Minulla todettiin vuosi sitten silmävärve. Minkälainen sairaus se on? Oireena on huono olo ja lopulta yökkäily.

Silmävärve eli nystagmus tarkoittaa silmien tietynlaatuista tahdotonta liikettä. Silmät liikkuvat nopeasti jommallekummalle sivulle, joskus ylös tai alas, ja palautuvat hitaasti takaisin perusasentoon. Tämä toistuu jatkuvasti, ja oire voi kestää tunteja tai päiviä. Värveeseen liittyy huimaus ja usein pahoinvointi.

Silmävärve ilmenee usein tietyssä silmien asennossa. Kun lääkäri vastaanotolla liikuttaa sormeaan potilaan silmien edessä edestakaisin ja ylös ja alas, tutkitaan juuri silmävärveen esiintymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Silmävärve ei ole itsenäinen sairaus vaan johtuu jostakin sisäkorvan tai tasapainohermon häiriöstä. Monet eri syyt voivat johtaa sisäkorvan tasapainoelimen tai tasapainohermon häiriöön. Kun silmävärvettä ilmenee, pitää sen syy aina selvittää. Itse silmävärvettä ei voida hoitaa, vaan hoito kohdistuu oireen aiheuttajaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleisimpiä syitä silmävärveeseen ja huimaukseen on hyvänlaatuinen asentohuimaus. Sen aiheuttaa sisäkorvassa sijaitsevan tasapainoelimen taaimpaan kaarikäytävään kertynyt sakka, joka häiritsee putken sisällä olevan nesteen liikettä. Huimaus tuntuu usein aamulla ylösnoustessa ja päivällä se liittyy tiettyihin asentoihin. Sairauteen on yksinkertainen hoito. Kun niitä asentoja, jotka aiheuttavat huimauksen, toistetaan riittävän usein, sakka häviää kaarikäytävästä. Toinen keino on, että kokenut lääkäri vastaanotolla kääntelee potilasta siten, että kaarikäytävät putsautuvat.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla