Olen 60-vuotias ja sairastaa rintatuntemusten, sydänfilmin ja ultraäänitutkimuksen perusteella sepelvaltimotautia. Yhtenä lääkkeenä on Dinit-sumute. Kuinka herkästi lääkettä otetaan? Kuinka tällaisen vaivan kanssa eletään?

Kerrataan ensin, mistä sepelvaltimotaudissa on kyse. Rinnassa sykkivä puolen kilon nerokkaasti toimiva lihaskimppu tekee vimmatusti töitä. Se supistuu joka sekunti ja pumppaa minuutissa viisi litraa verta, liikunnan aikana kaksi, kolme kertaa enemmän. Jotta sydänlihas pystyisi tämän ankaran hommansa hoitamaan, se tarvitsee jatkuvasti runsaasti ravintoa ja happea. Näitä se saa verestä, joka kiertää sepelvaltimoissa sydämen pinnalla ja myös lihaksen sisällä.

Sepelvaltimotaudissa sydänlihaksen verensaanti on heikentynyt, koska sepelvaltimo on tullut tavallista ahtaammaksi. Ahtautunut valtimo ei pysty toimittamaan happea ja ravintoa normaalia määrää. Sydänlihas kärsii ajoittain hapenpuutteesta, mikä tuntuu rintakipuna. Hapenpuutetta syntyy erityisesti ruumiillisen rasituksen aikana, jolloin sydämen hapentarve on tavallista suurempi. Siksi rintakipu eli angina pectoris tulee usein liikunnan aikana.

Dinit-sumute sisältää nitraattia, joka suuhun suihkutettuna imeytyy hetkessä verenkiertoon ja vaikuttaa jo minuutin parin kuluttua. Lääke vähentää sydänlihaksen hapentarvetta ja laajentaa sepelvaltimoja. Sen avulla rintakipu hellittää nopeasti. Muita vastaavia lääkkeitä ovat glyserylnitraattia sisältävät tabletit, nitrot, joita otetaan kielen alle sulamaan.

Näitä nopeavaikutteisia nitraatteja otetaan heti kun rintakipu alkaa. Niiden avulla kipu yleensä hellittää, ja matka voi jatkua. Lääke on turvallinen ja lyhytvaikutteinen, minkä vuoksi sitä voidaan ottaa monta kertaa päivässä. Nitro kannattaa ottaa mieluummin liian herkästi kuin jäädä rintakivun kanssa ihmettelemään. Jos lääkettä joskus sattuu ottamaan turhaan, siitä ei ole haittaa. Monet ottavat nitroa etukäteen ehkäisemään rintakipua tilanteessa, jossa kokemuksen perusteella kipu herkästi tulee.

Kuinka vaivan voi estää? Angina pectoris -oiretta voidaan estää pitkävaikutteisilla ja säännöllisesti otetuilla nitraateilla, jotka niellään vatsaan. Myös beetasalpaaja-lääkkeet estävät rintakipua. Itse sepelvaltimosairauteen vaikuttavat haitallisesti monet riskitekijät, joista tunnetuimmat ovat tupakanpoltto, kohonnut veren kolesteroli ja verenpainetauti. Sepelvaltimotaudin pahenemista voidaan tehokkaasti estää lopettamalla tupakointi, parantamalla veren kolesteroliarvoa ruokavaliolla tai tarvittaessa lääkkeillä ja hoitamalla tehokkaasti verenpainetta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.