Voiko beetasalpaaja aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa?

Näin kysyy kuusikymppinen nainen, jolla on todettu sydämen vajaatoiminta runsaan vuoden beetasalpaajalääkityksen käytön jälkeen.
Beetasalpaajat ovat pitkään, vuosikymmeniä käytössä ollut lääkeryhmä.

Ne hidastavat sydämen sykettä, alentavat verenpainetta ja vaimentavat sympaattisen hermoston toimintaa. Näitä vaikutuksia tarvitaan potilaan hoidossa usein ja lääkeryhmä on yksi käytetyimmistä. Verenpaine- ja sepelvaltimotaudin, liian tiheän sydämen sykkeen, jännittyneisyyden, vapinan ja rytmihäiriöiden hoito onnistuu beetasalpaajilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ne myös vähentävät sydämen supistumisvireyttä ja pienentävät sitä kautta sydämen pumppaamaa veren määrää. Tämän vuoksi betasalpaajia ei ennen käytetty sydämen vajaatoimintapotilailla. Yllättäen ilmeni, että beetasalpaaja voikin parantaa vajaatoimintaa sairastavien ennustetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki beetasalpaajat eivät tutkimusten mukaan kuitenkaan sovellu vajaatoiminnan hoitoon, mutta bisoprolololin, metoprololin ja karvedilolin on pitävästi osoitettu vähentävän vajaatoimintapotilaiden oireita ja pidentävän elinaikaa.

Nykyisin nämä beetasalpaajat ovat tärkeä osa sydämen vajaatoiminnan lääkehoitoa. Vajaatoimintapotilaalla lääkitys aloitetaan kuitenkin pienin annoksin, koska huonosti supistuvassa sydänlihaksessa äkillinen suuri beetasalpausannos voi heikentää sydämen pumppauskykyä ja vaikeuttaa vajaatoimintaa. Suotuisaan vaikutukseen tarvitaan kuitenkin riittävän suuri ylläpitoannos.

Beetasalpaajahoito voi sykettä ja sydänlihaksen supistumisvireyttä vaimentavan vaikutuksensa kautta periaatteessa aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa, muttei ole kovin todennäköinen syy etenkään aikaisemmin oireettomalla henkilöllä. Sydämen vajaatoimintaa aiheuttavat monet sairaudet, joista tavallisin on verenpainetauti. Naisilla verenpainetauti yleistyy vaihdevuosien jälkeen, mutta jää siinä elämänvaiheessa usein vaille riittävää huomiota. Hoitamattomana se johtaa sydämen vajaatoimintaan. Eläkeiässä naiset kirivätkin miehet kiinni ja sairastavat yhtä paljon sydämen vajaatoimintaa.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla