Peräpukamat ovat vaarattomia mutta oireilevat kuin syöpä. Jos itsehoito ei auta, pitää mennä lääkäriin.

Ensin sattui lähinnä ulostaessa, sitten jo kävellessä. Peräaukon tienoo, oli ollut muutenkin tosi arka ja kipeä pitkään. Eikun lääkäriin. Siellähän se selvisi: peräpää täynnä pukamia. Sain reseptivoidetta, jota piti sivellä peräaukkoon. Kyllähän se lopulta auttoi, mutta meni monta viikkoa kun oikein pelkäsin vessaan menoa kivun vuoksi.

Peräpukamat ovat yleinen ja kiusallinen vaiva. Tavallinen oire on kipu, kuten lukijamme kuvailee. Se voi olla lievää ja satunnaista tai hyvinkin voimakasta, jolloin normaali elämä hankaloituu.

Monesti peräpukamiin liittyy peräaukon kutinaa, ummetusta, ripulia tai verenvuotoa. Veri voi tulla pieninä viiruina vessapaperiin pyyhittäessä tai valua pönttöön noroina. Pahimmillaan vuoto on niin runsasta, että seurauksena on anemiaa.

Pukamat näkyvät tai tuntuvat peräaukon sisäpuolella pehmeinä pullistumina. Joskus ne saattavat myös pullistua peräaukosta ulos.

Verenvuoto ja kipu ovat hälytysmerkkejä

Ensimmäiset oireet säikäyttävät. Niin pitääkin, sillä vaikka peräpukamat itsessään ovat vaarattomia, verenvuoto ja kipu eivät välttämättä ole. Pukamat näet oireilevat ihan samoin kuin suolisto- ja peräsuolisyöpä.

— Jos ulostaessa tulee verta, yleisin syy on peräpukama. Ennen tutkimusta kukaan ei varmuudella tiedä, onko kyse kuitenkin syövästä, kertoo kirurgiylilääkäri ja vatsaelinkirurgi Ulla Keränen Hyvinkään sairaalasta.

Keränen tapaa työssään jatkuvasti potilaita, jotka ovat tietämättään hoitaneet syöpää peräpukamina. Ne ovat surullisia tapauksia, sillä väärä, itse tehty diagnoosi voi viivästyttää dramaattisesti syövän toteamista.

— Ei kannata arvioida verenvuodon syytä pukamiksi itse, vaan pitää hakeutua lääkäriin. Hän voi löytää syövän joskus jo sormin tunnustelemalla. Häveliäisyys kannattaa unohtaa, sillä pukamat ovat yleisiä.

Jos kyse todella on peräpukamista, ei kannata huolestua liikaa. Pukama ei kehity koskaan syöväksi.

Stressi ja väärä ruokavalio altistavat pukamille

Peräpukama syntyy, kun peräaukon alla olevaan verisuoniverkostoon tulee pullistuma. Sen aiheuttaa liian suureksi kasvanut paine peräaukossa. Painetta aiheuttavat esimerkiksi ripuli, ummetus, ylipaino ja voimakas ponnistelu. Esimerkiksi raskaus ja synnytys altistavat pukamille.

Itsekin voi tietämättään edesauttaa pukamien syntyä. Jos unohtuu toistuvasti lukemaan pöntölle pitkäksi aikaa, niitä voi tulla. Yllättävää kyllä, jopa stressi voi aiheuttaa pukamia. Koska stressatessaan ihminen reagoi usein vatsallaan, suoli ei toimi kunnolla, vaan vatsa menee kovaksi ja ulostaminen vaikeutuu.

— Pukamia voi tulla nuorillekin, jos on stressaava elämäntilanne töissä tai opinnoissa, syö huonosti ja väärin, Ulla Keränen sanoo.

Mikä ikävintä, pukamia ilmestyy usein lomien aikana ja matkustettaessa, kun ruokarytmi rikkoontuu.

Kuidut pitävät suolen toiminnan kunnossa. Myös liikunta auttaa, sillä se suojaa stressiltä. Liikkujilla on tavallisesti myös muita säännöllisempi elämänrytmi, ruokavalio kohdallaan eikä ylipainoa.

Ensin diagnoosi, sitten vasta itsehoito

Suurin osa peräpukamista menee itsekseen ohi niin, ettei niistä ole vaivaa. Esimerkiksi lähes kaikille naisille tulee synnytyksen yhteydessä pukamia, mutta kaikilla ne eivät oireile.

Pukamat kuitenkin uusivat herkästi. Jos ne kiusaavat, tavallisesti itsehoito auttaa. Apteekeissa on saatavilla voiteita ja puikkoja, joilla pukamat usein lähtevät. Ne ovat turvallisia, mutta niitäkään ei tulisi käyttää ennen kuin diagnoosi on varma. Ei, vaikka pukamista olisi aikaisempaa kokemusta.

Jos itsehoitoa haluaa kokeilla ennen kuin menee lääkärille, lääkkeitä kannattaa käyttää reippaasti kahden viikon ajan. Tehokkainta on puikkojen
ja voiteiden yhteiskäyttö. Oireiden pitäisi loppua tai ainakin vähentyä. Jos näin ei käy, pitää ehdottomasti mennä lääkäriin.

Lääkärikäynti on aina tarpeellista, jos ulostaessa tulee verta. Jos on yli 50-vuotias ja peräsuolesta tulee verta, pitää tehdä tähystys tai ottaa verikoe ulostenäytteestä.

— Kesällä, kun ollaan mökeillä ja ulkohuusseissa, verta ei nähdä. Se huomataan vasta kaupunkiasunnon pöntössä. Alkusyksyllä löydämmekin kasvaimia enemmän kuin muulloin.

Hirttohoito on harmitonta, vain harvoin leikataan

Joskus pukamat pääsevät niin pahoiksi, etteivät puikot ja salvat auta. Silloin pukamat poistetaan hirttohoidolla. Se on lääkärin tekemä pieni kirurginen toimenpide, jossa pukaman tyveen laitetaan muovinen tai kuminen silmukka. Se estää verenkierron pukamassa ja ”hirttää” pukaman hengiltä. Kokoon kuivunut pukama irtoaa omia aikojaan parissa viikossa. Hirttohoito toimii kuitenkin vain sisäisiin pukamiin, ulkoisia ei hirtetä. Ulkoiset pukamat voi tarvittaessa leikata, mutta ei koskaan kevyin perustein.

— Turhan päiten ei leikellä, sillä peräaukon alueen tunto ja ulosteen pidätyskyky voivat heiketä. Pukamia leikataan vain siinä tilanteessa, että peräaukon ulkopuolella roikkuu haittaa aiheuttavia isoja hetuloita.

Lääkäri voi määrätä pukamiin myös reseptilääkkeitä. Niiden teho perustuu siihen, että ne kuivattavat ja kutistavat pukamaa.

Lääkkeet, hirttäminen tai leikkaaminen eivät kuitenkaan auta kuin hetkeksi, mikäli ripuli tai ummetus jatkuu. Suoli pitää saada toimimaan normaalisti. Se tarkoittaa, että uloste on pehmeää ja tulee ulos vaivatta. Vessassa ei tarvitse käydä päivittäin, joillakin riittää kaksi kertaa viikossa.

Apua saattaa olla myös apteekista saatavista kuituvalmisteista. Sen sijaan ulostuslääkkeet kannattaa jättää apteekin hyllylle.

— Ne ovat enemmän haitaksi, sillä ne piiskaavat suolta tyhjenemään, Ulla Keränen sanoo.

Asiantuntija: Ulla Keränen, kirurgiylilääkäri ja vatsaelinkirurgi, Hyvinkään sairaala

Lue lisää
Peräpukamat - yleinen istujan vaiva
Eroon ilmavaivoista
Ruokavalioko syynä alapään kutinaan?

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.