Minulla on matala verenpaine, joka iän myötä vain laskee. Nyt paine on 91/70, pulssi 70. Kuinka alas se voi vaipua?

Korkeasta verenpaineesta puhutaan paljon enemmän kuin matalasta, mutta kyllä paine voi olla liian alhainen. Matala verenpaine voi ilmetä monella tavalla. Yleisin on niin sanottu ortostaattinen verenpaineen lasku, mikä tarkoittaa alhaista painetta pelkästään pystyssä ollessa. Oireena on huimauksen tunne ja jopa kaatuilu. Makuulla paine on normaali eikä mitään oireita ilmene. Paineen liiallinen lasku pystyasennossa voi johtua ikääntymisestä, mutta syynä voivat myös olla monet lääkkeet.

Verenpaine saattaa olla liian matala muistakin syistä ja jatkuvasti. Alhainen paine voi liittyä joihinkin sydäntauteihin tai harvinaisiin aineenvaihdunnan sairauksiin, mutta aina sen syy ei selviä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Milloin matalasta verenpaineesta pitäisi huolestua? Tarkkaa rajaa ei voida antaa. Ikä ja yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, onko kyseessä epänormaali vai normaali ilmiö. Arviointiin vaikuttavat oireet. Jos systolinen verenpaine ("yläpaine") on 100 tai hieman allekin eikä ole mitään oireita, todennäköisesti ei ole syytä huoleen. Jos samaan paineeseen liittyy oireita, on syytä tutkia tarkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän paine on kyllä varsin matala. Tällaisessa tilanteessa kannattaisi tutkia, mistä matala paine johtuu.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hankala juttu

Minulla on luonnostaan matala verenpaine 110/60 leposyke 45. Minulla on migreenikohtauksia joissa kipu nostaa Paineet 150/90 tasolle. Nyt minulle on kokeiltu estolääkettä, verenpainelääkettä. Se alentaa paineen jopa 90/54 ja syke nousee 65 . Onkohan tässä mitään järkeä/ vaaroja? Olo on väsynyt ja huippailee kun nousee pystyyn.

  • ylös 72
  • alas 70
Sisältö jatkuu mainoksen alla