Kasvojen poikkeavuudet ja ihon sairaudet ovat Hollywoodin keinoja korostaa konnien ja pahisten epämiellyttävyyttä, mutta samalla elokuvat voivat vahvistaa ihosairauksia kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja. Elokuvien sankareilla ihomuutoksia on vain harvoin, tuore tutkimus osoittaa.
Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan Yhdysvaltain elokuvainstituutin vuonna 2003 laatimaa listaa elokuvien sadasta suurimmasta sankari- ja roistohahmosta. Tarkempaan tarkasteluun valittiin ensimmäiset kymmenen hahmoa kummaltakin listalta.
Pahisten ja roistojen listalla olivat muun muassa Hannibal Lecter (Uhrilampaat, 1991), Darth Vader (Imperiumin vastaisku, 1980), Regan MacNeil (Manaaja, 1977), paha äitipuoli-kuningatar (Lumikki ja seitsemän kääpiötä, 1938) ja Lännen paha noita (Ihmemaa Oz, 1939).
Hollywoodin sankareiden ihot olivat hyvässä kunnossa, mutta roistoista 60 prosentilla oli merkittäviä ihomuutoksia. Heistä esimerkiksi 30 prosenttia oli kaljuja, 30 prosentilla oli tummat silmänaluset, 20 prosentilla oli kasvoissaan syviä ryppyjä ja uurteita ja yhtä monen kasvoissa oli useampia arpia tai syyliä. Myös albiinomaiset piirteet ja punaiset hiukset olivat toistuvia pahojen hahmojen ominaisuuksia.
Sankareista ainoastaan Harrison Fordin esittämän Indiana Jonesin (Kadonneen aarteen metsästäjät, 1981) ja Humphrey Bogartin esittämän Rick Blainen (Casablanca, 1943) kasvoissa oli arpia, mutta ne olivat huomattavan pieniä ja lyhyempiä kuin roistojen arvet. Toisaalta pahisten listalla oli mm. Norman Batesin (Psycho, 1960) kaltaisia hahmoja, joilla myöskään ei ollut ihomuutoksia tai arpia.
Tulokset osoittavat ihon sairauksien ja poikkeamien olevan yleinen keino korostaa elokuvahahmojen negatiivisia piirteitä. Pitkälti tämä johtunee siitä, että kasvojen arvet ja muutokset ovat helppo ja nopea tapa kertoa millä tavalla katsojan tulisi hahmoa tulkita, mutta samalla käytäntö voi vahvistaa laajempia kulttuurisia ennakkoluuloja ihosairauksia kohtaan, tutkijat kirjoittavat.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Dermatology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Dermatology 2017;DOI:10.1001/jamadermatol.2016.5979)http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2614259

(201745)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla