Lapsuusiän sydänperäiset äkkikuolemat ovat yleisempiä lapsilla, jotka syntyvät raskauden kestoon nähden pienipainoisina, tanskalaistutkimus osoittaa. Taustalla on mahdollisesti sydämen kehityksen häiriöt raskauden aikana.Tanskalaisten tulokset perustuvat kaikkien vuosina 1973–2008 Tanskassa syntyneiden rekisteritietoihin. Yhteensä tietoja oli 2,2 miljoonasta 1–36-vuotiaasta, joista 390 kohtasi sydänperäisen äkkikuoleman.Riski menehtyä sydänperäiseen äkkikuolemaan viisivuotiaana oli lähes seitsemän kertaa suurempi lapsilla, jotka olivat syntyessään 1 500–2 500-grammaisia, kun heitä verrattiin 2 500–3 400 gramman painoisina syntyneisiin.Kymmenvuotiaana sydänperäisen äkkikuoleman riski oli raskauden kestoon nähden pienipainoisena syntyneillä noin kolminkertainen verrattuna normaalipainoisina syntyneisiin. Ruumiinavaustietojen perusteella riskit koskivat myös äkillisiä rytmihäiriökuolemia.

Syntymäpainon ja sydänperäisten äkkikuolemien yhteyksiä ei ole tätä ennen tutkittu, joten tanskalaisten tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia. Ne viittaavat siihen, että ainakin osalla potilaista taustalla on raskauden aikainen kehityshäiriö sydämessä, mutta myös muut tekijät voivat vaikuttaa yhteyteen.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.Suomessa sydänperäisen odottamattoman äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5 000–10 000 henkeä. Jopa puolet sydänperäisistä kuolemista on äkillisiä ja äkkikuolema on usein sydänsairauden ensimmäinen oire. Äkkikuolema johtuu useimmiten ”sydänpysähdyksestä” eli vaikeasta rytmihäiriöstä. Lapsilla ja nuorilla ne eivät ole yleisiä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2021;10:e018314)https://doi.org/10.1161/JAHA.120.018314

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla