Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mikä johtaa nivelrikon syntyyn, onko se perinnöllistä? Sormieni nivelet ovat jäykät ja lisäksi niissä on pieniä kyhmyjä, lisäksi alavatsallani on kipuja. Reumakokeeni tulokset olivat negatiiviset.

Kansankielinen nimi nivelkuluma ei kovin hyvin kuvaa nivelrikkoa. Se ei suoraan synny nivelen käytön seurauksena samalla tavalla kuin jokin koneen osa kuluu. Nivelrikon syntyä ei kovin tarkkaan tunneta. Jos jonkin kehityshäiriön tai vamman takia nivelen normaali asento muuttuu, syntyy helposti nivelrikko. Ylipainoisilla jatkuva liikapaino polvien päällä lisää nivelrikon vaaraa. Tärkeä selittäjä nivelrikon syntyyn on synnynnäinen taipumus siihen. Joillakin nivelrusto on alkuaan lujempi ja toisilla helpommin vaurioituva.

Nivelrikossa nivelen luiden suojana oleva rusto vähitellen rappeutuu. Seurauksena on kipua aluksi niveltä käyttäessä. Myöhemmin niveltä voi särkeä myös levossa. Liikkumisen rajoittuminen on kuitenkin aina suurin haitta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelrikolla on mielipaikkoina tietyt sormien nivelet, lonkat ja polvet. Sen sijaan sitä on harvoin nilkoissa, ranteissa, kyynärpäässä ja olkanivelessä. Nivelrikon vaivoja voidaan suuresti helpottaa fysikaalisella hoidolla: pitämällä tietyt lihakset kunnossa, venyttelyllä ja vähentämällä nivelen rasitusta esimerkiksi kävelykepillä tai laihduttamalla. Kipuja voidaan lievittää suun kautta nautittavilla tai joskus niveleen ruiskutettavilla lääkkeillä. Pitkälle edennyt nivelrikko lonkka- ja polvinivelissä hoidetaan nykyään keinonivelen asentamisella leikkauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelrikkoon liittyvät haitat rajoittuvat yleensä niveliin. Siinä ei esiinny kuumetta tai muita yleisoireita, joten kysyjän alavatsakipu johtunee jostakin muusta syystä. Sen sijaan sormien kyhmyt voivat hyvinkin olla nivelrikkoa.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla