Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset vahvistavat seksin nautintoa ja pitävät housut kuivina. Virtsankarkailun vastavoima on NAPS.

Napakat lantionpohjan lihakset tuovat elämään varmuutta. Voit pyrähtää bussipysäkille, purskahtaa nauruun ja yskiä vapautuneesti. Muutaman minuutin jumppa joka toinen päivä riittää pitämään lantion pienet, mutta tärkeät lihakset kunnossa.  

Lantionpohjan lihasten jumppa on maailman mukavin jumppa. Sitä voi tehdä missä ja milloin vain. Vartalon pohjimmaisten lihasten supistaminen sujuu huomaamattomasti ja ilman välineitä julkisillakin paikoilla. Varsinkin seisten tehdyt harjoitukset ovat lantionpohjalle tarpeellisia, siksi jonottamiset kannattaa hyödyntää treenaamalla itselleen pitävä pohja.  

Emätintä tukevien lihasten supisteleminen yhdynnässä vahvistaa myös seksin nautintoa. Kun lantionpohjan lihakset pysyvät kimmoisina, sähköimpulssit kulkevat hermoissa paremmin ja aivot saavat enemmän viestejä seksin mielihyvästä. Kysäisepä puolisolta, lähtisikö hän kanssasi lantionpohjan lihasjumppaan, ennen kuin paljastat, että lantionpohjan lihasten pariharjoitus on yhdyntä.

Mitkä lihakset?

Lantionpohjan lihakset ovat vartalon alimmaiset lihakset. Ne ovat kuin korinpohja, joka sidekudosten kanssa kannattelee ja tukee lantion elimiä, erityisesti virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta.

Lantionpohjan pienet lihakset ovat yhteydessä syviin vatsa- ja selkälihaksiin ja tukevat myös alaselkää. Ne ovat rentoina vain virtsatessa, ulostaessa ja synnyttäessä.  

Lihaskunnon merkityksen huomaa, kun aivastaa, yskäisee tai ponnistaa. Silloin vatsaontelon paine yhtäkkiä nousee ja painaa pissan ulos rakosta, ellei millään lihaksilla pysty tekemään vastaliikettä.

Virtsankarkailun vastavoima on NAPS. NAPS tarkoittaa supista juuri ennen ja ponnistuksen aikana. NAPS-muistisäännön pitäisi napsahtaa päälle esimerkiksi ennen aivastusta eli supista juuri ennen ja aivastuksen aikana. NAPS – nauru, NAPS – aivastus, NAPS – ponnistus, NAPS – yskäisy.
Jos ehdit napsauttaa lihakset suppuun, ja virtsaa tai ulostetta siitä huolimatta pääsee karkuun, lantionpohjan lihaksisto kaipaa kuntoutusta.

Myös ilmankarkailu ja tuntohäiriöt voivat kertoa lihaksiston jumpantarpeesta. Yksilöllisiä erojakin on. Joillakin virtsa pysyy tiukasti rakossa, vaikka tamponi putoaa.

Tee kotitesti

Lantionpohjan lihaskunnon voi testata muutenkin kuin odottamalla, että virtsa alkaa iän myötä karkailla. Yksinkertainen kotitesti tehdään näin: laita yksi tai kaksi sormea emättimeen ja purista lihakset sormien ympärille. Lihassupistuksen saat aikaan, kun suljet yhtä aikaa peräaukon, emättimen ja virtsaputken aivan kuin pidättäisit ulostetta ja virtsaa.

Jos puristus tuntuu heikosti, lihakset kaipaavat jumppaa.
Mikäli puristus on napakka, lihakset tarvitsevat silti jumppaa, sillä lantionpohjan lihaksia ei kannata päästääkään löystymään.

Joskus nuorilla, paljon urheilevilla naisilla, lihakset voivat olla myös periksiantamattoman tiukat. Silloin niitä pitää opetella rentouttamaan. Sormiharjoituksella saa myös tuntuman, milloin lihakset ovat rentoina.

NAPS ja napa sisään

Poikittaisten ja vinojen vatsalihasten jumppa kannattaa ottaa päiväohjelmaan parantamaan ryhtiä. Kun poikittaiset vatsalihakset ovat kunnossa, elimistö käyttää niitä automaattisesti ryhdin tukemiseen. Samalla, kun treenaa syviä lihaksia, kannattaa harjoittaa lantionpohjaa.

Yksinkertaisin neuvo syvien vatsalihasten aktivoimiseen on: supista ensin lantionpohjan lihakset ja vedä napa sisään selkärankaa kohti. Näin korjautuu koko asento.

Joskus lantionpohja voi pettää myös liian ankaran liikunnan tai lihaskipujen takia. Silloin virtsa saattaa tirahdella siksi, että jännittyneet lihakset eivät jaksa supistua ponnistustilanteessa.

Pois rakon vallasta

Jos virtsa karkaa, moni vähentää juomista ja käy tiheämmin vessassa, vaikka pitäisi toimia juuri päinvastoin. Vähäinen juominen väkevöittää virtsaa, jolloin pienikin liraus haisee voimakkaasti. Sopiva juomamäärä on parisen litraa päivässä.

Vessassa varmuuden vuoksi ravaaminen voi pienentää rakkoa. Kun rakko pienenee, se täyttyy useammin ja entistä herkemmin käy niin, ettei ehdikään vessaan. Pelko housujen kastumisesta saattaa pienentää elämänpiiriä, jos aina pitää varmistaa pysyvänsä vessan läheisyydessä. Paremmilla lihaksilla pääsee tässäkin pidemmälle.

Kun virtsaamistarve tuntuu, vessaan menoa kannattaa yrittää siirtää hieman. Pissahätä saattaa mennä ohi, kun supistaa lantionpohjan lihaksia voimakkaasti muutamia kertoja peräkkäin. Vessassa on hyvä käydä kaikessa rauhassa ja antaa rakon tyhjentyä vaikka vartaloa kallistelemalla.

Nainen virtsaa normaalisti 5–7 kertaa päivässä. Yöllä on tavallista käydä vessassa kerran tai ei lainkaan. Jos haluaa varmistella yöuniaan, iltaisin on viisasta välttää kofeiini- ja hiilihydraattipitoisia juomia alkoholia, maustettuja ruokia ja sitrushedelmiä, sillä ne saattavat ärsyttää rakkoa.    
Jos ei tiedä, kuinka usein käy vessassa, virtsaamiskerroista voi pitää  päiväkirjaa. Virtsamäärääkin voi mitata. Aikuisen rakkoon mahtuu 3-5 desilitraa.  

Kuulat peliin

Lantionpohjan lihasharjoituksiin on kehitetty jumppapalloja, -kuulia ja -tankoja. Suomalaista tuotekehitystä on tarjolla ainakin apteekin Amoa-seksuaaliterveyssarjassa. Jumppapalloja saa myös erotiikkaliikkeistä.  
Fysioterapeuttien suosittelemat harjoituskuulat ovat muovisia ja ne painavat 10–50 grammaa. Harjoittelu aloitetaan kevyemmällä kuulalla ja, jos pohja pitää, siirrytään raskaampaan, jota on vaikeampi pitää emättimessä liikkuessaan. Mikäli kuula tipahtaa heti, harjoittelu kannattaa aloittaa makuulla ja totutella puristamaan kuulaa emättimessään.

Harjoituskuulia isommat vaginapallot sopivat myös lantionpohjan lihasharjoitteluun, vaikka ne on alun perin tarkoitettu mielihyvän tuottamiseen. Nämä niin sanotut geishapallot on kytketty toisiinsa narulla. Pallojen sisällä on metallikuulat, joiden liike tuottaa mielihyvää.

Geishapalloilla voi lihastestin tehdä siten, että pallot laitetaan emättimeen ja vedetään niitä ulos kuin tamponia ja samalla vastustetaan lantionpohjan lihaksilla vetoa. Sama liike käy jumpasta. Kun on harjoitellut riittävästi, palloja voi hyvin pitää emättimessä siivotessaan tai lenkkeillessään. Puolituntinen harjoitus joka toinen päivä on hyvä.

Markkinoilla on myös vaginatankoja. Ne ovat ensisijaisesti tarkoitettu mielihyvän tuottamiseen, mutta niillä voi tehdä myös lantionpohjan lihasten kuntotestin. Tangossa on puristusvoimaa mittaava asteikko, jonka äänimerkin avulla harjoitusten edistymistä voi seurata.

Edistynein versio lantionpohjan jumpasta on tietokoneavusteinen, Femiscan. Tehtyään yksilöllisen harjoitusohjelmansa, jumppaaja ottaa kännykällä yhteyden palveluun, joka arvioi edistystä.

Lue lisää Vessahätä milloin sattuu

Asiantuntija fysioterapeutti Jaana Tervo, Kuopion yliopistollinen sairaala

4 x jumppa
lantionpohjalle

1. Perusharjoitus
Supista kevyesti peräaukkoa, emätintä ja virtsaputkea aivan kuin pidättäisit ulostetta ja virtsaa. Pyri tunnistamaan lantionpohjan lihasten supistuminen ja rentoutuminen. On tärkeää, että supistat vain lantionpohjan lihaksia ja pyrit pitämään vatsalihakset, pakarat ja reidet rentoina.

Harjoitusta kannattaa tehdä vaihdellen makuuasennossa, istuen ja varsinkin seisten. Jos istuessasi vähänkään kohoat, lantionpohjan sijasta jännität pakaroita.

Pidä supistus 3–5 sekuntia. Rentoudu kaksinkertainen aika. Pitkä rentous on tärkeä. Silloin opit tunnistamaan jännityksen ja rentouden ero. Toista supistusta 5-10 kertaa.

2. Maksimivoimaharjoitus
Supista lantionpohjan lihaksia voimakkaasti sulkemalla peräaukko, virtsaputki ja emätin ja imaise koko kalusto samalla sisään ja ylöspäin.

Pidä supistus 5 sekuntia ja rentouta 10 sekuntia. Toista harjoitus kolme kertaa. Maksimivoimaa tarvitset voimakkaissa ponnistuksissa.

3. Nopeusvoimaharjoitus
Supista lantionpohjan lihaksia mahdollisimman nopeasti ja voimakkaasti, rentouta muutaman sekunnin ajan. Toista 5–10 kertaa.

Nopeusvoimaa tarvitset äkillisissä ponnistuksissa, kuten yskäisyssä, aivastuksessa. NAPS – muista supistaa lantionpohjan lihakset ennen kuin yskäiset tai aivastat!

4. Kestävyysvoimaharjoitus
Kävellessäsi supista lantionpohjan lihaksia kevyesti, pidä supistus 10 sekunnin ajan. Rentouta lihakset. Pidä taukoa 10–20 sekuntia. Toista 5–10 kertaa.
Kestovoimaa tarvitset arkiliikkumisessa, kotiaskareissa, juostessa ja kävellessä.

Koska lihakset tarvitsevat kehittyäkseen myös lepoa, tee harjoituksia joka toinen päivä. Kolmen kuukauden säännöllisellä harjoituksella tulee tuloksia. Tulokset säilyvät vain harjoittelemalla.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.