Päänsärkyä, korvakipuja ja hampaiden viiltelyä. Narskuttelu on vaiva, joka saattaa tehdä elämästä kivulloista. Onneksi hammaslääkäri voi auttaa.

Ainakin moni narskuttelijan vieressä nukkuva tietää heti, mistä puhutaan. Narskuttelu on hampaiden tarkoituksetonta yhteenpuremista, josta lähtevä rutina ja jyrske voi olla selkäpiitä karmivaa kuultavaa. Läheskään aina narskutusääntä ei toki kuulu eikä narskuttelu rajoitu vain yöhön, vaan ihminen voi tiedostamattaan purra hampaitaan yhteen myös päiväsaikaan.        

Jokainen narskuttelee joskus, eikä ajoittainen hampaiden kiristely anna aihetta huoleen. Osalla ihmistä narskuttelu eli bruksaaminen on niin jatkuvaa ja voimakasta, että siitä alkaa vähitellen koitua terveyshaittoja.  Emeritusprofessori Pentti Kirveskarin arvio on, että kaikista narskuttelijoista noin kymmenen prosenttia saa niin hankalia oireita, että he hakeutuvat vaivojen takia lääkäriin.

– Yleisin oire on päänsärky, mutta myös kasvokivut, leukanivelen äänet, hampaiden arkuus ja korvakivut ovat melko tavallisia narskutuksen aiheuttamia vaivoja, Kirveskari kertoo.

Purulihakset puuta

Narskutusdiagnoosi syntyy yleensä potilaan oman kertomuksen ja oireiden sekä hammaslääkärin potilaan suusta tekemien havaintojen yhdistämisestä. Puremalihasten yöllistä toimintaa voitaisiin myös mitata unilaboratoriossa, mutta menetelmä on melko kallis ja työläs.

Usein lääkäri voi tuntea jo käsiinsä potilaan puremalihasten jännityksen ja arkuuden. Potilaan voi myös olla vaikea liikuttaa leukaa sivuille ja avata suuta.
Hampaistossa narskutuksesta kielivät voimakkaat, kiiltävät kulumat. Jos kulumat ovat himmeitä, ovat ne eroosiota eli happamien juomien ja ruokien aiheuttaa syöpymistä hampaissa.

Kulumista, nivelrikkoa

Bruksaamisoireet ovat perimmältään hälytysmerkkejä purentaelimistön – hampaiden, leukaluiden ja leukalihasten – ylirasituksesta. Vaikka nykyihmisen leukojen lihasvoima on vain varjo siitä mitä se on joskus ollut, on leukaperissä vielä melkoisesti ytyä. Narskuttelija tekee puremalihaksillaan jopa tuntikausia turhaa työtä, joka väsyttää ja jäykistää lihaksia.

Jäykkyys saattaa joissakin tapauksissa levitä niska- ja hartiaseudulle. Pysyvimmät jäljet tyhjän pureminen jättää hampaisiin ja ennen pitkää leukaniveliin.

– Hampaisiin voi tulla huomattavia kulumia, lohkeamia ja halkeamia. Varsinkaan paikatut hampaat eivät tahdo kestää narskuttelua. Narskuttelu on melko tavallinen, mutta huonosti tunnistettu hampaiden tai toistuvien paikkojen murtumisen syy.

Leukaniveliin narskutus voi aiheuttaa nivelrikon. Leukanivel on siis rasittuessaan yhtä haavoittuvainen kuin esimerkiksi polvi- tai lonkkanivel on.  

Alkusyy tuntematon

Narskuttelun perimmäistä syytä ei tiedetä. Siksi on epäilty niin aivovauriota, allergioita kuin tulehduksiakin. Tutkijat ovat pohtineet, olisiko tapa kaikuja ihmiskunnan aamuhämäristä, jolloin lajimme on ehkä teroittanut joskus hampaitaan. Jotkut arvelevat, että narskuttelu on peräisin aivojen välittäjäaineiden toimintahäiriöstä, kun taas osa hammaslääkäreistä uskoo, että huono purenta on keskeinen tekijä bruksaamiselle.

Kiistatonta näyttöä on siitä, että stressi altistaa narskuttelulle. Moni silloin tällöin narskuttelija onkin voinut huomata, että vaiva pahenee työkiireiden, taloushuolien tai perhemurheiden myötä laantuakseen kun elämäntilanne helpottaa.

Liian hyvät hampaat?

Hammaslääketieteessä johtava käsitys on, että narskuttelulla ei ole tekemistä purennan kanssa, vaan sen syyt ovat keskushermostoperäisiä. Pentti Kirveskari taas edustaa koulukuntaa, jonka mukaan yksi narskuttelun tärkeistä syistä on puremaelimistön epätasapaino ja toimintahäiriö. Häiriöön johtaa se, etteivät ihmisen hampaat enää kulu siten kuin ne on tarkoitettu kulumaan.

– Kulumattomat hampaat ovat tämän päivän ihanne, mutta eivät kovin luonnollinen sellainen, Kirveskari selittää.

Hän muistuttaa, että ennen vanhaa ihmiset söivät niin karkeaa ja sitkeää ruokaa, että koko purentaelimistö sai tarvitsemaansa työtä, ja mikä tärkeintä, ravinto kulutti hampaita tasaisesti.  Kuluminen piti huolen siitä, että hampaat, jotka eivät ehkä sopineet syntyjään täysin yhteen, hioutuivat taloudelliseksi ja tehokkaaksi ruoan käsittelijäpariksi.

Hampaiden luonnollisen kulumisen teoriaa tukevat Kirveskarin mukaan sekä arkeologiset pääkallolöydöt että se, kuinka ihmiset hampaat puhkeavat eli kasvavat hitaasti koko ajan.

Hiomalla harmoniaa

– Jos narskutuksesta halutaan yrittää päästä lopullisesti yrittää eroon, hammaslääkärin pitäisi tehdä se, mitä luonto ei enää tee, eli hioa hampaat tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, Kirveskari sanoo.

Hammaslääketieteen valtavirrassa ajatellaan, että tervettä hammaskudosta pitää aina säästää, siksi kaikki hammaslääkärit eivät ole suopeita hionta-ajatukselle. Hionta on myös toimenpide, joka muuttaa hampaistoa peruuttamattomasti, jos kohta niin tekevät monet muutkin hoitotoimet. Pentti Kirveskarin omat ja hänen oppilaidensa käytännön kokemukset hampaiden hionnasta ovat mainiot.

– Työssäni Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella ja yksityispraktiikassa tein itse satoja purennan tasapainotuksia. Useimmiten niillä loppuivat niin narskutus kuin se mukanaan tuomat vaivatkin. Silti on olemassa pieni joukko narskuttajia, joilla tapa jatkuu hoidosta huolimatta. Silloin tarvitaan yhteistyötä kivun hoitoon ja psykososiaalisen stressiin hallintaa erikoistuneen lääkärin kanssa.

Kirveskarikin on sitä mieltä, että ellei hammaslääkäri ole perehtynyt purenta-asioihin hyvin, on parempi jättää työ kollegalle, joka tietää mitä tekee. Väärin tehty tasapainotus kun voi myös pahentaa purentaelimistön tilaa.          

Ensiapuna kisko

Yleisin tapa hoitaa narskutusta on muotoilla potilaan suuhun purentakisko, joka vähentää hampaisiin kohdistuvaa voimaa. Kisko on hammaskaaren muotoinen irtokappale, jota käytetään lähinnä öisin. Jos kisko on hyvin tehty ja potilaalle sopiva, sitä on miellyttävä käyttää. Pentti Kirveskarin tavoin ajatteleville lääkäreille kisko on lähinnä narskutuksen ensiapu, mutta kisko saattaa lievittää potilaan oireita niin, että hän ei koe tarvitsevansa muuta hoitoa.

Bruksismin kipuja hoidetaan kipulääkkeillä ja joskus saatetaan käyttää myös lihaksia rentoutuvaa lääkitystä. osa masennuslääkkeistä saattaa vähentää kroonista kipua, mutta ei muuten niiden tehosta narskuttelun hoidossa ei ole näyttöä.  

Erittäin vaikeissa tapauksissa lihasjännitystä on lievitetty botuliinipistoksilla, jotka lamaavat lihastoiminnan. Pistosten ongelma on rajallinen vaikutusaika ja hoidon tehosta sekä riskeistä on tarjolla vain vähän tutkimustietoa. Apua puremalihasten turhaan käyttöön on haettu myös niin sanotusta biopalaute-menetelmästä, jossa erityisen varoitusjärjestelmä havahduttaa potilaan huomaamaan, että hän puree hampaitaan yhteen. Näin voi vähitellen ”oppia pois” narskuttelusta.

Narskuttajaa voidaan hoitaa myös fysioterapialla, vaikka senkin tehoista puuttuu näyttö. Fysioterapeutin työkalupakissa ovat muun muassa leukojen liikeharjoitukset, rentouttavat pehmytkudoskäsittelyt, lämpö- ja kylmähoidot, ultraäänihoito ja pehmytlaserhoito.

Lue lisää
Purentaelimistön toimintahäiriöt, Käypä Hoito -suositus
Purentaelimistön toimintahäiriöt  
 

Onko sinulla?

[ ] toispuoleista päänsärkyä, joka ei ole migreeniä
[ ] selittämättömiä niska- ja hartiakipuja
[ ] kasvokipuja
[ ] kipua korvassa tai korvaseudussa
[ ] leukanivelen naksahtelua ja rahinaa
[ ] tinnitusta
[ ] korvien tukkoisuutta tai lukkoon menemistä
[ ] tunnetta, että kuulosi on heikentynyt
[ ] leukojen väsymistä
[ ] näennäisesti syyttä aristavia hampaita
[ ] viiltelyä hampaissa
[ ] hampaiden tai paikkojen murtumista

Mitä useamman kohdan merkitsit, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kärsi narskuttelusta.

Apua narskuttajalle

  • purentakisko
  • kipulääkkeet
  • lihaksia rentoutuvat lääkkeet
  • masennuslääkkeet
  • hampaiden hionta
  • botuliinipistokset
  • fysioterapia
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.