Olen 60-vuotias ja sairastaa rintatuntemusten, sydänfilmin ja ultraäänitutkimuksen perusteella sepelvaltimotautia. Yhtenä lääkkeenä on Dinit-sumute. Kuinka herkästi lääkettä otetaan? Kuinka tällaisen vaivan kanssa eletään?

Kerrataan ensin, mistä sepelvaltimotaudissa on kyse. Rinnassa sykkivä puolen kilon nerokkaasti toimiva lihaskimppu tekee vimmatusti töitä. Se supistuu joka sekunti ja pumppaa minuutissa viisi litraa verta, liikunnan aikana kaksi, kolme kertaa enemmän. Jotta sydänlihas pystyisi tämän ankaran hommansa hoitamaan, se tarvitsee jatkuvasti runsaasti ravintoa ja happea. Näitä se saa verestä, joka kiertää sepelvaltimoissa sydämen pinnalla ja myös lihaksen sisällä.

Sepelvaltimotaudissa sydänlihaksen verensaanti on heikentynyt, koska sepelvaltimo on tullut tavallista ahtaammaksi. Ahtautunut valtimo ei pysty toimittamaan happea ja ravintoa normaalia määrää. Sydänlihas kärsii ajoittain hapenpuutteesta, mikä tuntuu rintakipuna. Hapenpuutetta syntyy erityisesti ruumiillisen rasituksen aikana, jolloin sydämen hapentarve on tavallista suurempi. Siksi rintakipu eli angina pectoris tulee usein liikunnan aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dinit-sumute sisältää nitraattia, joka suuhun suihkutettuna imeytyy hetkessä verenkiertoon ja vaikuttaa jo minuutin parin kuluttua. Lääke vähentää sydänlihaksen hapentarvetta ja laajentaa sepelvaltimoja. Sen avulla rintakipu hellittää nopeasti. Muita vastaavia lääkkeitä ovat glyserylnitraattia sisältävät tabletit, nitrot, joita otetaan kielen alle sulamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä nopeavaikutteisia nitraatteja otetaan heti kun rintakipu alkaa. Niiden avulla kipu yleensä hellittää, ja matka voi jatkua. Lääke on turvallinen ja lyhytvaikutteinen, minkä vuoksi sitä voidaan ottaa monta kertaa päivässä. Nitro kannattaa ottaa mieluummin liian herkästi kuin jäädä rintakivun kanssa ihmettelemään. Jos lääkettä joskus sattuu ottamaan turhaan, siitä ei ole haittaa. Monet ottavat nitroa etukäteen ehkäisemään rintakipua tilanteessa, jossa kokemuksen perusteella kipu herkästi tulee.

Kuinka vaivan voi estää? Angina pectoris -oiretta voidaan estää pitkävaikutteisilla ja säännöllisesti otetuilla nitraateilla, jotka niellään vatsaan. Myös beetasalpaaja-lääkkeet estävät rintakipua. Itse sepelvaltimosairauteen vaikuttavat haitallisesti monet riskitekijät, joista tunnetuimmat ovat tupakanpoltto, kohonnut veren kolesteroli ja verenpainetauti. Sepelvaltimotaudin pahenemista voidaan tehokkaasti estää lopettamalla tupakointi, parantamalla veren kolesteroliarvoa ruokavaliolla tai tarvittaessa lääkkeillä ja hoitamalla tehokkaasti verenpainetta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla