Vieläkö elää se vanha uskomus, että vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat luonnostaan äreitä ja äksyjä ja heidän kuuluukin olla? Eivät ole eikä pidä. Pahaan oloon löytyy apua.

Jokainen kokee vaihdevuosioireensa, yleensä hikoilun, mielialavaihtelut ja unettomuuden yksilöllisesti. Toisaalta noin joka viides nainen huomaa vaihdevuotensa alkamisen vain siitä, että kuukautiset jäävät pois.

–  Apua, hormonihoitoa ja ehkä terapiaakin, pitäisi hakea, jos esimerkiksi hikoilu ja unettomuus uuvuttavat niin, että jopa pelkää tulevansa hulluksi tai jos masentuneisuus haittaa arjessa selviytymistä, sanoo psykoterapeutti Essi Juvakka.

Valitettavan monella naisella on liian korkea kynnys hakea apua.

– Ajatellaan, että oireet ja paha olo kuuluvat vaihdevuosiin. Mutta eivät ne kuulu. Vaihdevuosissa ei tarvitse kärsiä.

Vielä elää sekin vanha väärä uskomus, että vaihdevuosi-ikäiset naiset ovat luonnostaan äreitä ja äksyjä ja heidän kuuluukin olla. Ei tiedetä, kuinka paha olo ja mieli naisella todella voi olla.

– Jos töissä tulee uusia vastuita entisten lisäksi, selviytyminen voi olla vaikeaa, koska keskittymiskyky ei ehkä ole aivan entisellään.

Vaihdevuosissaan pyristelevä saattaa vaikuttaa töissä poissaolevalta. Muut pitävät sitä ehkä kummallisena, vaikka hän yrittää olla mukana sen minkä pystyy.

Työstressi voi aiheuttaa hermostumista ja unettomuutta, kuten nuoremmillekin. Sitten voivatkin olla jo vuorossa itsetunto- ja ulkonäköpaineet, kenties lopulta parisuhdeongelmatkin.

Seksuaalista haluttomuutta syystä tai toisesta tuntee vaihdevuosi-iässä ainakin ajoittain jopa joka toinen nainen.

– Kenenkään ei tietenkään ole pakko olla kiinnostunut. Seksiin ei pitäisi suostua, jos ei yhtään huvita.

Seksivaikeuksia ei ratkaista suostumalla pakosta. Jos suhdetta haluaa vaalia, Essi Juvakka neuvoo herättelemään kiinnostusta panostamalla keskinäiseen hellyyteen.

Kiinnostamattomuuden syynä voi olla yksinkertaisesti myös se, ettei seksi ole kovin tyydyttävää. Yhdyntä saattaa esimerkiksi sattua kuivien limakalvojen takia.

Jos näin on, Juvakka kehottaa hankkimaan liukastusvoidetta.

– Apteekista saa sellaista, joka on varsinaisesti tarkoitettu kuivalle iholle (Ceridal). Sitä siis kehtaa ujompikin ostaa.

Halu on kuitenkin selvästi enemmän mielen kuin ruumiin asia. Sen puute ei siis johdu vain estrogeenitason laskusta. Mutta mieli saattaa tehdä tepposia ja johtaa harhaan.

– Nainen voi ajatella, että haluttomuus johtuu nimenomaan vaihdevuosista. Saattaa jopa tuntua, ettei haluaminen enää ole aivan asiallistakaan.

Mieleen tulee kaikenlaisia ajatuksia. ”Ei minua enää kukaan voi haluta, kun olen jo näin ryppyinen ja on kaikenlaista noloakin kremppaa.”

Tai jos tilanne on se, että nainen vielä haluaa, mutta mies ei näytä haluavan tai hänellä on erektiovaikeuksia.

Erektio-ongelmat saattavat surettaa miestä ja häntä huolettaa se, mitä kumppani niistä tuumii.

Sen sijaan, että kumpikin pohtii omiaan tahollaan, kannattaisi tietenkin puhua rohkeasti askarruttavista asioista. Jos puhuminen on vaikeaaa, Essi Juvakka ehdottaa kirjeen kirjoittamista toiselle.

– Vaikka tietokoneella. Mutta sähköpostilla sitä ei mielellään saa lähettää, vaan printattuna, jotta toinen saa aidon kirjeen mustaa valkoisella, hän neuvoo.

Kirjeen tulee olla rakentava, ei syyttävä tai katkera, sillä sellainen ei vie asioita eteenpäin.

Tulisi keskittyä kertomaan, miltä itsestä tuntuu ja mitä toivoisi.

– Ehkä toinen innostuu vastaamaan kirjeeseen. Tai ainakin se monesti rohkaisee puhumaan asioista.

Tämän Essi Juvakka on nähnyt perheterapeutin vastaanotollaan, kun on tätä menetelmää käyttänyt aukaisemiseen.

Hän on kuullut kumppaneiden jopa toteavan toisilleen: ”Just noin minäkin olen ajatellut. En ole tiennyt, että olet samaa mieltä. Tästä asiasta kun ei ole uskallettu puhua.”

Tällaisen avauksen jälkeen on helppo kysyä kirjeen kirjoittajalta tarkennusta asioihin, joita tämä on kirjeessä tuonut esille.

– Voi esimerkiksi ilmetä, että kumppani on huojentunut, kun toinen ei enää halua yhtä usein kuin ennen. Kun ei hän itsekään, mutta ei ole kehdannut sanoa.

Ja kumppani pääsee ehkä myös riittämättömyyden tunteesta.

Hyviä puolia on siis Essi Juvakan mielestä paljon. Muun muassa se, että naisen ja miehen seksuaalisuus alkaa ikääntyessä kohdata entistä paremmin.

Lue lisää miesten vaihdevuosista.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.