Missä on polvikivun syy, jos sitä ei muista satuttaneensa? Pitääkö lähteä lääkäriin vai hiipuuko tuska itsestään?

Auts. Reippaan kävelylenkin jälkeen polvea kolottaa. Onkohan syytä huoleen?
Tätä pohtii moni, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma.

— Vähintään joka toisella on silloin tällöin polvikipuja. Polvi kantaa kehon painoa ja saa helposti tällejä. Se on ylipäätään monimutkainen nivel.
Lääkärin vastaanotolle päätyvistä potilaista suurin osa on vammautunut äkillisesti: polvi on vääntynyt tai saanut iskun elämän tiimellyksessä. Etenkin liikkujien polvet ovat kovilla ja loukkaantumisia sattuu.

Entä jos ei muista loukanneensa polveaan, mutta silti tekee kipeää? Onko edessä leikkaus? Tuskin, rauhoittelee ortopedi, lääkärikeskus Dextran ylilääkäri Mikko Kirjavainen.

— Vielä kymmenen vuotta sitten tähystysleikkauksia tehtiin paljon, mutta nykyään leikkauspotilaat valikoidaan tarkasti.
Vammojen rikkomia polvia pitää paikkailla kirurgialla, hiljalleen kipeytyneet hyötyvät leikkauksista harvemmin.

KOSKA LÄÄKÄRIIN?

Vaikkei polvi olisi rikkoutunut tapaturmassa, saattaa kipu silti olla syy lähteä lääkäriin.

— Jos nivel turpoaa ja nousee kuume, syynä voi olla bakteeriperäinen tulehdus, joka vaatii pikaista lääkehoitoa, sanoo Osmo Saarelma.

Turvotus voi olla merkki myös reumasta, joka sekin vaatii lääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Turvotusta tai ei, voimakas äkillinen kipu on hälytys, jota kannattaa kuunnella. Jos polvi tulee äkkiä niin kipeäksi, että se estää arjen askareiden hoitamista, apua kannattaa hakea nopeasti.

Mitä nuorempi on, sitä pikemmin selittämätön kipu pitää selvittää. Liikkeen ja levon aikana tuntuva särky voi jopa olla merkki kasvaimesta.

Jos kipu ei ole jatkuvasti kovaa vaan pikemminkin rasituksessa tuntuvaa, voi ottaa rauhallisemmin. Hiljalleen ajan mittaan kehittynyt, esimerkiksi kävelylenkin aikana tuntuva polvikipu on harvoin vakava juttu.

Silloin ensiavuksi käy tulehduskipulääke ja kotihoidoksi kevyt, polvea tukevia lihaksia vahvistava liikunta. Jos kipu helpottaa, kyse on todennäköisesti itsekseen ohi menevästä vaivasta, eikä lääkäriin tarvitse lähteä lainkaan.

— Polvikipu kestää yleensä neljä viisikin viikkoa mutta menee ohi itsekseen, Kirjavainen sanoo.

TULIKO REHKITTYÄ LIIKAA?

Kävelyllä kipeytynyt polvi ei siis ole suuren huolen aihe. Mutta mikä sitä vaivaa?

— Yleisiä syitä on kourallinen, harvinaisempia kokonainen leegio, Saarelma toteaa.

Jos jomotus on uusi asia ja lenkki ensimmäinen pitkään aikaan, kyse on todennäköisesti rasitusvammasta. Polvilumpion ala- tai yläpuolella ojentajajänteessä tuntuva kipu liittyy hyppyjä vaativiin lajeihin. Juoksijoita taas rasittavat polven ulkosyrjään ja sääriluun yläosaan sijoittuvat kivut.

Rasitusvamma saattaa yllättää myös, kun vaihtaa korkokengät tasapohjaisiin. Kävelyasento muuttuu, ja samalla muuttuu myös rasitus.
Polven rasitusvammat helpottuvat särkylääkkeillä ja levolla. Ihan jouten ei kuitenkaan kannata olla — kevyt liikunta ja venyttely auttavat.

— Jos polvi on kipeytynyt kävellessä, apua voi olla pyöräilystä tai uinnista, Kirjavainen vinkkaa.

Rasitusvamman aiheuttanutta lajiakaan ei tarvitse hylätä. Uusi harrastus kannattaa vain aloittaa rauhallisesti, jolloin keho ehtii tottua kasvavaan rasitukseen.

PAINO KULUTTAA NIVELTÄ

Jos ikää ja painoa on ehtinyt kertyä ja polvikivut ovat pahentuneet pikkuhiljaa, taustalla on todennäköisesti nivelen kuluma eli nivelrikko. Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen polven rustot alkavat menettää kimmoisuuttaan ja rapistua.

Sen seurauksena polvessa yhdistyvät sääriluu ja reisiluu saattavat alkaa hangata yhteen. Se aiheuttaa vähän kerrassaan ikävämmäksi käyvää kipua, joka voi muuttua rasituskivusta yösäryksi.

Nivelrikkoonkin auttaa jalan lihaksia vahvistava liikunta. Erityisen tärkeää olisi kuitenkin saada painoa pois polven päältä — eli laihduttaa.

— Kipu aiheutuu polveen kohdistuvasta paineesta. Kun paino tippuu, myös paine vähenee ja kipu vähenee, Kirjavainen sanoo.

Pitkälle edetessään kuluma voi käydä niin kivuliaaksi, että polveen on asennettava tekonivel.

Iän lisäksi nivelrikolle altistavat jalkojen valuviat, kuten länkisääret. Niitäkin voidaan korjata leikkauksella, tekonivelleikkauksen lisäksi myös joskus säären asentoa korjaamalla eli osteotomialla.

KASVUKIPUJA KOIVISSA

Vanhuus kuluttaa, mutta polvikivut kiusaavat nuoriakin. Rasitusvammojen lisäksi kasvuikäiset kärsivät pitkään jatkuvista polvivaivoista.

Teini-ikäinen voi saada hyppääjän polvea muistuttavan Osgood-Schlatterin taudin vaikkei hyppelisikään. Silloin polvi kipeytyy edestä polvilumpion alta.

Varsinaista hoitoa vaivaan ei ole. Venyttely ja polvijumppa auttavat, ja kasvun pysähdyttyä oireet menevät yleensä ohi.

Joillakin nuorilla polvea kiusaa ruston kasvuhäiriö osteokondriitti. Se aiheuttaa turvotusta ja polven nivelraon kipua rasituksessa. Polvi kannattaa käydä tutkituttamassa, sillä tauti voi vaatia leikkausta.

Tunnettujen vaivojen lisäksi nuorilla on myös selittämättömiä, toistuvia polvikipuja.

— Erityisen yleisiä jatkuvat polvilumpiokivut ovat nuorilla naisilla. Ne alkavat pituuskasvun aikana ja saattavat jatkua muutamia vuosia sen jälkeenkin, Kirjavainen kertoo. Kipujen syy jää joskus epäselväksi, mutta tavallisesti ne menevät ajan mittaan ohi.

SATUTINKO POLVENI SITTENKIN?

Vielä pari vuosikymmentä sitten polvilumpion edessä olevan limapussin tulehdus oli yleinen vaiva. Siitä kärsivät polvillaan töitä tekevät rakennusmiehet.

— Nyt suojavarusteet ovat niin hyviä, että näitä polvia tulee vastaanotolle harvemmin. Lähinnä tämä vaivaa tee se itse -miehiä, jotka ryhtyvät maalaamaan tai laatoittamaan lattiaa ilman polvipehmusteita, yli 30 vuotta vastaanottoa pitänyt Osmo Saarelma sanoo.

Lievä limapussin tulehdus talttuu levolla ja tulehduskipulääkkeillä. Kovaan kipuun ja kuumeeseen tarvitaan antibiootit.

Usein polvivaivan syy jää mysteeriksi. Ylilääkäri Mikko Kirjavainen kertoo itsekin kärsineensä viikkoja kestäneestä polvikivusta, joka lopulta meni ohi itsekseen.

— Otatin polvesta magneettikuvatkin, mutta mitään vikaa ei löytynyt.
Selittämättömäksi jäävän polvikivun taustalla voi olla pieni jalkaan sattunut isku tai vääntö,joka aiheuttaa polven sisälle ruston alaisen mustelman luuhun. Tälli on voinut olla niin pieni, ettei sitä huomaa, ja kipukin alkaa vasta seuraavana päivänä.

— Ja jos ongelma menee ohi eikä toistu, sen syy harvemmin kiinnostaa sen enempää potilasta kuin lääkäriäkään.
 

MENE POLVIKIVUN TAKIA LÄÄKÄRIIN, JOS

  • kipu estää päivittäisiä toimia.
  • polvi on selvästi turvonnut.
  • kuume nousee.
  • polvi pettää alta.
  • polvessa on selvä virheasento.
  • polvi lukkiutuu.
  • vähitellen kehittynyt polvikipu ei asetu parin viikon kuluessa, eikä tulehduskipulääke auta.

Katso myös
Polvivaivaisen voimajumppa

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.