Kova rasva nostaa kolesterolia ja kolesterolin aiheuttaman sydäntautiriskin voi nähdä jo mikroskoopillakin rasvapatteina suonenseinämissä. Väitteisiin rasvoista ja statiineista vastaa professori Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta.

1. Jos kokonaiskolesteroli on yli 5, sitä pitää alentaa.

Tarua. Kokonaiskolesteroli-arvoon tuijottaminen on mennyttä aikaa. Sen mittaaminen saattaa riittää silloin, kun kokonaiskolesteroli on alle 5 (esimerkiksi 4,5) eikä henkilöllä ole mitään muita sydän- ja verisuonitautivaaraan viittaavia tekijöitä. Hän elää terveellisesti, eli ei tupakoi, harrastaa liikuntaa, on normaalipainoinen eikä hänellä ole verenpainetautia eikä sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Myöskään suvussa ei ole varhaista valtimotautia. Jos kokonaiskolesteroli on yli 5, tulee aina katsoa koko rasvapaketti. Vain näin saa käsityksen siitä, onko aihetta rasvaremonttiin.

2. LDL-kolesteroli on pahaa.

Totta. LDL-kolesteroli on sepelvaltimotaudin aiheuttaja. Jos sen pitoisuus pysyisi samana kuin vastasyntyneellä eli 1,5, ei sepelvaltimotautia syntyisi. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että kolesterolipatit voidaan sulattaa pois sepelvaltimoista, jos LDL-kolesterolitasoa alennetaan voimakkaasti eli se on alle 2, mieluummin jopa 1,3. Tämä on mahdollista vain lääkkeiden avulla.

3. HDL-kolesteroli on hyvää.

Totta. HDL-kolesteroli on matkalla pois valtimoahtautumista. Hyvän kolesterolin tulee olla yli 1, mutta siihen on vaikea vaikuttaa, koska se määräytyy vahvasti sukupuolen ja perimän mukaan. Miehillä HDL-kolesteroli on keskimäärin 1,3 ja naisilla 1,5.

4. Tärkeämpää kuin kokonaiskolesteroli on hyvän ja huonon kolesterolin suhde.

Totta. Sitä parempi, mitä enemmän hyvää ja mitä vähemmän huonoa. Käytännössä seurataan kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhdetta: sen pitäisi olla korkeintaan 4. Eli jos kokonaiskolesterolisi on 5, tulisi HDL-kolesterolia olla siitä yksi neljäsosa eli 1,25. Naisilla näkee usein HDL-arvoja, jotka ovat yli 2, jopa 2,5. Silloin kokonaiskolesterolikin saattaa olla yli 5 pelkästään hyvän kolesterolin vuoksi, ja kolesteroli-ahdistuksen voi unohtaa.

5. Kolesteroliarvolla ei ole mitään tekemistä sydäntautiriskin kanssa.

Tarua. Kolesteroliarvot vaikuttavat eniten sydäntautiriskiimme. Sepelvaltimotauti, joka on tärkein syy sydäntauteihin, syntyy, kun veressä kiertää tavallista enemmän pahaa LDL-kolesterolia. Osa siitä joutuu sepelvaltimoiden seinämään, johon se myös jää.

Jos uutta kolesterolia tulee enemmän kuin vanhaa ehditään lakaista takaisin verenkiertoon, valtimon seinämään kertyy pahaa LDL-kolesterolia kolesterolipaakuiksi eli plakeiksi. Plakki voi revetä ja aiheuttaa sydäninfarktin. Kolesterolin aiheuttaman sydäntautiriskin voi nähdä mikroskoopillakin helposti – ei siinä enää mystiikkaa ole.

6. Kova rasva nostaa kolesterolia enemmän kuin kananmuna ja äyriäiset.

Totta. Tyydyttynyt rasva on suurin kolesteroliarvojen nostaja. Kovan eläinrasvan vaihtaminen pehmeään rasvaan, öljyihin ja margariiniin, vähentää pahaa LDL-kolesterolia. Siihen pitää rasvaremontissa keskittyä.

Vaikka yhdessä kananmunan keltuaisessa on yli 200 milligrammaa kolesterolia, sen vaikutus kolesteroliin on yksilöllinen.

Suositusten mukaan päivittäinen enimmäismäärä kolesterolia on 300 milligrammaa. Käytännössä äyriäisten syömiselle ei ole rajoituksia, vaikka niissäkin on kolesterolia. Sallivuus johtuu siitä, että sekä kananmunassa että äyriäisissä on myös terveellisiä rasvoja, jotka pitävät veren rasvatasot kunnossa, toisin kuin maitorasva ja ihra, jossa kolesterolin kyytipoikana ovat kovat rasvahapot.

7. Ei ole todistettu, että kovien rasvojen käyttö aiheuttaa sydäntauteja.

Tarua. Kovat rasvat nostavat pahan LDL-kolesterolin tasoa, joka puolestaan aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Niinpä rasvaremontin tärkein korjausliike on kovan rasvan vaihtaminen pehmeään.

Väite on helppo kumota juuri Suomessa. Elämäntapamuutokset Pohjois-Karjalassa vähensivät keski-ikäisten miesten sepelvaltimotautikuolleisuutta 80 prosenttia muutaman kymmenen vuoden aikana. Putoamisvauhti on maailmanennätys, ja sen maine on kiirinyt kaikkialla kuin aikoinaan talvisodan ihme. Tärkeimpänä syynä loistokkaaseen tulokseen on ollut kovan eläinrasvan vähentäminen ja sen seurauksena tapahtunut kolesterolitasojen lasku. Lähdettiin liikkeelle 7,5:stä ja nyt ollaan hieman yli 5:ssä. Valtava ihmiskoe onnistui.

8. Jos karsii ruokavalion rasvattomaksi, kolesterolitasapaino huononee.

Totta. Rasvaton ruokavalio on huonoin ratkaisu. Kokonaiskolesteroli kyllä pienenee mutta samalla pienenee myös hyvän HDL-kolesterolin osuus.
Lisäksi rasvaton ruokavalio ei pidä nälkää ja lisää hiilihydraattien syömistä. Nopeiden hiilihydraattien, kuten sokerien, ylen-määräinen käyttö lihottaa ja sitä kautta häiritsee sokeriaineenvaihduntaa. Siihen liittyvä insuliinin tehon heikkeneminen alentaa sekin osaltaan hyvää HDL-kolesterolia.

Rasvaremontissa pitää ottaa järki käteen. Elimistömme tarvitsee energiaa myös rasvasta, ja lisäksi siinä on vitamiineja ja elintärkeitä rasvahappoja. Tärkeintä on rasvan laadun parantaminen.

9. Liikkumalla ja syömällä terveellisesti voi parantaa kolesteroliaan.

Totta. Liikkumalla ja syömällä terveellisesti voi lisätä hieman hyvää HDL-kolesterolia, esimerkiksi 1:sta 1,2:een. LDL-kolesterolikin laskee ja suhde paranee.

Mutta jos hyvä HDL-kolesteroli on laskenut siksi, että henkilö on lihonut ja hänelle on tullut niin sanottu metabolinen oireyhtymä, jossa insuliinin vaikutus on puutteellinen, voi liikkuminen, terveellinen ruokavalio ja niistä seuraava laihtuminen korjata koko aineenvaihduntaongelman.

10. Statiini-lääkkeet alentavat kolesterolia mutta eivät vähennä sydänkuolemia.

Tarua. Statiinit vähentävät pahaa LDL-kolesterolia. Kun verestä menee vähemmän kolesterolia sepelvaltimon seinämään, sinne ei synny niin paljon kolesteroli-patteja, jotka voivat revetä ja tukkia valtimon. Jos tukosta ei avata nopeasti, syntyy sydänlihaskuolio eli sydäninfarkti. Joskus äkillinen tukos aiheuttaa välittömästi sydänpysähdyksen ja kuoleman.

Suuret potilastutkimukset ovatkin osoittaneet kiistatta sen, että mitä alemmaksi LDL-kolesterolitaso lasketaan statiinihoidolla, sitä pienempi on sydänkohtauksen ja -kuoleman vaara.

11. Kaikki hyötyisivät statiinilääkityksestä.

Tarua ja ripaus totuuttakin. Jos potilaan sydänkohtauksen vaara on pieni, on odotettavissa oleva hyötykin pieni. Jos vaara on suuri, on hyötykin suurempi. Niin kauan kuin emme osaa ennustaa yksittäisen potilaan kuolintapaa ja kuolinhetkeä, emme osaa myöskään varmuudella ennustaa sitä, kuka hyötyy ja kuka taas ei hyödy statiineista.  Todennäköisyyslaskelmat ovat joukko-oppia mutta oma sairastuminen tai kuolema henkilökohtainen tapahtuma.

12. Statiineilla on vakavia sivuvaikutuksia.

Tarua. Oikein käytettynä statiinit ovat turvallisia lääkkeitä. Tiettävästi Suomessa ei kukaan ole kuollut niiden aiheuttamiin haittoihin. Ikävimmät vaikutukset kohdistuvat lihaksiin: Lihakset tulevat kipeiksi tai heikoiksi. Voi olla kävelyväsymystä tai lihaskipuja levossakin. Toinen haittavaikutus on verensokerin lievä suureneminen. Tätä vaikutusta ei ole todettu niillä, jotka noudattavat terveellistä ruokavaliota eivätkä liho.

Vaihtoehtojakin LDL-kolesterolin lääkkeelliseen alentamiseen on: elämäntaparemontin lisäksi kolesterolin imeytymistä estävä etsetimibilääke.

Lue lisää Veren kolesterolista, Paha kolesteroli laskuun

Kolesterolia saamme vain eläinperäisestä ravinnosta. Kasveissa ei ole kolesterolia,  päinvastoin kasvisterolit estävät kolesterolin imeytymistä ja alentavat veren kolesterolitasoa.

Suurin osa kolesterolista syntyy kuitenkin omassa maksassamme. Päivittäin saamme noin 300 milligrammaa kolesterolia ravinnosta, mutta oma maksamme tuottaa sitä noin 1 000 milligrammaa eli 1 gramman.

Vaikka emme söisi kolesterolia, maksa jatkaa kolesterolin tuotantoaan. Mutta tuotantoteho on tarkoin säädelty. Maksa tuottaa kolesterolia juuri sen verran kuin elimistömme tarvitsee.

Kaikilla tämä maksan säätely ei toimi yhtä hyvin. Sen vuoksi esimerkiksi kananmunan kolesterolia nostava vaikutus vaihtelee. Joillakuilla maksa jatkaa kolesterolin tuottamista, vaikka he söisivät monta munaa päivässä. Silloin veren kolesterolitaso voi nousta.

Vierailija

Rasvaremontti vai kolesterolilääke?

Oikeasti jos on asiantuntija-asemassa ja on ollut rankasti jostain asiasta väärässä niin siihen tarvitaan aika suuri ihminen että ego kestää myöntää olleensa kenties vuosikymmeniä väärässä. Meillä on niin voimakas sisäsyntyinen tarve säilyttää itsestämme mielihyvänsävyinen kokemus, että väärässä olemisen myöntäminen aiheuttaa kirvelevää häpeää, joka on niitä tunteita mitä kaikkein voimakkaimmin pyritään välttämään. https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152578876423171
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.