Rintaa riipii, jomottaa, pistää, polttaa. Henkeä ahdistaa ja kipu säteilee leukaan, käsivarteen. Onko se on menoa nyt?

Yllättävä kipu saattaa iskeä yön hiljaisuudessa tai päivän askareissa, mutta aina se pelästyttää. Ensin kannattaa rauhoittua, vaikka lääkäriin menoa ei viivyttelisikään. Säikähtäneenä voi olla hankala selittää, miltä rintakipu tuntui.

– Se onkin vaikeaa. Syy oireeseen löytyy usein potilaan tarinasta. Missä tilanteessa kipua tulee: rasituksessa vai myös levossa. Kuinka kauan oire kestää ja mikä sitä helpottaa? sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Matti Niemelä Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Sydäntauti on suomalaisten ykköstappaja. Melkein jokaiselle on kertynyt sukurasitetta tai ainakin riskitekijöitä. Joka toisella ensioire sairaudesta on sydänkohtaus. Ei siis ihme, että mieleen hiipii hätä kun rintaan koskee, vaikka usein syy löytyy muualta kuin sydämestä. Oireen takana voi olla viattomampi vaiva.

Moninainen rintakipu

Rintakehän suojassa sijaitsevat sydän, keuhkot, suuret verisuonet, ruokatorvi, kylkiluut ja niiden rustoliitokset sekä kylkiluuvälilihakset ja -hermot. Kaikki nämä voivat aiheuttaa rintakipua. Kipu on yhteistä, mutta kullakin vaivalla on myös ominaispiirteensä, joka erottaa ne toisistaan.

– Kivun luonne kertoo paljon. Jos raskaan työpäivän päätteeksi tuntee koko illan juilivaa kipua, on hyvin epätodennäköistä, että se johtuisi sydämestä.
– Jos taas halkoja hakatessa rintaa kouristaa, mutta kipu häviää levossa, pitää epäillä että syynä on sydänvaiva, Matti Niemelä erottelee oireita.

– Nuoren rintakipu ei yleensä johdu sydämestä, hän toteaa.
Nuoren rintakivun juuret löytyvät useimmiten selästä. Kun tutkitaan, kipu paikallistuu tukirangan alueelle tai se tuntuu menevän rintakehän läpi.

Keuhkoperäiset rintakivut taas aaltoilevat hengityksen mukaan, ja niitä voi tulla tulehduksen aiheuttaman kuumeen aikana.

Jos rintakivun syntypaikka on ruokatorvessa, siihen liittyy usein karvasveden nousua suuhun ja röyhtäily lievittää vaivaa.

Yöllä rintakipuun heräävän on hyvä uhrata ajatus myös omalle elolleen ja edellisen päivän tapahtumille, sillä vaikka kipu tuntuu rinnassa, sen voi laukaista myös stressi tai suuri elämänmuutos.

Rasituskipu hälyttää

Sepelvaltimotaudista johtuva rintakipu iskee yleensä rasituksessa, vaikka kesken pyöräretken tai matkalla postilaatikolle.
– Se tuntuu puristuksena rintakehällä esimerkiksi vastamäkeen kävellessä. Usein puristus leviää kaulalle ja voi säteillä myös käsivarteen ja vatsan yläosaan. Levossa kipu lievittyy nopeasti, yleensä muutamassa minuutissa, Niemelä kertoo.  

Sepelvaltimotauti kehittyy hitaasti: sydämen sepelvaltimoiden seinämään kasvaa plakkia. Seinämiin kertyvä plakki alkaa ahtauttaa sydämen verisuonia ja niiden läpimitta pienenee. Kun läpimitta on puolet normaalista, sydänlihas ei enää saa riittävästi verta ja happea rasituksessa, mikä tuntuu kipuna.

Plakin pinnassa voi tapahtua myös äkillisiä muutoksia, ja se repeää. Sepelvaltimoon syntyy hyytymä. Jos hyytymä tukkii sepelvaltimon verenkiertoa, sydänlihas ei saa happea ja seurauksena on sydänkohtaus.

Äkillisessä sepelvaltimotautikohtauksessa, sydäninfarktissa, rintakipu tuntuu levossakin eikä hellitä. Infarktikipu on yleensä niin voimakasta, että harva jää sitä ihmettelemään.
– Sydäninfarktin hoitotulos on sitä parempi, mitä pikaisemmin hakeutuu päivystykseen. Vasta kehittymässä olevat sydänlihasvauriot pystytään nykyään huomaamaan aiemmin verikoemäärityksistä, Niemelä sanoo.

Naisen omat oireet

Pelkkien rintakipujen perusteella sepelvaltimotautia ei voi varmasti todeta, vaan pitää tehdä rasituskoe. Siinä seurataan sydänfilmiä kuntopyörällä ajon aikana.
Rasitussydänfilmi on perustutkimus, mutta sekään ei aina anna oikeaa tulosta varsinkaan naisilla.

– Sepelvaltimotaudin oireet ovat naisilla kirjavampia kuin miehillä. Aina ei naisen oireiden perusteella osata epäillä sydänsairautta, Niemelä toteaa.

Naisella sairas sydän oireilee miehiä useammin rintakivun asemesta voimattomuutena, hengenahdistuksena, pahoinvointina, närästyksenä ja ylävatsavaivoina. Tällaista epätyypillisestä oireista kärsivät naisten lisäksi diabeetikot. Tämä johtuu siitä, että diabetesta sairastavilla kivun tunne saattaa olla heikentynyt.

Yksittäisen oireen sijaan onkin tärkeää selvittää kaikki sydämen uhat. Sukurasite, tupakointi, diabetes, veren korkea kolesterolitaso ja verenpainetauti altistavat sepelvaltimotaudille. Tiedetään myös, että ylipainoon liittyy suurempi vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Jos olo selvitysten jälkeenkin on kovin ahdistunut, voi rasitussydänfilmin lisäksi olla tarpeen tehdä lisätutkimuksia, kuten sydämen varjoainekuvaus.

Polttelee pitkään

Närästyksen englanninkielinen nimitys on heartburn, sydämen polte. Se kuvaa hyvin närästyksen aiheuttamaa kipua. Se tuntuu yleensä keskellä rintaa polttavana ja puristavana. Närästyskipu kestää kauemmin kuin sydämestä johtuva kipu, ja se vaivaa varsinkin syönnin jälkeen ja öisin. Närästys on refluksitaudin oire ja taudista puhutaan, kun närästystä on toistuvasti.

– Ruokatorven sileä lihas supistelee, mikä sattuu, Niemelä sanoo.
Myös palleatyrä saattaa aiheuttaa mahalaukun ja ruokatorven välisen sulkijalihaksen löysyyden, jolloin mahansisältö pääsee nousemaan takaisin ruokatorveen. Hapan mahansisällys ärsyttää ruokatorven limakalvoa.
Närästyksen aiheuttama rinnanpolte alkaa olla jo tuttua, jopa niin tuttua, että rintakipu helposti mitätöidään happovaivaksi.

– Sydänosastolla näen keski-ikäisiä miehiä, jotka eivät ole halunneet uskoa rintakivun johtuvan sydämestä vaan ovat selittäneet rintakipunsa närästykseksi, Niemelä muistuttaa.

Usein oireileva polttava närästys on vaiva, joka sietää tutkia. Refluksitauti voi viheliäisten oireiden lisäksi aiheuttaa ruokatorven limakalvolle tulehdusoireita ja solumuutoksia syöväksi asti. Vaiva tutkitaan vatsalaukun tähystyksellä. Oiretta helpottavat mahahappolääkkeet ja elämäntapamuutokset. Laihduttaminen auttaa, kuten myös tupakoinnin, alkoholin ja mausteisten tai happoisten ruokien välttäminen. Joskus mahansisällön nousu ruokatorveen lakka, kun nostaa hiukan sängynpäätyä vaikka kirjapinojen avulla.

Rintaan pistää

Hengitysteissä jylläävä tulehdus voi aiheuttaa keuhkopussin tulehduksen, joka tuntuu rintakipuna. Kivun lisäksi potilaalla on kuumetta, yskää ja hengenahdistusta. Kipu on pistävää ja aaltoilee hengitysliikkeiden mukaan.
Tässäkin on kuitenkin sekoittumisen mahdollisuus: samantyyppistä, äkillistä rintakipua aiheuttaa myös hengenvaarallinen keuhkoveritulppa. Sen hallitsevin oire on kuitenkin hengenahdistus.

– Ikävintä keuhkoveritulpassa on se, että se voi tulla hiipien ja salakavalasti. Sen aiheuttama rintakipu on vaikea erottaa sepelvaltimokivusta, ja jopa sydänfilmin muutokset voivat olla samanlaisia kuin uhkaavassa sydäninfarktissa, Niemelä toteaa.

Lapojen välissä

”Kipu kulkee lapojen välistä ja pistää rintakehän läpi tai säteilee kylkeen ja käsivarteen”, näin potilaat usein kuvaavat rintakipujaan fysiatri Sinikka Levoskan vastaanotolla.
– Kipu pistää ja tuikkii rintalastassa ja potilas pelkää, että vika löytyy sydämestä. Selästä peräisin oleva kipu sekoitetaan usein myös ruokatorven tai mahan vaivoihin, Levoska kuvaa.

Tavallisimmin selässä kipeytyvät pienet rankaa ohjaavat fassettinivelet. Ne sijaitsevat rintarangan takaosassa kummallakin puolella ja voivat jämähtää kipeästi lukkoon.
– Fasettinivelkivut ovat hyvin yleisiä varsinkin nuorilla. Toki tukirankaongelmia on kaikenikäisillä, Levoska sanoo.

Pitkäaikaisia rintakipuja varsinkin hieman iäkkäämmille ihmisille aiheuttaa myös nivelrikko fasettinivelissä. Nivelrikossa nivelten väliä ”voiteleva” nivelrusto pehmenee ja heikentyy, lopuksi luut rahisevat vastakkain. Nivelessä voi olla myös nesteinen tulehdus, synoviitti.

Tavatonta ei ole sekään, että selkärangan välilevyn pullistumat ja kulumat tuntuvat kipuna myös etupuolella.

Rintakivun syynä voi olla myös Tiezen oireyhtymä, tuntemattomasta syystä johtuva kylkiruston tulehdus, jota hoidetaan kortisonipistoksella.
Niinkin viattomat vaivat kuin rinta-, niska- ja hartialihasten jännitykset saattavat säteillä rintarangan alueelle. Silloin rintalihaksessa on kipupisteitä, jotka löytää tunnustelemalla. Kipupisteet, niin sanotut tender pointit, voivat olla hyvin arat myös fibromyalgiaa sairastavilla.
– Monella on tapana painella kipeitä rintalihaksia, mutta kun kipupisteitä painelee, ne kipeytyvät entisestään, Levoska muistuttaa.

Surut sydämessä

Professori, psykoterapeutti Pekka Larivaara arvelee, että terveyskeskuslääkärin vastaanotolla käy joka viikko ihmisiä, joiden rintakipujen taustalla on jokin muu kuin elimellinen vika. Kokenutkaan lääkäri ei pelkän rintakivun perusteella voi aina tietää, onko kyse sydänvaivasta vai psyykkisistä ongelmista. Oire voi olla samankaltainen.

– Kun ihmistä oppii tuntemaan enemmän ja hänen elämäntilanteensa hahmottuu, lääkäri pääsee yhä paremmin oireen jäljille. Mutta helppoa se ei ole, sillä pelkästään sepelvaltimokivun luonne voi olla moninainen varsinkin naisilla, diabeetikoilla ja vanhuksilla, Larivaara muistuttaa.

Selittämättömiä oireita on jokaisella joskus. Stressi, pelko tai uupumus tuntuu yhdellä päänsärkynä, toisella mahavaivoina, kolmannella rintakipuna... Onpa sekin koettu, että sydämen rytmihäiriöt loppuivat, kun työpari vaihtui.

– Sanotaanhan, että sydänsurut menevät sydämeen, Pekka Larivaara sanoo.
Rintakivut liittyvät usein paniikkihäiriöön, ahdistuneisuushäiriöön ja masennukseen. Perimmäisen syyn tunnistaminen on kuitenkin vaikeaa. Usein paniikkikohtauksen saanut rintakipuinen päätyy ambulanssilla päivystykseen, jossa ensimmäiseksi otetaan sydänfilmi.

– Pahinta on mitätöidä ihmisen kipu ja sanoa, että ei sieltä mitään löydy. Parempi olisi kertoa, että asia on kyllä vakava, mutta se ei meidän konsteilla hoidu.

Jos rintakivun syy löytyy mielenterveydestä, lääkkeet ja psykoterapia tuovat apua. Aina ei kuitenkaan ole helppoa hyväksyä, että oman ruumiin oireet kertovat pahasta olosta.
– Ja vaikka hyväksyisikin, että mielenkipu voi tuntua myös ruumiissa, on syytä muistaa, etteivät psyyken ongelmat myöskään suojaa kehon sairauksilta. Joskus on tarpeen tutkia nekin, professori Pekka Larivaara muistuttaa.

Lue lisää
Tunnista vaarallinen sydänoire

Tunnista vaarallinen rintakipu
Sydän voi särkyä järkytyksestä

Asiantuntijat
sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Matti Niemelä, OYS
fysiatri Sinikka Levoska, Mehiläinen Oulu
professori Pekka Larivaara, Oulun yliopisto

Mistä rintakipu voi tulla?

Tukirangasta

 • fasettilukot
 • nivelrikko
 • niveltulehdus
 • välilevyn pullistuma
 • selkärankareuma
 • Tiezen oireyhtymä

Tyypillisiä oireita: Pistää ja tuikkii rintalastassa, vaivaa liikkeessä ja levossa, tuntuu menevän rintakehän läpi. Vaivaa pitkään.

Sydämestä

 • sepelvaltimotauti
 • sydäninfarkti
 • sydänpussin tulehdus
 • aortan repeäminen

Tyypillisiä oireita: Rasituksessa iskevä puristus rintakehällä, leviää kaulalle, käsivarteen ja vatsan yläosaan. Lievittyy nopeasti levossa. Äkillisessä sydäninfarktissa voimakas kipu ei hellitä.

Ruoansulatuskanavasta

 • närästys
 • palleatyrä
 • vatsahaava
 • sappitulehdus
 • äkillinen haimatulehdus

Tyypillisiä oireita: Närästyksessä ja palleatyrässä polte ja puristus keskellä rintaa. Siihen liittyy usein karvasveden nousua suuhun varsinkin öisin ja ruoan jälkeen. Vatsahaavan kipu voi säteillä ruokatorveen ja suuhun asti, sappitulehduksessa voimakas pistos oikeassa kyljessä ja haimatulehduksessa vyömäinen puristus ylävatsalla.

Keuhkoista

 • keuhkopussin tulehdus
 • keuhkoveritulppa
 • ilmarinta

Tyypillisiä oireita: pistää ja aaltoilee hengitysliikkeiden mukaan. Lisäksi on kuumetta, yskää ja hengenahdistusta. Keuhkoveritulpassa kipu voi olla samanlaista kuin sydänkohtauksessa.

Psyykestä

 • paniikkihäiriö
 • ahdistuneisuushäiriö
 • masennus

Tyypillisiä oireita: Rajujen fyysisten oireiden – rintakivun, sydämentykytyksen, hengenahdistuksen, vapinana, huimauksen, hikoilun, tukehtumisen tunteen ja huimauksen – lisäksi pelkoa, pakokauhua ja kuolemanpelkoa.

Maija

Sydämeen sattuu – vai sattuuko?

Myofaskiaaliset triggerpisteet eli lihasten kipupisteet ovat tosiaan yleinen rintakipujen syy, jostain syystä ne itse artikkelissa mainitaan, mutta ei lopun taulukossa. Se painelu niitä nimenomaan helpottaa, vaikka alkuun ne voivatkin ärtyä pahemmiksi jopa useiden päivien ajaksi. Triggerpisteet eivät ole sama asia kuin fibromyalgian kipupisteet, niillä on monia fysiologisia eroavaisuuksia. Triggerpisteille tyypillistä on nimenomaan säteilykipu. Rinnan kipu voi tulla selästä tai rinnasta tai...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.