Ongelmani on haiskahtava valkovuoto. Runsas vuosi sitten kävin gynekologilla ja sain hoidoksi Flagyl-emätinpuikkoja. Käynnin yhteydessä otettiin myös irtosolukoe. Näytevastauksena oli bakteerivaginoosi ja sekafloora, ei solumuutoksia. Nyt tuo samainen vaiva on uusiutunut. Mistä valkovuoto voi johtua ja voiko se tarttua yhdynnässä? Vaatiiko vaiva aina gynekologisen tutkimuksen ennen lääkitystä?

Emättimessä on aina jonkin verran valkovuotoa. Emättimen limakalvot erittävät nestettä, kohdunkaula erittää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoaa kuolleita soluja. Emätintulehduksen oireita ovat lisääntynyt valkovuoto ilman alavatsakipuja, joskus voi olla lievää virtsaputken suulla tuntuvaa kirvelyä. Kutina ja kirvely viittaavat hiivasienen aiheuttamaan tulehdukseen. Märkäinen, kellervä tai harmahtava vuoto, jossa on hajua, viittaa sen sijaan bakteeritulehdukseen.

Tulehdusoireiden syytä selvitetään gynekologisen tutkimuksen lisäksi laboratoriomäärityksin. Valkovuodosta voidaan ottaa tulehdusnäytteet. Niin sanotussa fluornatiivitutkimuksessa valkovuotonäyte tutkitaan mikroskoopilla. Valkovuotoviljelyssä tutkitaan hiiva ja trikomonas. Papa-kokeessa voidaan nähdä tavallisimmat emätintulehduksen aiheuttajat. Kysyjän tapauksessa on nähty bakteerivaginoosin viittaavia löydöksiä, jolloin näytteessä on runsaasti bakteereita ja bakteereiden täplittämiä ja reunustamia limakalvon pinnan epiteelisoluja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen kuin hiivasienen aiheuttama tulehdus, siitä kärsii jopa 15–20 prosenttia naisista. Bakteerivaginoosi tarkoittaa emättimen bakteerikannan häiriötä, jossa emättimen normaali bakteerikanta on korvautunut hapettomassa tilassa viihtyvillä anaerobisilla bakteereilla. Tavallisin oire on pahanhajuinen valkovuoto, joka on tasaista ja harmahtavaa. Haju voi korostua yhdynnän jälkeen. Limakalvolla ei ole varsinaisia tulehduksen merkkejä, punoitusta tai haavaumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoitona käytetään antibiootteja, metronidatsolia suun kautta, tai, kuten kysyjän tapauksessa, emätinpuikkoina. Paikallishoitovaihtoehtoja ovat metronidatsoligeeli tai klindamysiinivoide. Kaikki ovat reseptilääkkeitä. Noin joka kolmannella oireet uusivat. Emättimen bakteerifloora on palautunut hoitoa edeltäneeseen tilaan eikä vallalla oleva maitohappobakteeristo ole riittävästi uusiutunut. Hoidon pidentäminen tai lääkkeen vaihtaminen auttaa joissakin tapauksissa. Yleensä miehen hoidon ei katsota estävän tulehduksen uusiutumista. Maitohappobakteerien lisääminen emättimeen saattaa olla eduksi.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla