Vatsa voi paremmin, kun uhraat sille hitusen huomiota. Herkänkin vatsan saa yhteistyöhön kuitupitoisella ruoalla, liikunnalla ja riittävällä vedenjuonnilla.

Vikuroiva vatsa hävettää ja nolottaa, turhaan. Lääkärille kannattaa kertoa arimmatkin vaivat: närästää, turvottaa, ummettaa ja pierettää. Nämä toiminnallisten vatsavaivojen oireet ovat tuttavallisen ikäviä melkeinpä meille jokaiselle. Ne ovat onneksi vaarattomia mutta osaavat kyllä hankaloittaa elämää.

Suuren kansainvälisen elintarvikevalmistajan teettämässä kyselyssä yli puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että vatsan kunto on iso tekijä hyvinvoinnissa.

– Sitä se on etenkin naisille, sillä naiset kärsivät vatsavaivoista useammin kuin miehet. Moni koettaa hoitaa vaivansa itse lähtemättä lääkäriin ja muutamalla kotikonstilla se usein onnistuukin.

Ruokailutottumusten muuttaminen, stressin ja jännityksen välttely ja liikunnan sekä veden juonnin lisääminen tepsivät moneen vatsavaivaan, vinkkaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HUSista.

Kipu kuin vyö

Erikoislääkäri listaa vatsavaivojen kärkiryhmän: toiminnallinen dyspepsia, ärtyvän suolen oireyhtymä, refluksitauti sekä ummetus. Valtaosan kiusallisista vatsaoireista aiheuttaa tämä nelikko, josta dyspepsian kansa tuntee vanhastaan mahakatarrina tai gastriittina.

– Sen syntysyyt liittyvät ruokailuun, mahalaukun venymiseen, hidastuneeseen tyhjenemiseen, mahalaukun häiriintyneeseen liikkeeseen tai vääränlaiseen ruokavalioon. Taustalla saattaa myös olla mahalaukun liikahappoisuus.

Epäsäännöllinen kuidunsaanti sekä ilmaa vatsaan keräävien ruokien, kuten papujen, kaalin tai herneiden, syönti voi sekin aiheuttaa dyspepsiaa.

–Dyspepsiaan liittyy laaja, usein ylävatsalle painottuva jomottava kipu, joka saattaa tuntua vatsalla poikittaisesti kuin vyönä: potilas osoittaa usein kipualuetta liikuttamalla kämmentään edestakaisin poikittain ylävatsan alueella. Useimmat kärsivät myös vatsan turvottelusta.

Joskus kiputuntemusten taustalla on yksilön herkkyys tuntea ylipäätään kipua, joten vaivan taustalla voi olla keskushermosto – siis aivot. Dyspepsiasta kärsivillä todetaan muita useammin myös ahdistuneisuutta, masennusta ja neuroottisuutta.

– Monet hakeutuvat lääkäriin nimenomaan psyykkisten syiden takia. Toisaalta dyspepsiaoireita esiintyy ilmankin. Vaikka mahahapon erittyminen kiihtyy jokaisella ruokaillessa, jotkut tuntevat happoisuuden kivuliaana. Osalla potilaista mahahapon eritys on tavallista runsaampaa.

Perttu Arkkilan mukaan viidesosa dyspeptikoista hyötyy selvästi happoa vähentävistä lääkkeistä. Ensin kannattaa kuitenkin jättää syömisistä pois turvottavat ruoka-aineet ja katsoa, väheneekö kipukin samalla.

– Kuitua pitää silti saada säännöllisesti, vaikka jotkin kuitupitoiset ja ilmaa keräävät ainekset pudottaisikin ruokalistalta. Jos dyspepsiavaivat ovat satunnaisia, voi syynä olla epäsäännölliset kuituannokset.

Apteekista saa reseptittömiä happolääkkeitä, joita voi testata oireisiin. On hyvä muistaa, että monet yleisesti käytetyt tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini, aiheuttavat joskus dyspepsiatyyppisiä oireita.

– Kokeile silloin vatsaystävällisempää kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia.

Ei mikään luulotauti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on useimmiten vatsakipujen, turvotuksen ja ilmavaivojen summa. Monesti vatsa on väliin ripulilla, välillä ummessa.

–Suoliston liike voi olla oireyhtymässä häiriintynyt. Tässäkin syynä saattaa silti olla ihmisen yksilöllisen kipukynnyksen mataluus, kiireinen elämänrytmi, stressi, masennus tai ei-tahdonalaisen hermoston häiriö. Ärtyvä suoli -potilailla on usein myös tihentynyttä virtsaamistarvetta.

Kolmantena taustatekijänä vaivalle voi olla mahasuolikanavan tulehdusreaktio.

–Esimerkiksi salmonellainfektio saattaa jättää parannuttuaan perinnökseen ärtyvän suolen oireiston kuukausiksi, Arkkila tiivistää.

Hyvä sentään, että ärtyvän suolen oireyhtymä lasketaan nykyään jo ihan oikeaksi sairaudeksi, erikoislääkäri mainitsee. Ennen kun saattoi käydä niin, että oireet pantiin luulotaudin piikkiin.

–Aina vatsavaivojen syyt eivät selviä vatsan tähystyksessä tai ultraäänessä. Toiminnallisten vatsavaivojen diagnoosi ja hoito lähtevät ensisijaisesti potilaan kuvailemasta oireistosta, eikä tähystystä tai ultraääntä välttämättä tarvita.

Entäpä hoito? Perttu Arkkila kehottaa ensin turauttamaan reippaasti ilmat ulos tai röyhtäisemään, se helpottaa usein kipujakin. Toisena ohjeena seuraavat elämäntapamuutokset: ilmaa keräävät ruoat pois, asteittain lisää kuitua joko ruoasta tai erityisistä kuituvalmisteista sekä apteekista käsikauppalääkkeitä ummetukseen tai ripuliin.

– Mutta jos mikään näistä konsteista ei auta, vatsalääkäri voi ehdottaa potilaalle keskushermostoon vaikuttavia vanhemman polven mielialalääkkeitä pienin annoksin. Ne purevat erityisesti ärtyvän suolen kipuoireisiin nostamalla kipukynnystä.

Elämäntavat kuntoon

Kun rintalastan takana polttelee ja närästää ja hapan neste tuntuu nousevan kohti kurkkua, on kyseessä refluksitauti. Mukana on usein vatsalta rintakehälle kohoava kipu. Mahanesteiden lisäksi jopa ruokaa voi kulkeutua takaisin kurkkuun saakka.

– Refluksitautipotilailla voi olla äänen käheyttä, toistuvia ylähengitysteiden infektioita, kuten keuhkoputkentulehduksia tai jopa keuhkokuumeita, nielemisvaikeuksia sekä kiillevaurioita hampaissa.

Happoa vähentävä ja mahalaukun pH-arvoa nostava lääkitys lievittää useimpien potilaiden oireita. Jos reseptittömät valmisteet eivät tepsi, lääkäri määrää astetta tehokkaampia lääkkeitä, protonipumppuinhibiittoreita.

–Lääkityksen ohella kannattaa ehdottomasti välttää kahvia, alkoholia sekä rasvaista ja suolaista ruokaa. Kiristävät vaatteetkin pahentavat oireita, samoin kumartelu. Refluksipotilas saa yöt saa paremmin nukuttua, kun korottaa sängyn päätypuolta ylemmäs. Vankat ilta-ateriat olisi syytä vaihtaa kevyempiin, Arkkila ehdottaa.

Refluksitauti on monen ylipainoisen vaiva, sillä vyötärörasva lisää painetta vatsaonteloon ja happo nousee herkemmin ruokatorveen. Painon pudottaminen helpottaa yleensä oireita.

– Joskus refluksitaudin taustalla on palleatyrä. Siinä mahalaukun ja ruokatorven liittymäkohdan pallea-aukko on väljentynyt ja osa mahalaukusta nousee pallean yläpuolelle. Hankalia oireita aiheuttava palleatyrä voidaan leikata.

Vettä ummetukseen

Ummetus on hyvin yleinen, joskin aivan turhaan hävetty vatsavaiva. Närästystä kyllä valitellaan ääneen, mutta suolen hidasta toimintaa harvemmin. Ummetuksessa ulostamistiheys harvenee ja ulostemassan määrä pienenee. Usein uloste on hyvin kovaa ja ulostaminen tekee kipeää. Vatsa on kipeä ja turvottaa.

– Ummetuksen aiheuttajia on lukuisia. Moniin aineenvaihduntatauteihin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, liittyy ummetusta, ja useat neurologiset sairaudet, kuten Parkinsonin tauti, tuovat muassaan myös ummetusta.

Myös hermovaurioihin esimerkiksi lantio- tai selkäleikkauksissa liittyy sivutuotteena ummetus, mutta suoli voi olla yksinkertaisesti tulehtunut tai ahtautunut.

– Jos ummetus alkaa äkillisesti yli viisikymppisenä, ulosteen mukana tai oksentaessa tulee verta ja ihminen laihtuu, kyse voi olla suoliston kasvaimesta. Kasvaimen aiheuttama ummetus ei laannu ja tule takaisin, vaan on pysyvää. Tällaisissa oireissa on syytä mennä lääkäriin.

Toiminnallisen ummetuksen kotihoidoksi Perttu Arkkila listaa kuidun, tyyliin erilaisten leseiden, lisäämisen ruokavalioon, riittävän nesteen -mieluiten veden- juomisen: kaksi litraa on hyvä määrä päivässä. Liikunnan lisäys pistää niin ikään vipinää suoleen.

– Apteekista saa elintarvikkeiksi luotettavia, turvallisia ummetusvalmisteita. Niistä osa kasvattaa ulostemassaa ja helpottaa sitä kautta pytyllä käyntiä, toiset vilkastuttavat suolen toimintaa.

Muita syitä vatsavaivoihin

 • Atrofinen gastriitti on mahalaukun vuosikymmenien mittaan kehittynyt tulehdustila, jonka syy on lähes aina helikobakteeri. Helikobakteeri vähenee Suomessa koko ajan ja lapsilla se on jo hyvin harvinainen. Aikuisilla bakteerin häätöhoito kannattaa, sillä häädöllä estetään mahdollinen mahasyöpä tai ainakin maha- ja pohjukaissuolihaavan synty. Helikobakteeri todetaan verikokeella, ulostetestillä tai hengityskokeella.
 • Rakenteellinen dyspepsia on pysyvä kipu, joka johtuu esimerkiksi sappikivistä, mahasyövästä tai mahahaavasta.
 • Keliakia johtuu siitä, että viljan valkuaisaine, gluteiini, aiheuttaa perimältään alttiille ohutsuolen nukkakadon. Limakalvo vaurioituu. Keliakiaa etsitään verikokein, mutta sairaus varmistetaan ohutsuolesta otettavalla koepalalla.
 • Laktoosi-intoleranssi johtuu siitä, että elimistön kyky hajottaa maitosokeria eli laktoosia on huonontunut. Jos potilaalla epäillään laktoosi-intoleranssia, helpointa on varmistaa se jättämällä ruokavaliosta pois maitotuotteet. Jos oireet katoavat, otetaan maitotuotteet takaisin käyttöön. Jos vaivat palaavat uudestaan, niiden syynä on todennäköisesti laktoosi-intoleranssi. Silloin maitotuotteet on syytä jättää kokonaan pois.
 • Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat molemmat kroonisia eli pysyviä suoliston alueen tulehduksia, jotka alkavat usein nuorena aikuisena. Oireina on tavallisimmin ripulia, verta ulosteessa ja vatsakipua.
 • Perä- tai paksusuolen syöpää on syytä epäillä, jos vatsaoireet alkavat iäkkäämpänä, oireet kehittyvät äkillisesti, eivät helpota tai lisääntyvät, jos vatsakipuun liittyy laihtumista, ilmaantuu veren tuloa joko ulostaessa tai oksennuksessa tai jos kipu on selkeästi paikallinen ja tuntuu vain yhdessä kohtaa vatsalla. Jos verikokeissa havaitaan lisäksi anemiaa tai tulehdusarvojen nousua, lääkäri tutkii syövän mahdollisuuden.

Milloin lääkäriin?

 • Kun ruokavalio- ja elintapamuutokset eivät auta, apteekin käsikauppalääkkeet eivät tehoa ja vaiva vain jatkuu tai pahenee.
 • Kun vatsavaiva alkaa äkillisesti yli viisikymppisenä eikä helpota millään konstilla.
 • Kovissa kivuissa ja kun vaiva alkaa haitata selkeästi elämää ja esimerkiksi unta.
 • Kun ulostaessa tai oksentaessa tulee verta.
 • Kun ulostamisesta tulee kovin vaikeaa.

Herkkävatsainen

Suosi lesepitoista täysjyväleipää, kaurapuuroa, hapanmaitotuotteita, kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväpastaa ja perunaa.

Vältä rasvaisia ruokia ja herkkuja, kuten viinereitä, omenaa, paprikaa, herneitä, papuja, kaalia, ruisleipää, hiilihappojuomia, kahvia, purukumia, tupakkaa.

Kehtaisinko kysyä…

1. Peräpääni pörisee ja haju on sen mukainen. Miten voisin vähentää ilmavaivojani?

Kokeile ilmaa vatsaan keräävien ruokien, kuten kaalin, papujen, ruisleivän tai hernekeiton, välttelyä, mutta korvaa menetetty ravintokuitu esimerkiksi lesepitoisella täysjyväleivällä sekä runsaammalla kasvisten, marjojen ja hedelmien käytöllä.

Ellei vaiva tokene ruokailumuutoksilla, marssi apteekkiin ja hanki sieltä ilmavaivoihin käypiä valmisteita. Kysy rohkeasti apua farmaseutilta.

Käytätkö runsaasti purukumia? Se lisää ilman kertymistä ja ilmavaivoja, joten suosi muunlaisia ksylitolituotteita.

Aina, kun mahdollista, päästä ilma peräpäästä reilusti ulos, pidättäminen vain lisää paineen ja kivun tunteita.

2. Mahani on piukka ja pönäkkä kuin potkupallo. Miten tasoittaa turpea kumpare?

Vähennä jälleen ilmaa keräävien ruokien käyttöä, korvaa kuitu vaikka apteekin valmisteilla ja muista, että nykyiset keinomakeutetut elintarvikkeetkin, kuten light- ja hiilihapolliset juomat paisuttavat vatsaa. Juo janoon ja ruokajuomaksi vettä.

Jos ruokavaliomuutokset eivät auta, käy lääkärissä. Turvottelun taustalla voivat olla myös muut kuin mahasuolikanavaoireet. Sydämen ja munuaisten vajaatoiminta kerryttävät nestettä elimistöön ja yleisolo on potilaalla turpea.

3. Röyh! Siinä se taas tuli, väärässä paikassa, väärään aikaan. Mikä avuksi röyhtäilyyn?

Röyhtäilijän mahalaukussa on liikaa ilmaa. Sitä on päässyt sinne joko ruoan mukana nielemällä, ilmaa keräävistä ruoka-aineista tai sitten ilman ja ruoan eteneminen suolistossa on hidastunut. Luovu hotkimisesta ja harjoittele hidasta pureskelua. Anna ruokailulle aikaa ja koeta ylipäätään vähentää stressiä.

Löysennä tiukkaa vaatetusta, joka puristaa mahalaukkua.
Jos olet ylipainoinen, koeta laihduttaa ja kokeile happoa vähentäviä lääkkeitä.

Asiantuntijana erikoislääkäri Perttu Arkkila HUSista.

Lue lisää:

Vatsavaivat kuriin ruokavalion avulla
Vatsavaivoja voi hillitä
Toiminnalliset vatsavaivat
FODMAP- ruokavalio herkälle vatsalle

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.