Aurinko lämmittää ihanasti, mutta aurinkolasit jäivät kotiin ja silmiä häikäisee. Viekö kesä näkökyvyn? Silmälääkäri kertoo, kannattaako silmät suojata terveyden vai mukavuuden vuoksi.

Silmät voivat palaa auringossa samaan tapaan kuin iho.

Totta. Silmän palovammaa kutsutaan lumisokeudeksi tai hitsaajan silmäksi. Siinä silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat todella kipeät ja vetistävät. Tuntuu kuin niissä olisi hiekkaa. Lumisokeuden saa herkimmin talven hangilta tai kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu lumesta ja vedestä. Lumisokeus on ohimenevä mutta kivulias vaiva, joka parantuu itsestään levolla.

UV-säteilyn voi tuntea silmissään.

Tarua. Vaikka silmät ärtyvät herkästi auringosta, näkymätöntä UV-säteilyä ei voi tuntea silmissään. UV-säteilyn määrää ei voi arvioida myöskään lämpötilan tai auringon polttavuuden perusteella. Säteily voi olla voimakasta myös pilvisenä päivänä. Säteilyn määrän pystyy tarkastamaan vain UV-indeksistä.

Silmien UV-suodatuskyky lisääntyy iän myötä.

Totta. 25-vuotiaan silmä on kehittänyt luonnollisen suojan UV-säteille, koska silmän linssi muuttuu iän myötä. Lapsen silmän linssi on vielä kirkas, joten auringon säteily etenee silmänpohjaan asti. Siksi on tärkeää suojata
lasten ja nuorten silmät auringolta. UV-säteily vauhdittaa kaihin syntyä.

Aurinkolasit ovat vain mukavuustekijä.

Osittain totta. Aurinko paistaa Suomessa niin lyhyen aikaa vuodesta, että UV-säteily ehtii vaikuttaa silmiin vähän. Silmien oman UV-suojan takia aikuinen ei tarvitse aurinkolaseja terveydellisistä syistä, vaan lähinnä mukavuuden takia. Sarveiskalvo on kuitenkin altis lumisokeudelle iästä riippumatta, joten silmien suojaaminen on järkevää erityisesti kirkkaassa valossa, kuten merellä. Aurinkolasit estävät tehokkaasti myös auringon häikäisyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä tai migreenikohtauksen. Häikäisy on kiusallista, mutta ei terveydelle haitallista.

Silmälasit suojaavat tarpeeksi UV-säteilyltä.

Voi olla totta. Nykyään suurimmassa osassa uusista silmälaseista on korkean taittokertoimen linssit eli ne estävät auringon UV-säteilyn sataprosenttisesti. Kaikki silmälasit eivät kuitenkaan sisällä tällaista suojaa. Tavalliset silmälasit, kuten myös muovilinssiset aurinkolasit estävät noin 60–70 prosenttia UV-säteilystä. Erityisesti lasten aurinkolaseja hankkiessa on hyvä tarkistaa
linssin ominaisuudet optikolta. Sisätiloissa tai autossa aurinkolaseja ei tarvita UV-säteilyn takia, sillä säteily ei pääse vaikuttamaan ikkunoiden läpi.

Halvat aurinkolasit voivat vahingoittaa silmiä.

Tarua. Halvat aurinkolasit eivät itsessään vahingoita silmiä, mutta niiden UV-suoja voi olla heikko. Aurinkolaseja ostaessa kannattaa miettiä, mitä niiltä haluaa. Halvat aurinkolasit riittävät, jos haluaa suojata silmät häikäisyltä. Esimerkiksi polarisoidut linssit eivät liity UV-suojaan vaan tietystä suunnasta tulevan häikäisyn estämiseen. Hyvä häikäisy-suoja on tärkeä esimerkiksi
autolla ajaessa. Myös hattu on hyvä aurinkosuoja silmille. Lasten hatussa on hyvä olla lippa. Merellä tai järvellä silmät kannattaa suojata myös laseilla, koska UV-säteily heijastuu vedestä.

Ruskeat linssit ja silmät suojaavat muita paremmin UV-säteiltä.

Tarua. Aurinkolasien sävyllä tai silmien värillä ei ole mitään tekemistä UV-suojan kanssa. UV-suoja on silmän tai linssin ominaisuus. Linssin sävy vaikuttaa enemmän näkökokemukseen ja lasien mukavuuteen. Sarveiskalvolla
ei ole ihoa, joten silmien väri ei vaikuta silmän kykyyn suojautua auringolta.

Kannattaa käyttää suuria aurinkolaseja.

Totta. Aurinkolasien koko ja muoto vaikuttavat niiden antamaan aurinkosuojaan. Sivuille yltävä linssi tai leveät sangat estävät tehokkaasti sivulta tulevaa auringonvaloa.

UV-säteilyn haitat näkyvät silmissä vasta pitkän ajan kuluessa.

Osittain totta. Pitkään kestänyt toistuva altistus UV-säteilylle voi nopeuttaa harmaakaihin tulemista. Kaihissa silmän linssi samenee liikaa. Kaihi on tavallisimpia heikko­näköisyyden syitä maa­ilmassa. Kaihi kehittyy yleensä
iän myötä ja heikentää silmän näkökykyä asteittain. Siihen liittyy esimerkiksi vaikeuksia nähdä hämärässä. Pitkään kestävä auringon UV-altistus saattaa vaurioittaa myös silmänpohjaa. Toisaalta voimakas UV-säteily voi vaikuttaa silmään nopeastikin aiheuttamalla tulehduksen eli lumisokeuden.

Syöpä voi tulla myös silmään.

Totta. Silmään voi tulla melanooma samalla tavalla kuin iholle. Silmän melanoomien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Syöpä saattaa tulla silmän sisälle oleviin luomiin, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi. UV-säteilyn ja silmäsyövän yhtey­destä ei ole varmuutta, mutta UV-säteilyä pidetään silmämelanoomien vaaratekijänä.

Aurinkoon ei saa katsoa suoraan, vaikka se olisi pilvessä.

Totta. Aurinko on hyvin kirkas, myös pilven takana. Siksi myös auringon säteilyn vaikutukset silmiin ovat voimakkaampia, kun sitä katsoo kohtisuoraan. Myös UV-säteilyn vaikutus voi olla moninkertainen. Kiikareilla aurinkoa kohti katsominen on erityisen tuhoisaa, koska silmät voivat vaurioitua pysyvästi.

 Asiantuntija ylilääkäri Niko Setälä, Keski-Suomen keskussairaalan silmäyksikkö

Lue lisää Aurinko-teemastamme

Terveellisellä ruoka­valiolla pystyy tehostamaan silmien kykyä suojautua auringolta.

Auringon valo vapauttaa silmässä happiradikaaleja, jotka ovat vahingollisia silmälle. Silmät suojautuvat niiltä elimistön omien ja ravinnosta saatavien antioksidanttien avulla.

Monipuolinen, kasviksia sisältävä ruokavalio sisältää riittävästi antioksidantteja. Esimerkiksi hedelmät, vihannekset ja marjat ovat todellista silmänruokaa, sillä ne vaikuttavat silmien luontaiseen kykyyn suojautua auringolta.

Muun muassa kananmunien sisältämän luteiinin on väitetty olevan hyväksi silmille, mutta luteiinilisän vaikutuksista silmien hyvinvointiin ei ole todisteita.

Vierailija

Aurinkolasit päähän näön vuoksi

Kannattaa huomioida kuitenkin aurinkolasien kunnollinen uv- suojaus, eli ei ihan mitä tahansa hyväksy nenänpäähänsä. Sillä kun suojaamme silmiämme valolta ovat silmät myös enempi avoimimpina ilman normaali siristelyä ja silmään pääsee sitä myöten enempi säteilyä, on näin uv- suojatason laadullakin silloin suurempi merkitys. "2 Much of Energy"
Lue kommentti
Vierailija

Aurinkolasit päähän näön vuoksi

Fakki-idiotismia. Silmän palaminen, eli lumisokeusko ei ole aurinkolasien käyttöä puoltava terveydellinen syy? Ja kun se tapahtuu yhä uudelleen, siitä ei seuraa mitään? Silmän linssin kehittää (samentuessaan?) "luonnollisen uv-suojan". Vanhat vesibussikuskit olivat takavuosina lähes sokeita kesäisestä vuosia kestäneestä auringonsäteilyyn tuijottamisesta merellä. Kovassa häikäisevässä auringon paahteessa työskentely on todella raskasta ja myös silmät tulevat siitä kipeiksi. Suoraan sanottuna...
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.