurin tai auton hurinaa.  

Joskus äänet liittyvät psykoosi¬sairauteen. Skitsofreniadiagnoosia ei kuitenkaan tehdä pelkästään äänien perusteella, vaan siihen täytyy liittyä toimintakyvyn romahtaminen ja todellisuudentajun pettäminen.

— Psykoosissa voi kuulla lapsuudenaikaisen opettajan, äidin, jumalan tai paholaisen ääntä, jopa kaikkia yhtä aikaa, toteaa Jorma Oksanen.

Pahimmillaan äänet saattavat kiusata koko valveillaoloajan, mutta kovin yleistä se ei onneksi ole. Jos maailma muuttuu selittämättömällä tavalla oudoksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

— Jos äänet ovat hyvin sinnikkäitä, piinallisia tai ahdistavia, käskevät esimerkiksi vahingoittamaan itseä tai tekemään jotain pahaa, tarvitaan antipsykoottista lääkitystä. Lääkehoito katkaisee ääniltä terävimmän särmän ja helpottaa ahdistusta. Joskus äänet loppuvat kokonaan, Oksanen sanoo. 

AVOIMUUS NUJERTAA ÄÄNIEN VOIMAN

Äänet voivat puhua lempeään tai äksyyn sävyyn. Vihaiset äänet saattavat johtua siitä, ettei pysty ilmaisemaan vihan tunteita ja äänet yrittävät tehdä sen omalla kömpelöllä tavallaan. Yksi äänien vitsaus on se, että

ne usein kieltävät kuulijaansa hiiskumasta niistä kenellekään. Puhuminen saattaa hetkellisesti jopa pahentaa ääniä, mutta lopulta avoimuus nujertaa niiden voimaa. Tunteista puhuminen on tärkeää, mutta voi myös hakata nyrkkeilysäkkiä tai tyynyä, kunhan ei vahingoita itseään. 

Yksi keino tulla toimeen äänien kanssa on asettaa niille rajat ja varata kuuntelemiseen tietty aika päivästä. On tärkeää pyhittää äänille aina samanpituinen aika. Joskus sekin auttaa, että tarkkailee ääniä ikään kuin ulkopuolisena, yrittää ymmärtää niiden sanomaa.  

 

Valtakunnallinen ääniä kuulevien yhdistys antaa tietoa ja vertaistukea. Lisää tietoa täältä.

 

Äänipäiväkirja ja muut keinot
 1. Äänipäiväkirjan pitäminen saattaa tepsiä. Siinä voi pohtia, ovatko äänet vieraita vai tuttuja, kuuluvatko ne silloin, kun tunnen oloni yksinäiseksi tai ahdistuneeksi, kenties stressaantuneeksi. Päiväkirja opettaa ymmärtämään äänien sielunmaisemaa, jolloin niitä on helpompi hallita.
 2. Äänet menettävät polttavuuttaan, kun oppii keskittymään johonkin muuhun, kuten elokuvan katseluun, kävelylenkkiin tai lehden selailuun.
 3. Toisinaan äänet loppuvat, kun ihminen ymmärtää, mitä ne yrittävät viestiä. Äänien täydellinen loppuminen ei ole kuitenkaan toipumisen edellytys.
 4. Myös kognitiivinen psykoterapia, jossa ääniin liittyviä uskomuksia opetellaan kyseenalaistamaan, auttaa ”tulemaan juttuun” äänten kanssa.

 

 

Ajan nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen me vanhenemme ja nuoruus haihtuu kuin nähty uni.

Se on sietämätöntä.

Voimme tietenkin muistella menneitä ja lehteillä vanhaa albumia ja lausua toiveikkaasti: "Tallessa eletty elämä."

Mutta eletty elämä ei ole tallessa. Se on poissa kuin menneen talven lumet.

Josta pääsenkin varsinaiseen tarinaani.

 

Viisi kuukautta sitten järveä peitti vielä puolimetrinen jää. Minä hiihdin tämän jään lumista pintaa. Pääsin yllättävän lujaa.

"Pääsen yllättävän lujaa", sanoin itsekseni, ja ohitin saaren ja ohitin toisen.

Siinä hiihtäessäni mielessäni ei liikkunut mitään erityistä. Paitsi tietysti se, että täytän tänä vuonna 50 vuotta, sillä se on liikkunut tänä vuonna mielessäni jatkuvasti.

 

Neljännen saaren kohdalla pidin tauon. Saaren rantaa peittivät suuret pyöreät kivet. Aurinko oli sulattanut lumet kivien pinnalta.

Juuri pyöreistä kivistä muistin, että olin käynyt tällä samalla paikalla aikaisemminkin, parikymmentä vuotta sitten. Siitä oli kauan.

"Siitä on kauan", ajattelin haikeana, ja katselin rannan kiviä. Muistelin aikaa silloin parikymmentä vuotta sitten ja muistinkin jotain, mutta sitten muistot katosivat, ja oli taas tämä hetki ja minun tuli kylmä.

Lähdin hiihtämään kotiin päin.

 

Silloin tapahtui jotakin yllättävää. Minut valtasi tavattoman hyvä mieli. En tiedä miksi, oli vain helppo olla. Ikään kuin olisin tehnyt sovinnon itseni kanssa.

"Olen tehnyt sovinnon itseni kanssa", sanoin oikein ääneen. Lauseen juhlavuus huvitti minua.

Aurinko laski. Saaret heittivät pitkät kylmät varjonsa valkealle jäälakeudelle, mutta sekään ei nyt haitannut. Tunsin että kaikki tämä kuuluu paluumatkaan.

 

Kun saavuin kotiin, kuvailin tuntemuksiani vaimolle. Erityisesti kuvailin paluumatkan hyvää mieltä ja julistin, että olin saanut suuren oivalluksen: Myös viidenkymmenen vuoden ikä oli eräänlainen elämän kääntöpaikka. Myös me voisimme nyt lähteä pitkälle hyvälle paluumatkalle, ikään kuin kohti kotia.

Minusta tuntui, että minulla oli hallussani keski-iän mielenrauhan salaisuus.
– Hyi että, vaimo irvisti.
– Miten niin, minä hämmästyin.
– Paluumatkalle, vaimo toisti inhoa äänessään.
– Minä en ole todellakaan lähdössä millekään paluumatkalle. Minä menen eteenpäin ja nyt minä lähden jumppaan.

 

Pidin vaimon vastausta ensin tylynpuoleisena, mutta syötyäni ja saatuani verensokerini taas kohoamaan myönsin, että vaimon näkökulmassa oli ideaa. Kun olin levännyt vielä hetken, tajusin itsekin, että olin tainnut hiihtää hiukan liian kovaa.

Kesällä siirryinkin sitten pyöräilyyn. Olen nyt polkenut pitkiäkin lenkkejä, mutta pidän aina purtavaa mukanani enkä vedä itseäni aivan piippuun.

Lisäksi suunnittelen reitin niin, ettei synny vaarallisen vertauskuvallisia, edestakaisia osuuksia, vaan lenkistä muodostuu ympyränmallinen, jatkuvaa eteenpäin menon tunnetta vahvistava.
 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija, joka tekee taidetta nolostelustaan.

toisen mitatointi vahingoittaa

Joku tekee sen tietoisesti, toinen tiedostamattaan, väheksyy kaveria vieressä. Vähättelevästä puheesta kannattaa opetella eroon.

”Mitä sä nyt tästä stressaat?” Tai ehkä vain tuhahdus. Se on toisen mitätöintiä ja vahingoittaa ihmissuhteita sekä kotona että työpaikoilla.

Vähättelevä puhe voi olla tietoista tai tiedostamatonta. Olipa kumpaa tahansa, siitä voi opetella eroon, sanoo henkisestä väkivallasta esikoiskirjan tehnyt ensihoitaja Heidi Holmavuo.

1. Tietoisesti. Parisuhteessa vähättely näkyy toisen kovana arviointina: et sinä tuosta(kaan) selviä... Työpaikalla kollega saa osakseen tuhahtelua tai hänet sivuutetaan julmasti. Vähättely on lähellä kiusaamista. Molemmissa tapauksissa vähättelijä tietää käyttäytyvänsä huonosti.

2. Tiedostamattomasti. Moni väheksyy itseään, koska on oppinut ajattelemaan, ettei kuitenkaan kelpaa eikä selviydy. Mielessä on epäilys, että myös muut väheksyvät minua. Elämän isompi epäonnistuminenkin voi kalvaa ja viedä itsekunnioituksen. Vertailu muihin pahentaa tilannetta.

3. Avuksi. Mieti, mistä olet oppinut vähättelevän asenteen ja pyri siitä tietoisesti eroon. Mieti, miksi jälleen sanoit pahasti, miksi annoit toisen ymmärtää, ettei kelpaa. Tai miksi toruit itseäsi, vaikka siihen ei ollut mitään konkreettista syytä? Harjoittele näkemään ihmisissä ja itsessäsi positiivisia puolia. Keskity niihin. Kunnioittava ilmapiiri auttaa kaikkia viihtymään elämässä.

Lähteenä käytetty Heidi Holmavuon kirjaa Uskalla elää mielellään eteenpäin, Fitra, 32 e.

 

ylihuolehtiva äiti ja tytär kuinka suhde paremmaksi

Olen 30-vuotias yksinasuva nainen, jolla on ylihuolehtiva äiti. Olen asunut 6 vuotta poissa kotoa, mutta äiti ei luota että pärjään. Olen esikoinen ja minulla on perheellinen pikkuveli. Äitini älytön tarve paapoa näkyy niin, että hän ostaa minulle usein tavaroita, vaikka olen kieltänyt sen - sekä lempeästi että napakasti. Hänen intohimonsa on kirpputorien kiertely ja sieltä sitten löytyy aina jotain - milloin tarpeellista ja milloin tarpeetonta. Tavaran tuputtamisen lisäksi minua ärsyttää hänen paimentamisensa. Kauhea poru tulee siitä, jos en ole pariin päivään soittanut. Olen sanonut että olen aikuinen ja hoidan asiani ja ostokseni, mutta viesti ei mene perille. Asumme 4 kilometrin päästä toisistamme ja näemme viikoittain. Mitä tulisi tehdä, ettei tämä loppuisi välirikkoon? MINNA

Ongelmaasi voi tarkastella saksalais-amerikkalaisen Erik H. Eriksonin elämänkaariteorian näkökulmasta. Eriksonin mukaan meidän täytyy ihmisinä kohdata kahdeksan kehityskriisiä, joiden ratkaiseminen antaa eväät selvitä elämän muista haasteista ja muodostaa eheä minuus.

Aikuisuuteen liittyvät kriisit ovat oman identiteetin muodostaminen ja läheisyyden haasteen ratkaiseminen. Näitä teemoja sinä joudut nyt käsittelemään. Äitisi kehitysteemoja taas tuntuvat olevan haasteet, jotka liittyvät toisista huolehtimiseen ja elämänviisauden saavuttamiseen.

Äitisi ei luota, että sinä olisit yksinasuvana kolmekymppisenä ratkaissut kysymyksen siitä, kuka olet. Ilmeisesti pikkuveljesi perhe edustaa hänelle "oikeampaa" ratkaisua identiteetin kannalta.

Äitisi mielipidettä tärkeämpää on, että itse koet valinneesi nykyisen tiesi ja että käsittelet tietoisesti läheisyyden teemaa elämässäsi. Kaikkien ei tarvitse valita parisuhdetta, mutta jokaisen meistä täytyy lopulta tehdä valinta, haluammeko sellaista vai emme. Muuten seurauksena on jatkuva hämmennyksen tila, läheisyyden välttäminen, energian suuntaaminen korvaaviin toimintoihin elämässä kuten liialliseen työntekoon ja yksinoloon.

Eriksonin mukaan "Terveen lapsen ei tarvitse pelätä elämää jos hänen vanhempansa ovat tarpeeksi tasapainoisia ollakseen pelkäämättä kuolemaa".

Voiko olla niin, että äitisi toimintatavan taustalla on turvattomuutta, joka näyttäytyy ylihuolehtimisena. En tiedä minkä ikäinen äitisi on, mutta voi olla, että hänellä ei ole motivaatiota lähteä läpikäymään näitä omia elämänteemojaan. Mutta toivottavasti tietoisuus niistä helpottaa sinua olemaan ärsyyntymättä hänen käytöksestään.

Paapomiselle, tai pikemminkin sinun kontrolloinnillesi, voit alkaa asettamaan rajoja. Sinun on syytä selkeyttää äidillesi, että toivot aikuista suhdetta välillenne, jossa avainsanoja ovat luottamus ja kunnioitus toista kohtaan. Äitisi ei varmaankaan muutu kauheasti, mutta sinä voit sen sijaan muokata suhdettanne ja ennen kaikkea elämääsi tyydyttävämmäksi. Mikäli tarpeen, voisi olla hyvä, jos kävisit jonkun ammattilaisen kanssa vähän läpi suhdettanne ja nykyistä elämäntilannettasi.

Äitien ja tyttärien välisiä suhteita on kuvattu paljon. Hyvä kirja aloittaa on Tuula Vainikaisen Äidit ja aikuiset tyttäret - matkalla ymmärrykseen (WSOY 2011). Ingmar Bergmanin Syyssonaatti (1978) lienee yksi tunnetuimpia kuvauksia. Klassikkoja hyvistä, vaikka välillä ristiriitaisista, äideistä löytyy elokuvista Hellyyden ehdoilla (1983) ja Abba-elokuvasta Mamma Mia (2008).

Näin eteenpäin

 • Kirjoita harjoituskirjeitä (älä lähetä) äidillesi, joissa kerrot tunteesi ja toiveesi tulevasta yhteydenpidostanne.
 • Harjoittele mindfulnessin tai meditaation (YouTube) avulla tulemaan paremmin toimeen tunteittesi kanssa.
 • Opettele sanomaan ei, olemaan vastaamatta puhelimeen ja olemaan vähemmän tekemisissä äitisi kanssa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.