Minulla todettiin laboratoriokokeessa helikobakteeri. Mikä tämä on, ja mistä se on mahdollisesti tullut?

Helikobakteeri elää mahalaukussa. Kyseessä ei ole mikään kovin paha sairaus, sillä bakteerin aiheuttama mahan limakalvon tulehdus on useimmiten oireeton. Kuitenkin noin joka viides tai kymmenes bakteerin kantajista sairastuu maha- tai pohjukaissuolen haavaan. Joillakin voi esiintyä muita mahavaivoja. Helikobakteeri lisää myös mahasyövän riskiä jonkin verran, mutta senkään kanssa vaara ei ole kovin suuri, sillä mahasyöpä on aika harvinainen.

Jostain bakteerin pitää mahalaukkuun tulla, itsestään se ei sinne ilmesty. Useimmat tartunnat tulevat suusta suuhun eli esimerkiksi läheisen suukottelun välityksellä. Näin esimerkiksi lapset saavat bakteerin vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helikobakteeri liittyy jotenkin yleiseen hygieniaan. Vanhempi polvi, joka eli alkeellisemmissa oloissa kuin nykypolvi, sai bakteerin lähes aina. Siksi yli 65-vuotiaista suurimmalla osalla on edelleen bakteeri ja 1955–75 syntyneillä joka neljännellä. Lapsista vain alle kymmenellä prosentilla on helikobakteeri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos jollakulla todetaan helikobakteeri, se on saattanut hyvinkin olla mahassa jo lapsuudesta lähtien, mutta käyttäytynyt harmittomasti siihen asti. Kun helikobakteeri on häädetty lääkkeillä, yksi sadasta saa sen takaisin vuosittain. Mikään herkästi tarttuva se ei siis ole. Jos bakteerin sattuu saamaan, on mahdotonta selvittää, mistä tartunta on tullut.

Oireetonta helikobakteeria ei tarvitse hoitaa. Jos siihen liittyy maha- tai pohjukaissuolihaava tai muita selviä oireita, se pyritään häätämään. Hoito on lääkekuuri, jossa samaan aikaan nautitaan mahahapon eritystä estävää lääkettä ja kahta antibioottia viikon ajan.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Nainen 1962

Hei!

Minulla todettiin helikobakteeri työterveyden testeissä 2018 keväällä. Silloin johtava lääkäri kertoi, että en ole saanut sitä suukottelulla tai vastaavalla toiminnalla vaan olen sen "perinyt" vanhemmilta. Olen syntynyt 60-luvun alussa. Tekstinne mukaan olen siis siirtänyt sitä niin lapsiini kuin elämänkumppaneihinkin tietämättäni?

Olen syönyt nyt kaksi häätökuuri tuloksetta. Alkaa pelottaa... Jatkotoimenpiteitä toki on jo mietitty luullakseni työterveydessä.

Nainen 1962

  • ylös 42
  • alas 61
Sisältö jatkuu mainoksen alla